Ця рослина знайшло своє застосування в кулінарії, косметології та медицині. Дозволяє додати страві незвичайний смак і аромат. Її додають в супи, другі страви, випічку, соуси і маринади. Вона має приємний аромат, за що і заслужила велику популярність.
Але використовувати продукт слід з обережністю, так як є протипоказання.
Склад і калорійність
Перцева м’ята відома не тільки своїми смаковими якостями. Вона корисна для організму завдяки мікроелементам, що входять до складу:
- вітаміни А, З, Е, Н, групи в;
- Калій;
- Кальцій;
- магній;
- Цинк;
- Селен;
- сірка;
- Фосфор;
- амінокислота.
Приправа може використовуватися при приготуванні дієтичних страв, її калорійність на 100 грам становить 70 ккал.
Корисні властивості
Завдяки багатому складу і безлічі мікроелементів м’ята має ряд корисних властивостей:
- підвищує імунітет;
- зміцнює кістки;
- підтримує роботу нервової та серцево-судинної системи;
- усуває зубний біль;
- знімає запалення;
- прискорює загоєння ран, порізів і опіків;
- нормалізує роботу травної системи.
Рослина широко застосовується в народній медицині при нудоті і блювоті, нервовому збудженні, при кольках в печінці і кашлі.
Чай з м’ятою: користь і шкода
Чай з м’ятою люди стали пити ще в давнину. Це не тільки приємний на смак напій, але ще і корисний.
Він допомагає:
- зняти стрес і нормалізувати сон;
- поліпшити травлення;
- усунути головний біль;
- знизити болю в період менструації;
- швидше вилікувати кашель;
- зміцнити імунітет.
Чай з перцевої м’ятою сприяє схудненню. Його використовують і при морської хвороби.
Чим корисна вода з м’ятою
Воду з м’ятою вживають при дотриманні дієти для схуднення. Вона сприяє активації процесу травлення і прискорює обмін речовин. При цьому в напої практично відсутні калорії.
Крім цього, вона прекрасно втамовує спрагу. Пити воду з м’ятою рекомендовано при спеці, так як напій швидко заповнює запас рідини в організмі.
Користь сушеної м’яти
Сушені листя використовують в народній медицині для приготування настоїв і відварів. Рослина допомагає:
- нормалізувати роботу нервової системи;
- підтримати імунітет;
- зняти стрес;
- купірувати головні болі;
- поліпшити апетит;
- усунути нудоту;
- позбутися від кашлю.
Сушену перцеву м’яту використовують для лікування бронхіту, підтримки роботи головного мозку. Регулярне її застосування дозволить нормалізувати психоемоційний стан.
Ефірна олія м’яти: властивості і застосування
Масло перцевої м’яти широко застосовується в косметології. Його додають в креми і шампуні. Допомагає активувати вироблення колагену, повернути здоровий колір обличчя, зміцнити волосся і зробити його блискучим, шовковистим.
Ефірне масло м’яти застосовують в медицині для виготовлення препаратів від головного болю і кашлю, для ароматерапії. Воно знімає стрес, допомагає боротися з нападами кашлю, позбавляє від головного болю.
Користь варення з м’яти
Перцева м’ята застосовується в кулінарії. З неї варять варення. Такий продукт підтримає імунітет, особливо в сезон грипу і застуд, допоможе усунути кашель. Десерт з м’ятними листям володіє більшістю властивостей свіжої рослини-заспокоює, знімає біль і спазми.
Шкода і протипоказання
Перцева м’ята може використовуватися не завжди. До протипоказань відносяться вагітність і період лактації, камені в нирках і сильна печія. Вона не рекомендована дітям до 4 років і при індивідуальній непереносимості. Не варто її використовувати при прийомі гомеопатичних засобів, так як м’ята знижує їх дію.