Червоний, або як може здатися по окрасу — скоріше вже фіолетовий цибулю, відрізняється насиченим смаком. За особливостями вживання і користь нітрохи не поступається звичайному ріпчастої. І одночасно зовсім не схожий на нього.
Чим відрізняється від звичайного ріпчастої
З ботанічної точки зору це близькі родичі, але приблизно 3-4 тисячі років тому в результаті природних мутацій відбувся поділ на підвиди. Історики називають батьківщиною червоної цибулі Середню Азію, але вперше за його культивацію всерйоз взялися на португальському острові Мадейра, звідки він вже в середині XIX століття поширився по всьому світу.
Під пурпурно-червоною шкіркою ховається Біла м’якоть з червоними кільцевими штрихами, яка на смак від класичного ріпчастої відрізняється більш м’яким, позбавленим гіркоти і трохи солодкуватим, витончено пікантним смаком.
Який краще: червоний або білий
Якщо зважити переваги обох овочів, то можна з упевненістю сказати — жоден з них не можна назвати кращим. Але червоний часто погоджуються є люди, які в принципі не люблять ріпчасту цибулю ні в якому вигляді. Крім того, за рахунок меншого вмісту ефірних масел, червоний при нарізці не змушує так сильно «плакати».
Склад і калорійність
Енергетична цінність продукту становить 42 ккал на 100 г.яскравий колір овочу надають специфічні пігменти під назвою антоціани, аналоги яких містяться в буряках, шкірці баклажан, червоному винограді і інжирі. Всупереч поширеному міфу, корисний червоний лук для нашого організму не високим вмістом вітаміну з, якого в ньому практично немає, а вітамінами групи В від 1 до 6. Крім того, він багатий кальцієм, міддю, натрієм і селеном.
Корисні властивості
Згідно з останніми науковими дослідженнями, проведеними в США і Канаді, за антиоксидантними властивостями антоціани не поступаються тим біологічно активним речовинам, які містяться в зеленому чаї. Ось чому вважається, що цей овоч:
- захищає від несприятливих факторів навколишнього середовища, від забрудненої міської атмосфери до сонячної радіації;
- продовжує молодість, в тому числі захищаючи від зовнішніх проявів старіння на зразок зморшок і сивини;
- покращує стан нервової системи і мозку, попереджаючи розвиток депресії.
І звичайно, дуже корисний червоний лук для нашого організму як засіб зміцнення імунітету і поліпшення роботи печінки.
Червона цибуля в кулінарії
Він відомий перш за все, як салатний — завдяки витонченому смаку. Його можна додавати до маринованих овочів. Використовувати для приготування запечених страв з м’яса, птиці та риби. Особливо гармонійно цей овоч поєднується з такими інгредієнтами, як:
- картопля;
- шампіньйон;
- козячий сир;
- цвітна капуста та брокколі;
- баклажан.
Шкода і протипоказання
Зовсім не корисний червоний лук для нашого організму в тому випадку, якщо на нього виникає алергічна реакція, а це цілком ймовірно для тих людей, у яких вона проявляється при вживанні плодів, забарвлених в червоні тони. Наприклад, вишні та полуниці.
Цей овоч шкідливий при більшості захворювань шлунково-кишкового тракту, оскільки подразнює слизові шлунка, кишечника і підсилює функціонування підшлункової залози.
Про те, чи допустимо є цей продукт, рекомендується проконсультуватися з лікарем при таких захворюваннях, як хронічна гіпертонія і бронхіальна астма.
Як вибрати і зберігати
Хороші цибулини повинні мати діаметр мінімум в 5 см.вони повинні бути твердими і сухими, з щільно прилягає, рівномірно забарвленої лушпинням. Якщо є бажання запастися овочем на зиму, перевагу слід віддавати пізнім його сортам. У своєму городі урожай рекомендується збирати в ясну, суху погоду, коли за день напередодні не було дощу. Для тривалого зберігання Не можна залишати овочі з ушкодженнями і темними плямами.
Варто пам’ятати про те, що будь-який лук «не любить» вологу, тому в холодильнику його не тримають. Місце заощадження овочевих припасів повинно бути сухим, закритим від прямого сонячного світла і з температурою повітря в межах +18…+ 22 градуси. Можна тримати овоч в ящиках, сітках або підвішувати сплетені з нього «коси».
Як замаринувати
У такому вигляді його можна додавати в салат або подавати як складову овочевого гарніру до основної страви. Для приготування закуски потрібно:
- 2 цибулини;
- 50 мл води;
- 2 ст. л. яблучного оцту;
- 0,5 ч. л. солі;
- 0,5 ч. л. цукру;
- за смаком чорний мелений перець.
Процес приготування: