Чим відрізняється селера від петрушки

На перший погляд зелень цих двох овочевих культур легко переплутати, але, якщо придивитися, відмінності є. У селери листя грубіше і товщі на дотик, у петрушки — більш ніжні і сильніше розсічені, як ніби «мереживні». Природно, що на цьому їх відмінності не закінчуються — вони присутні і в хімічному складі, особливості впливу на організм людини.


                                    Чем отличается сельдерей от петрушки

Склад і калорійність

Енергетична цінність зелені селери становить 12 ккал на 100 г, петрушки — 36 ккал, але з огляду на те, що ні те, ні інше не прийнято їсти багато, різниця навряд чи істотна. “Палітра” вітамінів і мінералів в петрушечних листочках представлена наступними речовинами з урахуванням того, наскільки частка вмісту кожного з них перекриває добову норму:

  • бета-каротин-46%;
  • вітамін А-101%;
  • вітамін до-653%;
  • аскорбінова кислота-147%;
  • вітамін В9-38%;
  • залізо-61%;
  • мідь-17%.

Вражаючим складом характеризується і селера:

  • бета-каротин-90%;
  • аскорбінова кислота-40%;
  • вітамін Н-24%;
  • калій-17%;
  • Марганець-11%.

Говорячи про те, чим відрізняється селера від петрушки, важливо відзначити, що в першому рослині присутні унікальні елементи з властивостями антиоксидантів, які крім нього містяться ще тільки в зеленому чаї.

Шкода і протипоказання

Зелень петрушки слід виключити при загостренні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при діареї будь-якого походження. Крім того, з такою ж обережністю, як чорна кава, її слід вживати при захворюваннях нирок. Заслуговує згадки і той факт, що в ній міститься багато щавлевої кислоти і пуринів, через що вона здатна погіршувати стан хворих на подагру.

Багато дієтологів сходяться на думці, що від селери краще відмовитися при будь-яких порушеннях згортання крові. Існує версія про те, що ця овочева культура становить небезпеку для вагітних на пізніх термінах, але важливо підкреслити, що вона не отримала однозначного наукового підтвердження. Але абсолютно точно, його листочки нарівні з петрушкою не рекомендується вживати при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту, включаючи гастрит, виразку і панкреатит.

Корисні властивості

Обидва види зелені ефективні при нудоті, якщо вона є симптомом хвороби або токсикозу вагітних. Ніяк не відрізняється селера від петрушки і деякими іншими властивостями, включаючи наступні:

  • нормалізація апетиту;
  • поліпшення гормонального фону;
  • зміцнення імунітету;
  • вирівнювання гормонального фону.

Соковиті листочки петрушки здатні:

  • надавати сечогінний ефект;
  • полегшувати болі в м’язах після спортивних, фізичних навантажень;
  • сприяти лікуванню захворювань органів дихання;
  • покращувати функціонування селезінки.

Зелень селери надає на організм людини наступне вплив:

  • активує мозкову діяльність;
  • забезпечує профілактику м’язових спазмів і судом;
  • прискорює регенерацію тканин;
  • нормалізує серцевий ритм.

Що корисніше

Підводячи підсумки, складно сказати, що ж в результаті краще — зелень петрушки або листового селери. Кожне з рослин перевершує інше за змістом якихось мінералів і вітамінів, але при цьому, кожне має свої унікальні властивості.

Та й по суті немає ніякого сенсу відмовлятися від одного заради іншого. А якщо дуже хочеться, то обидва сорти зелені можна навіть поєднувати в одній страві — воно від цього тільки виграє. А щоб в їжі розкривалися сповна її смакові і корисні властивості, свіжі листочки потрібно додавати за 5 хвилин до готовності або перед самою подачею, а сушені — за 10-15 хвилин до готовності страви.