Чому інжир нам корисний

Інжир культивують з давніх часів. Інші його назви-фіга, смоковниця, винна ягода. Плід містить безліч цінних для людини речовин. Але варто враховувати, що у вживанні смачної, солодкого фрукта є деякі обмеження.


                                    Почему инжир нам полезен

Склад і калорійність

Винні ягоди мають форму груші або серця. Відтінок шкірки варіюється від зеленуватого до фіолетового. М’якоть рожева або червона. Незрілі плоди неїстівні. Стигла смоковниця, у якої ледь тріснула шкірка, володіє концентрованим солодким смаком.

Фіга розвивається в дуже теплому кліматі, в регіони з помірною температурою потрапить в сушеному вигляді. Такі ягоди характеризуються білим кольором шкірки і плескатої формою, м’якоть у них в’язка з безліччю темних кісточок.

Калорійність і кількість нутрієнтів визначаються видом продукту:

Показник на 100 г

Свіжі плоди

Сушені плоди

Енергетична цінність

74

257

Жир

0,3

0,93

Білки

0,75

3,3

Вуглевод

19,18

63,87

Вода

79,11

30,05

Зола

0,66

1,86

Склад вітамінів і мінералів не залежить від обробки, але після дегідратації їх концентрація на 100 г збільшується. 

Інжир нам корисний, так як містить:

  • вітаміни-з, А, Е, до, β-каротин, групи В;
  • мікроелементи-кальцій, магній, калій, натрій, фосфор;
  • макроелементи-мідь, залізо.

Корисні властивості

Фіга характеризується рядом важливих якостей:

  • має потогінну дію при ГРВІ, допомагає при лихоманці;
  • завдяки високому вмісту калію, позитивно позначається на роботі серця і судин;
  • за рахунок ферменту фіцину допомагає в розсмоктуванні тромбів, в тому числі при варикозної хвороби;
  • покращує загальне самопочуття при похмільному синдромі;
  • допомагає боротися з залізодефіцитною анемією, особливо при вагітності;
  • запобігається розвиток остеопорозу та інших захворювань опорно-рухового апарату;
  • налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, володіючи легким проносним ефектом.

Чому інжир нам корисний в сушеному вигляді? Кількість цінних компонентів в таких плодах навіть вище, ніж в свіжих, через зниження кількості вологи. Але варто враховувати, що в них дуже багато цукру. Вони добре втамовують голод. Сушену смоковницю можна рекомендувати людям, після важких захворювань.

Часто зі свіжої фіги роблять варення. Його готують з плодів, цукру і невеликої кількості води. Під час термічної обробки частина вітамінів і мікроелементів руйнується, але користь смоковниці залишається. Продукт містить велику частку цукру, і вживати його потрібно обмежено.

Протипоказання

Свіжу і сушену винну ягоду, а також варення з неї не варто включати в раціон людям:

  • страждаючим від цукрового діабету;
  • у період гострої стадії захворювань шлунково-кишкового тракту;
  • при схильності до гіпотонії;
  • при панкреатиті;
  • мають захворювання, пов’язані з порушенням метаболізму щавлевої кислоти, в тому числі подагру.

Смоковниця-алергенний продукт. Її не можна давати дітям до 3-х років. Також вона може викликати негативну реакцію у людей, що мають алергію на березовий пилок. При наявності каменів в нирках, вживати ягоди потрібно дуже помірно.

Особливості вживання

Розуміючи, чому інжир нам корисний, важливо знати, як його вживати. Свіжі плоди промивають під краном. Сушені краще замочити на деякий час в теплій воді. Ще більш надійний спосіб очищення смоковниці від забруднень – залити окропом, поставити на 1 хвилину в мікрохвильовку, а потім промити.

Оптимальна порція свіжих ягід в день – 150 г, сушеного-50 г (5 штук). Причому вживати їх краще до обіду через високу калорійність і концентрації цукру.

Оскільки фіга-джерело цінних речовин, при схудненні її можна і потрібно додавати в раціон. Вона буде давати сили і допомагати у виробленні серотоніну – «гормону щастя». Переважно свіжі плоди-100 г в день. Сушені можна використовувати замість десертів, але не більше 2-3 штук на добу. 

Правила вибору і зберігання

При виборі свіжого інжиру краще віддати перевагу щільним плодам з приємним солодким ароматом, які злегка продавлюються при натисканні. На них не повинно бути плям, вм’ятин, пошкоджень. Кислий запах, занадто м’яка або тверда текстура – ознаки перестиглих або нестиглих ягід.

Сушена смоківниця може бути бежевою або блідо-коричневою, припустимо легкий білий наліт. Необхідно вибирати плоди середньої м’якості без темних плям і ознак цвілі. Поверхня не повинна бути вологою і липкою.

Зберігати свіжий інжир можна не більше 10 діб з моменту збору. Куплений плоди краще вжити його за 2-3 дня. Зберігати його бажано при температурі +2-4 ºС у відкритій ємності. 

Сухий інжир варто покласти в герметичну тару і прибрати в прохолодне місце. Термін придатності – до 1 року. 

Що можна приготувати?

Відповідь на питання, чому інжир нам корисний, очевидний. Плоди смачні самі по собі. Їх широко використовують в кулінарії, додаючи в десерти, закуски, основні страви. 

Можна зробити апетитний салат.

Компонента:

  • плоди свіжого інжиру – 3 шт.;
  • сир горгондзола-50 г;
  • виноград великий без кісточок – 100 г;
  • лохина і гранат-по 10-15 ягід;
  • листя руколи-100 г;
  • мед – 1 ст. л.;
  • оцет бальзамічний – 1,5 ст. л.;
  • олія оливкова – 1 ст. л.;
  • перець, сіль-за смаком.

Етап:

  • Розділити інжир на дві частини, полити медом, запекти в духовці протягом 5 хвилин (220 °C).
  • Нарізати ягоди винограду навпіл, а сир – дрібним кубиком.
  • Рукколу промити і підсушити.
  • Викласти на тарілку листя, а на них зверху в довільному порядку – інжир, гранат, лохину, сир, виноград.
  • Скропити маслом і оцтом, присипати спеціями.