Антиоксиданти з бабусиної грядки

Всі ми звикли, що за словом «антиоксиданти» ховається безліч дорогих екзотичних продуктів. Це і ягоди годжі, і чорниця, і авокадо і багато інших, назви і цінники яких говорять самі за себе. На щастя для нас, ці речовини, що захищають від старіння і безлічі інших хвороб, ніяк не пов’язані з політикою маркетингу і ціноутворення. А тому, їх можна знайти навіть в городі у улюбленої бабусі.


                                    Антиоксиданты с бабушкиной грядки

Первоцвіт

Почнемо з несподіваного, але вельми багатого на корисні речовини рослини, яке називають Первоцвіт, або Примула. Рослина невибаглива, але популярне – росте майже на кожній грядці. Однак всього пари листя примули буде досить, щоб закрити добову потребу дорослої людини у вітаміні С.крім цього, в них багато каротиноїдів або вітаміну А, і сапонінів, що важливо для нормального кровообігу в мозку і гострого зору.

Листя примули можна насушити і зберегти на зиму. Відвар листя можна використовувати для зміцнення ясен, зниження цукру в крові і від весняного авітамінозу. Аромат у сушеного листя досить приємний, що робить Примулу ще й відмінною приправою до супу, омлету або м’яса, додаючи вітамінів і вишуканості смаку страви.

Буряк

Якщо вірити Аюрведе, то повним людям варто уникати варених буряків і картоплі. А ось салат зі свіжого буряка однозначно буде корисний всім. Якщо додати до 50 грамам натертого буряка свіже листя первоцвіту і зелену цибулю, заправити лляною олією або сметаною, то вийде справжній вітамінно-енергетичний коктейль. Цей салат може з легкістю заповнити дефіцит більшості життєво важливих вітамінів, зарядити енергією, а також очистити організм від накопичених продуктів обміну. Хороший він буде і в боротьбі з початковою стадією діабету, і проти зайвої ваги.

Зелень

Зелень часто недооцінюють, вважаючи її не більше, ніж смаковим доповненням до страви. Але в зелені кропу, петрушки, кінзи, базиліка, цибулі, руколи та інших міститься величезна кількість вітамінів групи в, особливо фолатів і пантотенової кислоти, вітаміну З і каротиноїдів.

Вживання будь-якої зелені має виражений антицинготний ефект. Аскорбінова кислота зміцнює сполучну тканину, ясна і захищає шкіру від обвисання і зморшок. Базилік, петрушка, рукола та інші види зелених рослин можуть служити повноцінним вітамінно-мінеральним комплексом в літній період. Все та ж зелень сприяють виведенню з організму токсинів: надлишків холестерину, води, жовчі і продуктів розпаду. Петрушку можна використовувати як природний сечогінний засіб. Але з її кількістю слід бути обережніше в разі, якщо у вас є захворювання нирок або сечовивідних шляхів, а також людям в похилому віці.

Хлорофіл

Це модне слово зараз пишуть на баночках, що продаються в аптеках за великі гроші. Забавно, що» хлорофіл ” – це всього лише речовина, яка надає рослинам зелене забарвлення. Максимальна концентрація цієї речовини міститься в молодій зелені, а значить їй має сенс приділяти особливу увагу.

Отже, хлорофіл:

  • наповнює клітини енергією;
  • нормалізує жировий обмін;
  • збагачує організм магнієм, незамінним елементом в діяльності нервової системи;
  • у нього також є сильний антиоксидантний ефект;
  • і антигіпоксичний, що означає, хлорофіл покращує насичення крові киснем;
  • бореться з бактеріями і грибами в кишечнику;
  • нормалізує кишкову мікрофлору;
  • бореться з запахом з рота;
  • підсилює вироблення ферментів підшлункової залози;
  • захищає слизову шлунка від гастриту і виразки;
  • має протизапальну дію;
  • прискорює загоєння ерозій.

Весь цей спектр користі можна виростити у себе на грядці, а не переплачувати за рекламу. Хлорофіл міститься у всій тій молодій зелені, про яку ми писали вище. Урізноманітніть раціон гілочками кропу, петрушки, пір’ям зеленої цибулі, листям базиліка, примули і кінзи.

Важливо знати ще ось що: будь-які зелені салати бажано вживати на початку трапези, готуючи травний тракт до роботи і насичуючи клітини вітамінами. Однак головне правило при вживанні зелених салатів і смузі – це ретельно пережовувати їжу. Організм отримає всі корисні речовини тільки в тому випадку, якщо зможе їх засвоїти з надійшла їжі.

Рослинні антибіотики

У холодну пору року, тобто з жовтня по квітень в нашій країні, прокидаються різні віруси. Настає сезон застуд і грипу. Разом з тим активізуються і патогенна мікрофлора кишечника. Саме тут і приходять на допомогу фітонциди і рослини, що володіють антибактеріальною активністю. Серед найвідоміших нам:

  • часник;
  • черемша;
  • редис, включаючи листя;
  • цибуля ріпчаста;
  • зелена цибуля;
  • трава гірчиці;
  • зелень (кріп, петрушка, кінза).

