Чи варто використовувати перцеву м’яту

Ця рослина знайшло своє застосування в кулінарії, косметології та медицині. Дозволяє додати страві незвичайний смак і аромат. Її додають в супи, другі страви, випічку, соуси і маринади. Вона має приємний аромат, за що і заслужила велику популярність.


Стоит ли использовать перечную мяту

Але використовувати продукт слід з обережністю, так як є протипоказання.

Склад і калорійність

Перцева м’ята відома не тільки своїми смаковими якостями. Вона корисна для організму завдяки мікроелементам, що входять до складу:

  • вітаміни А, З, Е, Н, групи в;
  • Калій;
  • Кальцій;
  • магній;
  • Цинк;
  • Селен;
  • сірка;
  • Фосфор;
  • амінокислота.

Приправа може використовуватися при приготуванні дієтичних страв, її калорійність на 100 грам становить 70 ккал.

Корисні властивості

Завдяки багатому складу і безлічі мікроелементів м’ята має ряд корисних властивостей:

  • підвищує імунітет;
  • зміцнює кістки;
  • підтримує роботу нервової та серцево-судинної системи;
  • усуває зубний біль;
  • знімає запалення;
  • прискорює загоєння ран, порізів і опіків;
  • нормалізує роботу травної системи.

Рослина широко застосовується в народній медицині при нудоті і блювоті, нервовому збудженні, при кольках в печінці і кашлі.

Чай з м’ятою: користь і шкода

Чай з м’ятою люди стали пити ще в давнину. Це не тільки приємний на смак напій, але ще і корисний.

Він допомагає:

  • зняти стрес і нормалізувати сон;
  • поліпшити травлення;
  • усунути головний біль;
  • знизити болю в період менструації;
  • швидше вилікувати кашель;
  • зміцнити імунітет.

Чай з перцевої м’ятою сприяє схудненню. Його використовують і при морської хвороби.

Чим корисна вода з м’ятою

Воду з м’ятою вживають при дотриманні дієти для схуднення. Вона сприяє активації процесу травлення і прискорює обмін речовин. При цьому в напої практично відсутні калорії.

Крім цього, вона прекрасно втамовує спрагу. Пити воду з м’ятою рекомендовано при спеці, так як напій швидко заповнює запас рідини в організмі.

Користь сушеної м’яти

Сушені листя використовують в народній медицині для приготування настоїв і відварів. Рослина допомагає:

  • нормалізувати роботу нервової системи;
  • підтримати імунітет;
  • зняти стрес;
  • купірувати головні болі;
  • поліпшити апетит;
  • усунути нудоту;
  • позбутися від кашлю.

Сушену перцеву м’яту використовують для лікування бронхіту, підтримки роботи головного мозку. Регулярне її застосування дозволить нормалізувати психоемоційний стан.

Ефірна олія м’яти: властивості і застосування

Масло перцевої м’яти широко застосовується в косметології. Його додають в креми і шампуні. Допомагає активувати вироблення колагену, повернути здоровий колір обличчя, зміцнити волосся і зробити його блискучим, шовковистим.

Ефірне масло м’яти застосовують в медицині для виготовлення препаратів від головного болю і кашлю, для ароматерапії. Воно знімає стрес, допомагає боротися з нападами кашлю, позбавляє від головного болю.

Користь варення з м’яти

Перцева м’ята застосовується в кулінарії. З неї варять варення. Такий продукт підтримає імунітет, особливо в сезон грипу і застуд, допоможе усунути кашель. Десерт з м’ятними листям володіє більшістю властивостей свіжої рослини-заспокоює, знімає біль і спазми.

Шкода і протипоказання

Перцева м’ята може використовуватися не завжди. До протипоказань відносяться вагітність і період лактації, камені в нирках і сильна печія. Вона не рекомендована дітям до 4 років і при індивідуальній непереносимості. Не варто її використовувати при прийомі гомеопатичних засобів, так як м’ята знижує їх дію.