Алича-це слива чи ні?

Чудовий фрукт алича відрізняється розкішним смаком і багатогранною користю для організму людини, але до цього плоду виникає так багато питань. Слива це? Чи не небезпечно її взагалі їсти? А відповіді на них, як водиться це з багатьма представниками світу флори, не так вже однозначні.


                                    Алыча - это слива или нет?

Чим відрізняється алича від сливи

Офіційне ботанічна назва аличі-слива розчепірена, або вишненосная. У ботанічному плані обидві рослини мають одні й ті ж «коріння», належачи до сімейства Рожеві і роду Слива. Але відмінностей у цих фруктів предостатньо і головними вважаються:

  • Колір шкірки. Синій або фіолетово-ліловий у сливи і помаранчевий або жовтий у аличі.
  • Смак. Алича кисліше, її м’якоть трохи терпка. Слива більш соковита і солодка.
  • Термін збору врожаю. Знімати плоди слив починають вже в липні, аличу — не раніше серпня.
  • Склад і калорійність

    У 100 г плодів міститься не більше 30 ккал і майже немає цукрів. Зате багато харчових волокон – все ті ж 100 г фрукта задовольняють добову потребу в них більш ніж на 20%.

    Це ж кількість фрукта приблизно на 5% від денної норми задовольняє потребу організму в наступних елементах:

    • Калій;
    • залізо;
    • вітамін А.

    Плюс є ще аскорбінова кислота, яку з цього заходу фрукта можна витягти на 14% від денної потреби.

    Корисні властивості

    Стоматологи вважають, що сік аличі діє як знезаражуючий на порожнину рота, запобігаючи розмноженню багатьох бактерій, включаючи навіть збудників карієсу.

    Цей фрукт має велике значення для зміцнення імунітету і взагалі захисних сил організму, що оберігають його від впливу несприятливих факторів навколишнього середовища, аж до радіаційного випромінювання.

    Вважається, що цей різновид сливи може посприяти:

    • позбавитися від зайвої ваги;
    • оздоровити дихальну системи;
    • підвищити фізичну витривалість.

    Чим корисна зелена алича

    Без неї неможливо приготувати легендарний грузинський соус ткемалі в самій кислої, пікантною його версії. Пускають ранній урожай і на оригінальні джеми.

    У будь-якому вигляді фрукт являє собою джерело біологічно активних речовин і, хоча Вітамін з природно руйнується при термічній обробці, зелені плоди все одно:

    • нормалізують вуглеводний обмін в організмі;
    • перешкоджають руйнівному впливу вільних радикалів на клітини;
    • підвищують насичуваність тканин і крові киснем;
    • прискорюють травлення, в тому числі після вживання важкої, жирної, м’ясної їжі.

    Чи корисна червона алича

    У літню спеку фрукт втамовує спрагу, а також сприяє терморегуляції організму.

    Крім того, стиглі червоні плоди здатні позбавити від морської хвороби і в принципі позитивно впливають на функціонування вестибулярного апарату.

    Зазначені властивості червоних плодів багато в чому обумовлені наявністю яскравих пігментів — антоціанів. Вони схожі на ті, що присутні в темному винограді. Ось чому червоні плоди допомагають у одужанні хворих і посилюють розумову діяльність.

    Користь кісточок

    Примітно, що з шкаралупи кісточок цієї рослини іноді виготовляють активоване вугілля. Але максимум специфічної користі міститься в ядерцях, склад яких на 42% представлений жирним маслом, за складом схожим на мигдальне. Найчастіше його застосовують в косметології як компонент для виготовлення різної парфумерної продукції та мила. Вважається, що воно незамінне для глибокого, але дбайливого очищення шкіри, нормалізації роботи її сальних залоз, а також профілактики дерматологічних захворювань і подразнень.

    Шкода і протипоказання

    Через високий вміст органічних кислот, даний різновид сливи з обережністю слід вживати людям з гастритом і зовсім не можна при виразковій хворобі шлунка або дванадцятипалої кишки.

    Але і здоровим людям не рекомендується захоплюватися цими плодами, особливо натщесерце, інакше можна спровокувати нудоту, діарею і втрату апетиту.