Бармбрек – Ірландський атрибут Хеллоуїна

У кожній країні є свої звичаї святкування Хеллоуїна. В Ірландії в це свято на стіл завжди подають бармбрек. Ірландський хліб завоював велику популярність в Росії. Його готують не тільки за класичним рецептом, а додають різні ягоди, фрукти. Подають остиглим до кімнатної температури з вершковим маслом і чаєм. Бармбрек настільки смачний, що не варто чекати Хеллоуїна, а приготувати його для вечірніх посиденьок з сім’єю, рідними або друзями. Випічка нікого не залишить байдужим.


                                    Бармбрэк – ирландский атрибут Хэллоуина

Що таке бармбрек

Це хліб, який печуть з солодкого тіста без дріжджів, додають білий кишмиш і родзинки. В якості начинки використовуються фініки, мускатний горіх. Подібні інгредієнти надають випічці вишуканий смак і аромат.

На Хеллоуїн в бармрек перед запіканням прийнято ховати різні предмети. Це може бути монета, клаптик тканини, тріска, горох, кільце. Кожен сюрприз несе свій сенс, наприклад, кільце – до весілля, монета – до багатства. А ось клаптик або тріска означають, що найближчим часом не варто чекати багато грошей і благополуччя.

Склад і калорійність

Калорійність на 100 г хліба становить близько 260 ккал через те, що в складі присутні борошно і цукор. Є у великих кількостях його тим, хто стежить за фігурою тому не варто.

Бармбрек-не тільки головний атрибут Хеллоуїна, але і корисна випічка. Містить ряд корисних мікроелементів, таких як магній і кальцій, калій, фосфор, залізо. За рахунок додавання винограду, родзинок або фініків в складі також присутні вітаміни з, А і В2. Всі мікроелементи необхідні для нормальної роботи організму і зміцнення імунітету.

Фруктовий хліб зазвичай подають на свята, але в Ірландії його часто можна зустріти на столі і в звичайні дні.

Варіанти приготування

Сьогодні існує кілька рецептів бармбрека. Але великою популярністю користується класичний варіант. Для приготування будуть потрібні:

  • 300 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 150 г цукрового піску;
  • 5 г розпушувача;
  • 5 г солі;
  • 5 г суміші приправ (коріандр, мускатний горіх, кориця, гвоздика);
  • 500 г родзинок;
  • 400 мл води.
  • За кілька годин до приготування родзинки заливають склянкою теплої води, щоб розпарити його. Деякі вважають за краще замість води заливати міцно завареним чаєм. Вважається, що так хліб виходить більш насичений, ароматний і набуває цей унікальний і незвичайний смак.
  • Через сито просівають борошно.
  • Додають спеції, сіль і розпушувач.
  • Все ретельно перемішують віночком.
  • Насипають цукровий пісок і знову ретельно перемішують.
  • У суху суміш розбивають яйце, і за допомогою дерев’яної лопатки розмішують все.
  • Ізюм зливають і промивають, потім додають його в тісто, знову все перемішують.
  • Вливають 100 мл води, і замішують тісто. Воно виходить досить рідким, як на Млинці.
  • У заздалегідь підготовлену ємність укладають Папір для випікання. У неї виливають тісто і ставлять в прогріту до 180 градусів духовку. Випікають 75-80 хвилин.
  • Після того, як хліб готовий, його потрібно дістати з духовки, акуратно вийняти з форми, прибрати пергамент і дати охолонути.
  • Подають випічку до чаю, нарізавши на скибочки і змастивши вершковим маслом.
  • Бармбрек готують не тільки з родзинками. Замість нього додають фініки і цукати, цедру апельсина. Для додання аромату і незвичайного смаку в тісто додають ром або лікер.

    В якості начинки також використовуються сушені яблука, журавлина і вишня. Також при приготуванні використовують висушені ягоди чорної смородини.