Бальзамічний оцет належить до найвідоміших і популярних приправ у світі. Він відрізняється універсальністю кулінарного застосування, неповторним смаком і унікальними якостями.
Що таке бальзамічний оцет, чим він відрізняється від винного
Перші згадки про цей продукт виявилися в звітах про подарунки німецькому королю Генріху III, що жив в XI столітті. І протягом декількох століть він вважався елітної приправою, доступною настільки ж малому прошарку населення, як чорний перець. А винайшли його в італійській провінції Модена.
Сировиною в класичній версії служить сусло зі світлих сортів винограду, уварюється в густий сироп, а потім витримується в бочках. Де він повинен дозрівати мінімум 3 роки, але дорогі сорти можуть витримуватися аж до 100 років.
Бальзамічний оцет не слід плутати з винним-вони мають значні відмінності, які полягають в наступному:
- винний виготовляють з червоного або білого вина з домішкою оцтово-кислих бактерій;
- бальзамічний густіший, кисло-солодкий;
- винний-більш рідкий, помірно-пікантний.
Склад, калорійність, чим корисний
З огляду на те, що бальзамічний оцет прийнято вживати в мінімальній кількості, немає сенсу говорити про його калорійності або кількості вітамінів і мінералів в ньому — вони разом з калоріями просто залишаються непоміченими організмом.
А ось фруктові кислоти і деякі інші специфічні біологічно активні речовини сприймаються організмом яскраво.
Дієтологи вважають, що ця приправа:
- збуджує апетит і покращує травлення, в тому числі допомагаючи розщепленню білків з м’яса;
- підсилює кровообіг і зміцнює стінки судин;
- сприяє нормалізації терморегуляції організму;
- вирівнює гормональний фон у чоловіків і жінок;
- зміцнює імунітет перед вірусними захворюваннями.
Як використовувати в кулінарії, ніж можна замінити
Можна привести дуже довгі списки, перераховуючи те для чого застосовують в кулінарії бальзамічний оцет. Справа в тому, що всього декількох крапель цієї приправи вистачає для того, щоб фантастичним чином перетворити смак крем-супу, салату зі свіжих овочів або підготовлюваного для маринування м’яса. Ця приправа відмінно поєднується з рибою і птицею, грибами, фруктами і всіма сирами. Її можна додавати в пасту і омлет.
А в італійській і французькій кухні можна виявити чимало десертів з ним, включаючи вафлі з морозивом.
Заміну цій приправі підібрати важко, але якщо мова йде про приготування салатної заправки, то підходящим варіантом може стати поєднання червоного винного оцту з виноградним желе і квітковим медом.
Шкода і протипоказання
Цей продукт категорично протипоказаний в наступних випадках:
- виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки;
- панкреатит навіть у стадії ремісії;
- сечокам’яна хвороба.
Його рекомендується їсти не частіше 2-3 разів на тиждень, щоб уникнути надмірного підвищення рівня кислотності шлункового соку.
Як вибрати і зберігати
На магазинних полицях часто зустрічається альтернативний варіант бальзамічного оцту, який не має до оригінального ніякого відношення, який можна дізнатися за складом. Така суміш складається з оцту, крохмалю, підсолоджувачів і барвників.
Натуральний продукт випускають в скляних пляшечках з темного скла.
Зберігати приправу не потрібно в холодильнику — можна і на кухні, головне, прибрати в шафку без доступу сонячного світла, розташований на видаленні від джерел тепла.
Чи можна зробити в домашніх умовах
Розібравшись з тим, для чого застосовують в кулінарії бальзамічний оцет, природно задатися питанням-А чи можна приготувати такий універсальний продукт будинку?
Щоб відповісти на нього, потрібно звернутися до нюансів традиційної технології його виготовлення. Бальзамічний оцет не просто витримують в бочках — він по черзі змінює тару. На першому етапі сироп заливають в мініатюрні ємності з деревини дуба або ясена. Через деякий час не більше однієї п’ятої сировини зливають і замінюють новою порцією сиропу, витриманого в більш великій бочці з вишневої або каштанової деревини. А брак виноградної сировини в середній бочці заповнюють, заливаючи сировину з самої об’ємної тари, виготовленої з тутового дерева.
Неважко зрозуміти, що повторювати такого сорту маніпуляції на домашній і тим більше міської кухні, практично неможливо.
Варто уточнити ще, що в бальзамічному оцті може бути присутня маса спецій. Словом, готувати його самостійного-практично нездійсненна, просто безглузда місія на тлі того, що сьогодні не складає труднощів купити якісний продукт.