Як лікарський засіб, редис особливо люблять використовувати на сході. З його допомогою лікарі позбавляються від набряків, нормалізують травлення, приводять в норму рівень цукру в крові, налагоджують обмін речовин і захищають селезінку. Редис також корисно вживати для профілактики застійних явищ в шлунку і кишечнику і при лікуванні кашлю як відхаркувальний засіб. Для надання позитивного впливу на травлення, пару бульб редису рекомендується з’їдати на самому початку трапези.


                                    Антиоксиданты с бабушкиной грядки

Проти вірусних захворювань буде корисна будь-яка зелень, що містить ефірні масла. Такі трави, крім іншого, сприятливо впливають на вміст цукру в крові і сприяють зниженню ваги. Це відбувається завдяки багатому вмісту в них марганцю.

Тіоглікозиди

Тіоглікозиди-група рослинних сполук, що надає антибактеріальний ефект. Вони ж підсилюють апетит і покращують процес перетравлення їжі. Крім антибактеріальної дії, рослини, що містять тіоглікозиди можуть використовуватися для профілактики паразитарних захворювань.

Знайти їх нескладно, тіоглікозидами багаті майже всі звичні російській людині рослини:

  • редис;
  • гірчиця;
  • зелень гірчиці;
  • зелень і корінь хрону;
  • редька;
  • ріпа;
  • зелень і цибулини часнику;
  • лук (пір’я і цибулини);
  • приправа з настурції.

Найбільш вираженим дією володіє гірчиця. Що відбувається завдяки вмісту в ній синігріну.

Звертаючи свою увагу на натуральні рослинні антибіотики, важливо розуміти, що як і інші лікарські препарати, з ними потрібно бути обережними. Одне з важливих правил у використанні цілющих властивостей рослин, а саме містять тіоглікозиди – використовувати виключно молоду зелень. Як тільки рослина переходить до цвітіння і дозрівання насіння, воно стає отруйним і не годиться до вживання.

З великою обережністю варто поставитися до вживання редису, гірчиці, цибулі та часнику всім тим, хто має порушення в роботі:

  • серце;
  • нирка;
  • при виразці шлунка або кишечника;
  • при гастриті з підвищеною кислотністю
  • при панкреатиті;
  • у період загострення будь-яких інших хвороб травного тракту.

Кращим варіантом буде якщо не відмовитися від вживання такого роду зелені зовсім, то обмежитися виключно невеликими пропорціями. Людям, які мають перераховані вище захворювання, необхідно завжди супроводжувати пекучі овочі та зелень великою кількістю відварених овочів, що містять полісахариди. До цих овочів відносяться картопля, буряк і морква. Полісахариди надають пом’якшувальну дію на рецептори травного тракту, попереджаючи загострення хронічних хвороб. Але ні в якому разі не заправляйте таке блюдо маслом, сметаною або, тим більше, майонезом.

Атеросклероз

Атеросклероз, тобто закупорка артерій і судин. Захворювання, яке є одним із ступенів, що веде до інсультів або інфаркту. На жаль, в сучасних реаліях йому схильні навіть люди у віці від 20 років.

Кращим способом уникнути цієї проблеми або зупинити її на ранній стадії до сих пір є харчування. Спосіб, що набив оскому, проте він продовжує залишатися найефективнішим з усіх.

Маючи схильність або перші ознаки атеросклерозу, важливо зробити упор на вміст в раціоні магнію, фосфору і вітаміну К2. Останній відповідає за успішне засвоєння магнію і фосфору кістками і сполучною тканиною, а також захищає від відкладень кальцію на стінках судин. Отримати такий комплекс вітамінів найпростіше зі свіжої зелені.

  • Зелена цибуля;
  • Часник;
  • Черемша;
  • Редис;
  • Листя хрону;
  • Листя цикорію;
  • Зелень кінзи;
  • Кропу;
  • Петрушка.

Більшість пряних трав і овочів сприятливо впливають на травний тракт, покращують жировий обмін. Вони ж допомагають впоратися з літньою спекою. Особливо гарні в цій справі зелений смузі і городній цикорій. А з ошпарених листя молодого цикорію може вийти чудовий гарнір до риби, бобових або навіть до сирно-круп’яним запіканок.

Робити висновки

Розглянувши вміст вітамінів, мінералів та інших корисних поживних речовин у звичній городньої зелені, сумнівів на рахунок її користі залишається все менше. Взявши до уваги всю викладену вище інформацію і збагативши своє харчування зеленими салатами, гарнірами і смузі, за літній період можна зробити повноцінний оздоровчий комплекс своєму організму.

Зелень очищає, наповнює вітамінами і приводить все тіло в тонус. Чим більше її у вашому раціоні, тим краще ви захищені від серцево-судинних хвороб, діабету і ожиріння, від патологій кишечника.