Лук аскалонський, більш відомий як цибуля-шалот, а також як сорокозубка, є різновидом звичайної ріпчастої цибулі. Але відрізняється від нього хімічним складом, нюансами впливу на організм людини і більш вишуканим, аристократичним смаком без гіркуватості.
Склад і калорійність
Енергетична цінність зеленого пера становить 20 ккал на 100 г, Ріпки — 72 ккал. Найбільш помітно в цьому овочі вміст наступних вітамінів і мінералів (з показниками на 100 г):
- 8 мг аскорбінової кислоти;
- 11 мг В4;
- 37 мг кальцію;
- 334 мг калію.
Хоча вміст вітаміну В6 ледь досягає 0,3 мг, цієї кількості вистачає, щоб зазначена міра овоча на чверть задовольнила добову потребу в ньому.
Але все сказане здебільшого відноситься до підземної частини рослини. Тоді як в надземної, тобто пере, головним цінним елементом можна назвати хлорофіл. Це дивовижна речовина, сама суть світу рослин, що отримується ними в результаті складних процесів під променями сонця.
У порівнянні з ріпчастої класикою, будь-яка частина цибулі-шалоту містить більше вітаміну З і цукрів.
Користь і шкода
Завдяки згаданому вище хлорофілу, а також деяким іншим біологічно активним речовинам, перо цибулі-шалоту надає наступне на організм:
- полегшує симптоматику астми;
- прискорює загоєння ран, порізів і гематом;
- відновлює стан після інтоксикації;
- оновлює склад крові.
Ця незвичайна зелень цінна для поліпшення стану слизових порожнини рота, а також може зменшувати неприємний запах від тіла при потовиділенні.
Ріпка цибулі-шалоту рекомендується для зміцнення імунітету і навіть профілактики онкологічних захворювань. Вважається, що вона може бути корисна при:
- віковому погіршенні зору;
- варикозному ураженні кінцівок;
- порушення гормонального фону.
Як і ріпчаста цибуля, даний овоч не рекомендується людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо тими, при яких небезпечно підвищення кислотності шлункового соку.
Крім того, цибуля-шалот здатний загострювати стан при хронічних захворюваннях сечостатевої системи.
Правила вживання і застосування в кулінарії
Високі смакові якості укупі з соковитістю дозволяють широко використовувати цибулю-шалот в свіжому вигляді. Його не потрібно ні ошпарювати окропом, ні витримувати в маслі, оцті для «очищення» від специфічного цибулевого присмаку.
Ріпку цибулі-шалоту можна запікати під соусами в духовці або на грилі і подавати як гарнір. А також використовувати для фарширування риби і птиці.
За рахунок м’якості, відсутності різкості, цей лук не підходить для маринування м’яса, але в складі салатів він чудово відтіняє смак будь-якого такого страви.
Саме з цього овоча прийнято варити легендарний Французький цибульний суп.
Крім того, цибулю-шалот можна маринувати як самостійну закуску.
Перо цибулі-шалоту вживають також, як зелень цибулі ріпчастої.
Як вибрати і зберігати
Перо цибулі ідеально до вживання в їжу, коли доросло до 25-30 см в довжину і примітно, що за сезон зрізати зелень можна 2-4 рази. У свіжому вигляді в холодильнику вона зберігається до 10 днів.
Якісна Ріпка має щільно прилеглу лушпиння, колір якої може варіюватися в залежності від конкретного сорту від бежево-золотистого до рожевого.
Зберігають її за тими ж правилами, що і звичайний лук, засипавши не товстим шаром в ящик, кошик або просто на газету, в темному місці і прохолоді. Можна і підвісити цибулю в сітці, таким чином, використовуючи його одночасно для декору приміщення. Це може бути доречно на кухні в стилі кантрі або на дачі.
Але корисно знати, що навіть перепади температур, коли овоч то підмерзає, то відтає, ніяк не псують чудовий смак цибулі-шалоту, що вигідно відрізняє його від ріпчастої.