Чи варто виключити бекон зі свого раціону?

Бекон був відомий ще в Стародавньому Римі, де його за замовчуванням і безкоштовно подавали з бобовою густою юшкою в більшості таверн. Сьогодні без цього продукту важко уявити світову кухню.


                                    Стоит ли исключить бекон из своего рациона?

Різновид

Бекон завжди виготовляють тільки зі свинини, але частини її можуть бути різними. Кращі сорти продукту виходять з грудинки, непоганим вибором вважається і відруб спини.

Все різноманіття видів продукту прийнято ділити на дві великі категорії:

  • сухий-витримують, попередньо натерши сіллю і спеціями;
  • вологий-виготовляють, витримавши в розсолі.

А ще існує так званий сирокопчений (який іноді піддають навіть подвійному процесу витримки в коптильні). Його можна вживати як в сирому вигляді, так і після термічної обробки. Він відрізняється характерним присмаком і ароматом в стилі «барбекю».

Склад, калорійність

Енергетична цінність продукту в сирому вигляді становить близько 440 ккал на 100 г і легко збільшується до 500 ккал в смаженому вигляді. Він на 38% складається з легкозасвоюваних білків, що постачають в організм людини прості і незамінні амінокислоти.

Мінеральний і вітамінний склад представлений:

  • калієм-566 мг;
  • натрієм — 2300 мг;
  • фосфором-535 мг;
  • В4 – 123 мг;
  • РР – 17 мг.

Дивлячись на склад, легко зрозуміти, що не варто виключати бекон зі свого раціону.

Якими властивостями володіє продукт

Дієтологи наполягають, що його слід їсти вранці і приблизно до другої години дня. В такому випадку, висока енергетична цінність буде перероблена в енергію. Апетитний м’ясний продукт рекомендується їсти в холодну пору року-для збільшення «теплового» ресурсу організму, а також людям, зайнятим важкою фізичною працею. Бекон позитивно позначається на наборі ваги вагітними жінками, зміцнює імунітет і сприяє регенерації тканин.

Кому варто утриматися

Починаючи з 50-х років минулого століття бекон в світі піддавався всілякому осуду. Виною цьому стало кілька навколонаукових публікацій, які вказували на його нібито жахливу шкоду для серцево-судинної системи і здатність провокувати інсульти. Однак уже в XXI столітті вчені довели, що в помірних кількостях, якщо не їсти його по кілограму в день, м’ясо не здатне впливати на рівень холестерину в крові і закупорку їм судин.

Але це не означає, що це зовсім безпечний продукт. Він протипоказаний при ожирінні, гастриті і виразковій хворобі шлунково-кишкового тракту, панкреатиті і холециститі. За винятком цих протипоказань, немає особливих приводів виключати бекон зі свого раціону.

Застосування продукту в кулінарії

Бекон вже став світовим символом сніданку нарівні з яєчнею. Але знаходиться йому і інше різноманітне апетитне застосування. Він може послужити альтернативі грудинці в пасті карбонара. Їм обертають перепілок і куряче філе перед обсмажуванням і запіканням — щоб запобігти пересушування. Його можна додавати в пасту і в самому кінці приготування — в крем-супи. Соковиті м’ясні смужки також доречні в сендвічах і гамбургерах.

Найкраще бекон поєднується з наступними продуктами:

  • оливка;
  • яйце;
  • томат;
  • ананас;
  • огірок;
  • каперси;
  • сир;
  • рукола.

Якщо хочеться посмажити бекон, то головний секрет полягає в тому, що він повинен бути нарізаний якомога більш тонко і крім того, для нього не можна використовувати занадто багато рослинного або вершкового масла — він повинен обсмажувати, в ідеалі, практично у власному жирі.