Які Суперфуди можуть нашкодити здоров’ю

Сьогодні в моді продукти з еко-ферм, збагачені вітамінами-Суперфуди. Спробуємо розібратися, чи дійсно вони так корисні, як здається.


                                    Какие суперфуды могут навредить здоровью

Авокадо

Це джерело корисних кислот і жирів, але плоди досить калорійні, а значить, можуть нашкодити фігурі. Щоб не набрати зайві кілограми, слід обмежуватися 1/5 плода на добу (близько 50 г). Особливо підступні соуси на основі авокадо.

Кал

Друга назва-кучерява капуста. Вона сьогодні на піку популярності. Однак мало хто знає, що цей продукт може нашкодити щитовидній залозі. Він містить тіоціанат-речовина, яка накопичується в організмі і уповільнює швидкість обміну йоду, що провокує ризик захворювання цього органу.

Крім того, такий суперфуд уповільнює метаболізм. Відповідно, маса тіла підвищується. Будьте обережні з соками на основі Калі: в них сконцентровані всі речовини, як корисні, так і шкідливі.

Кіноа

Кіноа-цінне джерело білка і амінокислот. У продукті немає глютену, а значить, його можна назвати дієтичним.

Зворотний бік медалі-вміст сапонінів, отруйних для нас речовин. Тому вживати кіноа потрібно в невеликих дозах.

Годжі

Ці ягоди насичені:

  • вітамін;
  • полісахаридами;
  • антиоксидант.

Вони:

  • покращують стан шкіри;
  • роблять зір гостріше;
  • є профілактикою застуд;
  • покращують роботу шлунково-кишкового тракту;
  • уповільнюють старіння;
  • підвищують працездатність;
  • живлять мозкові клітини.

Однак цей суперфуд доступний не всім:

  • Він протипоказаний під час вагітності та годування груддю.
  • Він провокує діарею і здуття.
  • Він калорійний, в ньому багато цукру.
  • Чіа

    Ці насіння насичені антиоксидантами, калієм і залізом, магнієм, клітковиною, кальцієм і цінними жирними кислотами. Вони ідеальні для приготування пудингів, десертів.

    Чіа:

    • роблять нас фізично витривалішими;
    • зміцнюють здоров’я;
    • прискорюють метаболізм, а значить, корисні для тих, що худнуть.

    З недоліків-насіння викликають алергію і не підходять для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Якщо перевищити їх дозування, можна отримати інтоксикацію.

    Риба

    Про користь риби говорити не доводиться: безумовно, це суперфуд. Цікаво, що є система харчування під назвою пескетаріанство: вона допускає лише морепродукти і рибу.

    У рибі містяться вітаміни і поліненасичені кислоти.

    Однак є і недоліки: у багатьох її видах міститься ртуть, наприклад, в лососі. Великі її концентрації шкідливі для здоров’я. Тому рибою пригощатися слід 2-3 рази в тиждень.