Про властивості яблучного оцту

Цей оцет без тіні перебільшення можна назвати найвишуканішим — делікатний на смак, він відрізняється яскравим осінньо-яблучним ароматом і універсальністю кулінарного застосування. А ще він дуже корисний для здоров’я.


                                    О свойствах яблочного уксуса

Чим відрізняється від звичайного

У світі існує кілька десятків різновидів оцту, сировиною для яких служать виноград, рис, хурма, кокос та інші рослинні інгредієнти. Яблучний ж, як неважко здогадатися, отримують з яблук, по суті, переробляючи їх заграв і скислий сік.

На відміну від класичного спиртового, цей фруктовий оцет відрізняється більш м’яким смаком і не «б’є» ароматом.

Склад і калорійність, користь, шкода

Теоретично в ньому не повинно міститися нічого, крім яблук, в деяких випадках сухофруктів.

Але в магазинної продукції, природно, можна виявити додаткові підсолоджувачі, консерванти і навіть горілку.

Говорячи про властивості яблучного оцту, важливо підкреслити, що його калорійність і вітамінно-мінеральний склад фактично не мають значення з урахуванням того, що продукт вживають в мінімальних кількостях. Але це не скасовує інших його корисних властивостей.

Добре відомо, що оцтова кислота — чудовий консервант, але крім того, яблучний оцет нейтралізує деякі бактерії, через що здатний знищувати представників шкідливої мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Науково доведено, що цей продукт підвищує чутливість організму до інсуліну і навіть перешкоджає виробленню ферментів, що беруть участь в перетворенні крохмалю з їжі в цукру. За рахунок цього його рекомендується вживати для профілактики цукрового діабету.

Крім того, він зменшує апетит, в зв’язку з чим часто зустрічається в дієтах для схуднення.

Варто згадати і про негативні властивості яблучного оцту:

  • прискорює виведення кальцію і фосфору з кісткових тканин;
  • руйнує зубну емаль;
  • при надмірному вживанні в слабо розбавленому вигляді шкодить слизовим рота, горла і стравоходу;
  • уповільнює функціонування підшлункової залози.

Використання для маринаду і приготування гарячих страв

Маринувати з додаванням приправи можна не тільки огірки, а й томати, а також інші овочі. Завдяки йому розсіл зберігає прозорість, а консерви залишаються якісними протягом усього терміну зберігання. І звичайно, заготовки збагачуються фруктовим відтінком смаку і аромату.

Цю приправу рекомендується додавати в борщ на стадії приготування засмажкою, коли її змішують з цибулею, морквою і буряком. Цей незвичайний інгредієнт потрібен, по-перше, щоб борщ вийшов рубіново-червоним, а по-друге, для того, щоб збагатити його смак пікантною кислинкою.

Чим можна замінити

Властивості яблучного оцту роблять його практично незамінним в деяких рецептах. Додавання будь-яких альтернативних соусів і заправок в страви неминуче змінить їх смако-ароматичні якості. Але в принципі, при відсутності оригінального продукту, замінювати, звичайно ж, все-таки можна.

Хорошими варіантами можуть стати бальзамічний оцет або поєднання білого вина з лимонним соком.

Як вибрати і зберігати

Рекомендується віддавати перевагу натуральним продуктам, які сумлінні виробники завжди розливають не в пластикові ємності, а в пляшечки з темного скла. Обов’язково потрібно вивчити склад. Якщо в ньому йдеться про оцтової 9% кислоті з додаванням ароматизаторів і барвників, то нічого спільного зі справжнім яблучним оцтом ця приправа не має. Міцність продукту повинна бути в межах від 3% до 6%.

Стандартними умовами для зберігання яблучного оцту вважаються наступні умови:

  • температура повітря від 0 ° C до +35 ° C;
  • відсутність прямого сонячного світла.

Як зробити в домашніх умовах

Властивості яблучного оцту, приготованого самостійно, нітрохи не стають гірше. Звичайно, в промислових умовах можливо створювати більш складні його варіанти, але і домашній продукт може бути яскравим, корисним і запаморочливо ароматним.

Яблучний оцет на меду

Для кращої якості кінцевого продукту рекомендується вибирати яблука з високим вмістом цукрів. Щоб приготувати приправу на своїй кухні, потрібно:

  • 1,6 кг яблук;
  • 200 г бурякового цукру;
  • 3 л води;
  • мед.

Процес приготування складається з наступних кроків:

  • Яблука розрізати на четвертинки, видалити серцевину.
  • Подрібнити фрукти на крупній тертці або дрібно порубати ножем.
  • Викласти яблука в скляні банки.
  • Половину кип’яченої води підігріти, розчинити в ній цукор і розбавити сироп водою, що залишилася.
  • Залити яблука водою так, щоб до горловини банки залишалося 10 см.
  • Прикрити банки клаптями марлі і поставити в темне місце.
  • Залишити банки на 10 днів при кімнатній температурі, раз на добу акуратно помішуючи.
  • Процідити фруктовий сік і віджати його з яблучної маси.
  • Залежно від соковитості яблук кількість соку може вийти різним. Додати мед з розрахунку 50 г на 1 л рідини. Ретельно перемішати.
  • Знову прикрити скляну тару марлею і прибрати в темне місце на 40 діб.
  • Обережно перелити готовий оцет в стерильні скляні пляшечки так, щоб щільний шар осаду залишився на дні колишньої тари.