Редис і редька: порівняння

Ці популярні культури мають однакові ботанічні “коріння”. Обидві належать до сімейства капустяних і роду Редька. Але редис, по суті, не будучи повноцінним видом, вважається різновидом редьки городньої. І при найближчому розгляді відмінностей все додається, хоча, варто визнати — загальні риси теж є.


                                    Редис и редька: сравнение

Відмінності коренеплодів

Редис є однорічною і скоростиглої культурою, висівати яку можна з ранньої весни (фактично, під розпуск крокусів та інших первоцвітів) і до кінця літа. Його відрізняють мініатюрні, рожево-білі коренеплоди. Хрусткі і соковиті, помірно пікантні, а у кращих сортів навіть солодкуваті.

Редька Городня є дворічною культурою, з великими коренеплодами і, хоча у неї теж бувають ранні сорти, агротехніка даної культури складніше, ніж у редису. Коренеплоди її непоказні на вигляд — сіро-бурі, але всередині сяють перловою білизною. Смак овоча відрізняється яскравістю, гостротою, переливами пікантних відтінків, через які його просто не прийнято їсти в чистому вигляді.

У розмові про редьці заслуговує згадки той факт, що крім редису, городній вид є родоначальником ще багатьох різновидів. Наприклад, є подовжена салатна редька дайкон родом з Японії, прославлена в травниках Зелена, росте дико і культурно чорна і деякі інші.

Склад і калорійність

Редис по праву можна віднести до «овочів-невидимок», вживання яких проходить якось абсолютно непомітно для фігури. В цьому немає нічого дивного, адже 100 г продукту містять всього 16 ккал. Кістяк корисних елементів його складу представлений фенольними сполуками, які, до речі, відповідальні і за його ласий аромат. Цей коренеплід-джерело калію, а також містить в невеликих кількостях натрій, кальцій і фосфор, дещицю вітамінів В і С.

Редька перевищує редис за багатьма показниками. Її енергетична цінність становить 34 ккал на 100 г.калію в ній більше на 10%. Ефірні масла, багато в чому забезпечують складні смако-ароматичні якості редьки, роблять її рослинним продуктом не менш складним, ніж широко розрекламовані тропічні фрукти.

Властивості продуктів

Редис вважається справжнім вітамінним дивом з городу, його рекомендується їсти для запобігання фізичної та емоційної перевтоми. Крім того, овоч:

  • сприяє лікуванню хронічних запальних процесів;
  • підтримує функціонування центральної нервової системи;
  • знижує рівень шкідливого холестерину і перешкоджає утворенню тромбів;
  • прискорює травлення, сприяє збудженню здорового апетиту.

Вживання пекучої редьки може частково допомогти на початкових стадіях захворювань жовчного міхура, а також у випадках, коли людині показаний прийом щадних сечогінних. Деякі дослідники вважають, що цей коренеплід характеризується антисклеротичною властивістю, а також ефективний для лікування захворювань дихальних шляхів, включаючи банальний кашель і хронічний бронхіт.

Особливості вживання

Редис починають їсти, як тільки він почне формувати коренеплоди, отримуючи так звану пучкову продукцію. Його прийнято збирати з грядки разом із зеленню, тому що, по-перше, збереження бадилля на призначеному їй місці продовжує термін придатності овоча, а по-друге, тому що вона теж їстівна.

Фахівці рекомендують їсти даний коренеплід в свіжому вигляді. Овоч не дуже добре переносить теплову обробку як в плані збереження вітамінів, так і в плані смаку.

Примітно, що в Азії популярна мікрозелень цієї овочевої культури. У цих ніжних проростках міститься просто море поживних мікроелементів, а засвоюються вони легше повітря!

Розкритий вище специфічний смак редьки істотно звужує варіанти її приготування. Але в принципі, для теплової обробки вона підходить більше, ніж редис. Крім того, її часто їдять свіжою, а також переробляють в різні продукти народної медицини.

Варіанти застосування в кулінарії

Найчастіше з редискою готують салати, а кращими заправками для нього вважаються ті, що приготовлені на основі оливкової не рафінованої олії, сметани, чистого йогурту.

Часто зустрічається цей рожевий, як фламінго, коренеплід, також в окрошках і сендвічах.

Редьку можна їсти дрібно настрогав просто з медом. З неї готують також салати європейської, російської кухонь і мариновані закуски корейської кухні. Оригінальним і апетитним цей коренеплід виходить в тушкованому вигляді.