Чому вишня корисний продукт?

Вишня-це принцеса ягідного сезону. Її ще називають «серцевої ягодою», зважаючи цілющого впливу на судини і серце. Позитивними якостями володіють листя і гілки чагарнику, завдяки чому лікування цієї диво-ягодою успішно практикується в народній медицині.


                                    Почему вишня полезный продукт?

Перед початком культивування вишні рекомендується визначитися з видами. Роблячи вибір на користь того чи іншого виду, слід приділити увагу таким якостям, як врожайність, невибагливість у догляді і стійкість до посухи.

Які види вишні бувають

  • Повстяний. Декоративна, представлена у вигляді чагарнику висотою 3 метри, з високою морозостійкістю. Плоди солодкі, яскраво-червоні.

  • Залізистий. Невеликий кущ зростанням до 2 метрів, що нагадує намет, з тонкими, еластичними гілками. Непогано переносить посуху і морози. Плоди чорного кольору.

  • Чагарниковий. Досягає висоти 2 метри, цвітіння триває 2 тижні. Зимостійка і посухостійка, не схильна до хвороб і паразитів, дає рясні пагони. Забарвлення ягід від жовтого до чорного кольору.

  • Вишня звичайна. Популярний вид серед садівників. Висота дерева 10 метрів, цвітіння триває 3 тижні, відрізняється стрімким зростанням і морозостійкістю. Плоди темно-червоного кольору, соковиті, кислувато-солодкі.

  • Сахалінський. Знаходить застосування лише як зелене насадження на ділянках. Висотою 8 метрів. Ягоди маленькі, чорні, неапетитні.

  • Пташиний. Вирощується як декоративний чагарник і для збору плодів. Дерево висотою 30 метрів, цвітіння триває 10-12 днів. Швидкозростаючий, морозостійкий вид. Колір ягід Багряний.

  • Японська (сакура). Знаменита рослина в Китаї і Японії, теплолюбна. Використовується виключно як мальовниче насадження. У сакури неїстівні плоди, в Центральній Росії культивується виключно з щільним укриванням на зимові місяці.

  • Холмова. Зародилася в результаті схрещування пташиної і чагарникової вишні. Ягоди соковиті, м’ясисті, темно-червоного кольору. Вирощується всюди, морозостійка, завдяки чому з успіхом вирощується в суворому кліматі.

Харчова цінність і склад

Калорійність вишні – 50 ккал на 100 грам ягід. Плоди містять цінний вітамінно-мінеральний комплекс. 

Користь вишні обумовлена складом:

  • Мелатонін покращує сон, зменшує відчуття тривоги. 
  • Вітаміни А підтримують зір. 
  • Вітамін З-підтримує імунітет.
  • Групи в-упорядковують нервові клітини. 
  • Кумарин в складі вишні позитивно впливає на кровотворення і має протизапальну, антибактеріальну дію.

Як використовуються листя і кісточки рослини

Листя, кісточки і гілки дерева використовуються в рецептах народної медицини. 

  • Відвар з гілок рекомендується при діареї і колітах.
  • Настій з плодоніжок використовується для зняття набряків. 
  • Свіже листя, заварені в молоці, корисні при жовтяниці. 
  • Суміш вишневого соку з молоком застосовується при лікуванні артритів. 
  • Листочки корисні в свіжому і засушеному вигляді, з них можна приготувати вітамінний чай, що володіє протизапальною дією. 
  • Насіння з вишневих кісточок отруйні і здатні викликати отруєння. Після термообробки небезпека відпадає, але все-таки зерна не використовують в їжу, а застосовують тільки для зовнішніх компресів при подагрі.

Чим вишня відрізняється від черешні

Відмінність полягає в смаку і застосуванні ягід: вишня підходить для компотів, варення, джемів з кислинкою, а черешню краще їсти в свіжому вигляді, так як з неї виходять надто солодкі десерти і варення.

Насиченість вишні і черешні корисними мікроелементами дорівнює, і різниця між ними маленька. Черешню люблять ласуни, вишню ж вважають за краще любителі кисло-солодкого смаку.

Як їсти вишню

Ягоди чудово підходять для виготовлення соусів і десертів, домашніх наливок, компотів, вина, киселів. 

У свіжому вигляді вишні з’їсти багато не вийде, через кислинки і терпкого смаку. Плоди можна вживати і на ніч, але в розумних дозах, так як вони підсилюють апетит. 

Не можна вживати вишню на голодний шлунок, це призводить до хворобливого здуття кишечника.

Як вибрати якісний продукт і зберігати

При покупці вишні враховують деякі тонкощі:

  • чим темніше колір вишні, тим соковитіше плоди;
  • ягоди повинні бути без характерного запаху бродіння;
  • на смак кисло-солодка;
  • з живцями краще і довше збережеться, засохлі живці говорять про несвіжості ягід;
  • не варто купувати липкі і сильно м’які плоди-значить товар багато часу пробув на сонці.

У свіжому вигляді ягоди зберігаються нетривало. У холодильнику при температурі 0 градусів вони протримаються до одного місяця. 

За зиму вишню заморожують. Перед заготівлею ягоди промивають, сушать, відбирають зіпсовані. Далі розкладають по пакетах для заморозки в такій кількості, щоб плодів вистачило для одного використання після розморожування.