Агрус звичайний, він же європейський або відхилений, належить до роду Смородина. Як кажуть історики, він був одомашнений одним з останніх серед ягід — перші згадки про вирощування його в садах відноситься до XII століття. Унікальні смакові якості цієї культури поєднуються з яскравою користю для організму людини.
Склад і калорійність
Енергетична цінність продукту становить 45 ккал на 100 г.цукру в ягоді представлені в основному фруктозою. За вітаміну З вона мало чим поступається апельсину, а за рівнем вмісту вітамінів В9 і В5 — перевершує багато тропічні фрукти. Агрус є одним з найбільш цінних джерел міді, а також марганцю.
Чим корисний
Дієтологи рекомендують ці кисло-солодкі ягоди тим, хто страждає від зниженого апетиту — агрус не тільки збуджує його, але і покращує функціонування підшлункової залози.
Вчені підтверджують-ця рослина не дарма називають «російським женьшенем». Його біологічно активні речовини сприяють:
- повноцінному функціонуванню нервової системи;
- запобігання запальних процесів в суглобах;
- виведення з організму радіонуклідів;
- загальмовування процесів старіння в організмі.
Цей продукт рекомендується жителям великих міст-для зниження впливу забрудненої атмосфери на організм, підвищення фізичної витривалості, поліпшення стану дихальної системи.
Корисні властивості листя
У народній медицині було відомо, що агрус корисний для здоров’я не тільки ягодами, а й листям. Цілющі відвари і настої рекомендуються як загальнозміцнюючий і протизастудний засіб, корисні для зміцнення судин і для прискорення процесів оновлення крові. Сьогодні вчені довели, що агрусові листя підвищують рівень гемоглобіну і здатні попереджати утворення каменів в жовчному міхурі.
Як приготувати чай з листя
Для цього ароматного і цілющого напою використовують сушені листя, заготовлені в серпні — після закінчення плодоношення чагарнику, коли вони набирають максимум біологічно активних речовин.
Щоб поліпшити смак напою, зазвичай змішують сушені листя ягідної культури і чорний чай в пропорціях 1:1. Фортеця заварки визначають за смаком, а наполягають, заливши окропом, 5-10 хвилин.
Шкода і протипоказання
Від агрусу слід відмовитися при більшості захворювань шлунково-кишкового тракту, включаючи виразки, коліти і ентероколіти. Справа в тому, що ці ягоди насичені фруктовими кислотами, а також містять дрібні, що не перетравлюються кісточки, а їх шкірка — відрізняється легкої пухнастістю у більшості сортів. З цих же причин агрус корисний для здоров’я тільки в тому випадку, якщо його вживають в невеликих кількостях — не більше 200 г в день.
Є ягоди, але потроху і не в період загострення і після консультації з лікарем, можна при захворюваннях сечовидільної системи.
Як вибрати і зберігати
Завдяки працям селекціонерів, сьогодні існують сорти агрусу зелені, червонуваті, золотисто-помаранчеві і майже білі, прозорі. Агрус корисний для здоров’я незалежно від сорту, але червонуваті ягоди містять антоціани — речовини з властивостями антиоксидантів, схожими на ті, які є в червоному винограді.
Вибирати для вживання в свіжому вигляді або переробки в варення (і інші консерви) слід повністю визріли, однакового розміру ягоди, тверді, що не зморщені і тим більше не дали в тару, де вони зберігаються, сік.
Якщо прибрати ягоди в поліетиленовий пакет або контейнер з щільно прилягає кришкою, то на полиці холодильника вони можуть зберігатися 2-3 тижні. У морозильній камері при -18 градусах він пролежить 12-15 місяців.