Інжир культивують з давніх часів. Інші його назви-фіга, смоковниця, винна ягода. Плід містить безліч цінних для людини речовин. Але варто враховувати, що у вживанні смачної, солодкого фрукта є деякі обмеження.
Склад і калорійність
Винні ягоди мають форму груші або серця. Відтінок шкірки варіюється від зеленуватого до фіолетового. М’якоть рожева або червона. Незрілі плоди неїстівні. Стигла смоковниця, у якої ледь тріснула шкірка, володіє концентрованим солодким смаком.
Фіга розвивається в дуже теплому кліматі, в регіони з помірною температурою потрапить в сушеному вигляді. Такі ягоди характеризуються білим кольором шкірки і плескатої формою, м’якоть у них в’язка з безліччю темних кісточок.
Калорійність і кількість нутрієнтів визначаються видом продукту:
Показник на 100 г
Свіжі плоди
Сушені плоди
Енергетична цінність
74
257
Жир
0,3
0,93
Білки
0,75
3,3
Вуглевод
19,18
63,87
Вода
79,11
30,05
Зола
0,66
1,86
Склад вітамінів і мінералів не залежить від обробки, але після дегідратації їх концентрація на 100 г збільшується.
Інжир нам корисний, так як містить:
- вітаміни-з, А, Е, до, β-каротин, групи В;
- мікроелементи-кальцій, магній, калій, натрій, фосфор;
- макроелементи-мідь, залізо.
Корисні властивості
Фіга характеризується рядом важливих якостей:
- має потогінну дію при ГРВІ, допомагає при лихоманці;
- завдяки високому вмісту калію, позитивно позначається на роботі серця і судин;
- за рахунок ферменту фіцину допомагає в розсмоктуванні тромбів, в тому числі при варикозної хвороби;
- покращує загальне самопочуття при похмільному синдромі;
- допомагає боротися з залізодефіцитною анемією, особливо при вагітності;
- запобігається розвиток остеопорозу та інших захворювань опорно-рухового апарату;
- налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, володіючи легким проносним ефектом.
Чому інжир нам корисний в сушеному вигляді? Кількість цінних компонентів в таких плодах навіть вище, ніж в свіжих, через зниження кількості вологи. Але варто враховувати, що в них дуже багато цукру. Вони добре втамовують голод. Сушену смоковницю можна рекомендувати людям, після важких захворювань.
Часто зі свіжої фіги роблять варення. Його готують з плодів, цукру і невеликої кількості води. Під час термічної обробки частина вітамінів і мікроелементів руйнується, але користь смоковниці залишається. Продукт містить велику частку цукру, і вживати його потрібно обмежено.
Протипоказання
Свіжу і сушену винну ягоду, а також варення з неї не варто включати в раціон людям:
- страждаючим від цукрового діабету;
- у період гострої стадії захворювань шлунково-кишкового тракту;
- при схильності до гіпотонії;
- при панкреатиті;
- мають захворювання, пов’язані з порушенням метаболізму щавлевої кислоти, в тому числі подагру.
Смоковниця-алергенний продукт. Її не можна давати дітям до 3-х років. Також вона може викликати негативну реакцію у людей, що мають алергію на березовий пилок. При наявності каменів в нирках, вживати ягоди потрібно дуже помірно.
Особливості вживання
Розуміючи, чому інжир нам корисний, важливо знати, як його вживати. Свіжі плоди промивають під краном. Сушені краще замочити на деякий час в теплій воді. Ще більш надійний спосіб очищення смоковниці від забруднень – залити окропом, поставити на 1 хвилину в мікрохвильовку, а потім промити.
Оптимальна порція свіжих ягід в день – 150 г, сушеного-50 г (5 штук). Причому вживати їх краще до обіду через високу калорійність і концентрації цукру.
Оскільки фіга-джерело цінних речовин, при схудненні її можна і потрібно додавати в раціон. Вона буде давати сили і допомагати у виробленні серотоніну – «гормону щастя». Переважно свіжі плоди-100 г в день. Сушені можна використовувати замість десертів, але не більше 2-3 штук на добу.
Правила вибору і зберігання
При виборі свіжого інжиру краще віддати перевагу щільним плодам з приємним солодким ароматом, які злегка продавлюються при натисканні. На них не повинно бути плям, вм’ятин, пошкоджень. Кислий запах, занадто м’яка або тверда текстура – ознаки перестиглих або нестиглих ягід.
Сушена смоківниця може бути бежевою або блідо-коричневою, припустимо легкий білий наліт. Необхідно вибирати плоди середньої м’якості без темних плям і ознак цвілі. Поверхня не повинна бути вологою і липкою.
Зберігати свіжий інжир можна не більше 10 діб з моменту збору. Куплений плоди краще вжити його за 2-3 дня. Зберігати його бажано при температурі +2-4 ºС у відкритій ємності.
Сухий інжир варто покласти в герметичну тару і прибрати в прохолодне місце. Термін придатності – до 1 року.
Що можна приготувати?
Відповідь на питання, чому інжир нам корисний, очевидний. Плоди смачні самі по собі. Їх широко використовують в кулінарії, додаючи в десерти, закуски, основні страви.
Можна зробити апетитний салат.
Компонента:
- плоди свіжого інжиру – 3 шт.;
- сир горгондзола-50 г;
- виноград великий без кісточок – 100 г;
- лохина і гранат-по 10-15 ягід;
- листя руколи-100 г;
- мед – 1 ст. л.;
- оцет бальзамічний – 1,5 ст. л.;
- олія оливкова – 1 ст. л.;
- перець, сіль-за смаком.
Етап: