Ніяка інша культура родом з Нового Світу не знаходила світову популярність і планетарне поширення так, як кукурудза. Сьогодні без цього овоча важко уявити практично жодну світову кухню. А один з головних способів її приготування — відварювання. У такому вигляді жовті зерна виходять особливо смачними і корисними.
Яка корисніше: сира або варена
Теоретично не схильна до теплової обробки Кукурудза містить більше вітамінів, адже, наприклад, та ж група В на 70% руйнується при варінні. Але з іншого боку, сира засвоюється набагато гірше через високий вміст грубої, що не розм’якшеної клітковини.
Користь від вареної кукурудзи полягає в тому, що крохмаль при високій температурі перетворюється специфічним чином, за рахунок чого набуває властивість зменшувати всмоктуваність глюкози в кров, причому, з усієї їжі, що вживається разом з кукурудзою.
Склад і калорійність
Енергетична цінність продукту становить 123 ккал на 100 г.теплова обробка майже позбавляє Жовті зернятка натрію, але зате в них зберігаються кальцій і селен. Вітамінний склад представлений практично всією групою вітамінів В.за вмістом крохмалю ця культура лідирує серед інших овочів нарівні з бататом, морквою і зеленим горщиком.
Чи можна їсти при схудненні
Калорійність відварених зерняток може здатися високою на тлі більшості продуктів, зазвичай зустрічаються в раціонах для схуднення, але для кукурудзи можна і потрібно робити виняток. Справа в тому, що цей овоч не тільки надовго насичує, але і має властивість пригнічувати апетит. Однак, важливо підкреслити, що його не можна робити головним блюдом розвантажувальних днів.
Чим корисна
Говорячи про те, в чому полягає користь від вареної кукурудзи, важливо відзначити, що багаторічні наукові дослідження підтвердили, що цей продукт позитивно впливає на функціонування головного мозку і навіть здатний посилювати когнітивні здібності. Жовто-золотисті зерна здатні загальмовувати процеси старіння як на клітинному, так і на зовнішньому рівні — перешкоджаючи появі вікових зморшок і пігментних плям.
Крім цього, Кукурудза:
- підвищує рівень тромбоцитів у крові;
- сприяє лікуванню атеросклерозу;
- покращує роботу селезінки.
Шкода і протипоказання
Переїдання загрожує погіршенням травлення, коли функціонування шлунково-кишкового тракту загальмовується на тлі надмірного надходження в нього грубої клітковини. Вживання цього овоча обмежують при запальних захворюваннях нирок і жовчного міхура.
Як правильно зберігати
Після того, як качани зварилися, їх слід вийняти з води, охолодити і перекласти в пластиковий або скляний контейнер з герметично закривається кришкою. Можна також загорнути їх в харчову плівку. У такому вигляді продукт може зберігатися на полиці холодильника до 3 днів, а в його морозильній камері — до 2 місяців.
Як варити
Більшість продуктів потрібно відварювати в підсоленій воді, але тільки не кукурудзу — вона від цього стає твердіше. Посолити за смаком можна вже готову. Готувати качани слід під кришкою в киплячій воді. Якщо це молочної зрілості овоч або міні-сорти, то в принципі, досить дочекатися повторного закипання води і можна виймати качани. Якщо ж це качани не наймолодші — рекомендується після повторного закипання варити її 10 хвилин.
Чи можна гріти в мікрохвильовці
Ніяких заборон на цей рахунок не існує. Смакові якості продукту від цього не страждають, і користь від вареної кукурудзи зберігається в повному обсязі. Але є ризик, що зернятка вийдуть не тільки гарячими, але і сухуватими, якщо просто викласти початок на тарілку. Тому рекомендується поміщати його в мікрохвильовку в мисці з невеликою кількістю води.
Скільки можна їсти в день
Дієтологи вважають, що якщо є цей овоч щодня, то добова норма становить не більше 100-150 г. якщо вона з’являється на столі нечасто — в день можна з’їдати до 250 г.