Один з найсмачніших і вишуканих десертних напоїв на світі, безумовно, спокусливий 24 години на добу, але нерідко потреба в ньому можна раптово випробувати саме ближче до ночі. Чашечка гарячого, ароматного какао, що може бути прекрасніше в пізню годину? Але виникає природне питання про те, чи не зашкодить це здоров’ю. А відповідь на нього не така проста.
Склад і калорійність
Енергетична цінність 100 г какао-порошку становить близько 300 ккал. Якщо ж приготувати всього стакан цього напою з 300 молока, 2 ч.л. какао-порошку і 2 ч. л. цукру, то енергетична цінність порції складе близько 339 ккал.
За вмістом калію цей дар тропіків не поступається сухофруктам, а по фосфору — волоським горіхам. Крім того, в цьому продукті присутні такі цінні мікроелементи, як кобальт, цинк і молібден. Напій прийнято варити на молоці і завдяки цьому названі останніми три мінерали особливо корисні для кісткових тканин. З вітамінів в ньому найбільш високий вміст В12 і А.
Користь
Вчені давно довели, що плоди какао сприяє виробленню в організмі людини так званих гормонів радості. Ось чому не тільки напій з них, а й шоколад здатні так покращувати настрій і навіть сприяти лікуванню депресії.
Якщо випити какао на ніч, то можна:
- прогнати кошмарні сни;
- посприяти розслабленню всього тіла;
- активувати частки мозку, що відповідають за відновлення психоемоційних ресурсів.
Глибоким ввечері цей напій корисно вживати тим, хто протягом дня піддавався впливу стресів, займався інтелектуальною працею. Можна розцінювати його і як цінний продукт у вечірньому меню, якщо на наступний ранок має бути якийсь відповідальний захід, наприклад, публічний виступ або іспити.
Шкода
Класичні, тобто солодкі рецепти напою шкідливі людям з надмірною вагою. Хоча теоретично какао не дуже зашкодить фігурі, якщо приготувати його на знежиреному молоці з додаванням меду або цукрозамінника рослинного походження.
Пити какао не тільки на ніч, але в будь-який час доби, не рекомендується людям, які мають такі захворювання:
- цукровий діабет;
- атеросклероз;
- гастрит з підвищеною кислотністю.
Какао по-іспанськи
Напій можна приготувати по безлічі рецептів, але особливо вишуканим смаком і шовковистою текстурою відрізняються ті, в складі яких присутній шоколад. Щоб приготувати те, перед чашкою чого неможливо встояти ввечері, потрібно:
- 250 мл жирного молока;
- 1 паличка кориці;
- 30 г какао порошку;
- 2 ст. л. вишневого сиропу;
- 50 г гіркого шоколаду.
Процес приготування:
Корисно знати, що першими спеції і прянощі в рецепт стали додавати іспанці. І не тому, що вони були такими великими гурманами. Справа в тому, що лікарі XVII століття вважали, що цілющі властивості напою посиляться, якщо додати до них дорогоцінних приправ. І як це не дивно, але сучасні вчені з ними згодні! Біологічно активні речовини з цього продукту засвоюються більш повноцінно, якщо одночасно з ними в організм надходять добавки, на зразок кориці, ваніліну і навіть пекучого перцю чилі.