Види слив і їх корисні властивості

Цей чудовий фрукт відомий людині з найдавніших часів. У китайських царствах його квіти символізували п’ятірку божеств щастя, а самим плодам присвячували безліч поем, легенд і творів мистецтва.


                                    Виды слив и их полезные свойства

Незважаючи на достаток екзотичних фруктів з усіх куточків Землі, сливу досі нікому не перевершити за смаковими і корисними якостями.

Склад і калорійність різних видів

На сьогоднішній день в світі налічується кілька сотень сортів рослини, розподілених між кількома десятками їстівних різновидів. Найбільшого поширення набула Слива домашня, що має такі харчові характеристики:

  • 46 ккал на 100 г;
  • високий вміст клітковини;
  • вміст вітамінів групи В і до;
  • 6-18% цукрів.

Інші види сливи, наприклад, алича, можуть незначно відрізнятися калорійністю і рівнем цукрів, але їх хімічний склад практично ідентичний.

Корисні властивості

Слива корисна для жіночої краси. Вона покращує колір обличчя, зменшує набряки, захищає від УФ-випромінювання.

Продукт показаний для профілактики анемії і аритмії. Може бути включений в дієтичне харчування при остеопорозі і суглобових захворюваннях.

Цей фрукт сприяє регенерації клітин печінки і навіть прискорює виведення з організму радіоактивних речовин.

Чи можна їсти при схудненні

Під час дієти є сливу дозволяється з урахуванням деяких правил:

  • не вживати на ніч,
  • чи не перевищувати кількість з’їденого, допустимо до 300 г на добу.

Справа в тому, що в даному фрукті підвищений вміст цукрів. Навіть достаток клітковини, позитивно впливає на прискорення функціонування шлунково-кишкового тракту не рятує від ризиків того, що продукт може порушити обмін речовин, «налаштований» на спалювання жиру.

Сливові кісточки: користь і застосування

Ядерця з кісточок цих плодів можна зустріти в подрібненому вигляді в приправах кухонь народів Кавказу, а в цілому вигляді їх додають в наливки і настоянки.

Вважається, що ядерця позитивно впливають на сечостатеву систему людини, його імунітет і кровоносну систему.

Але важливо врахувати, що в зернах містяться речовини, які можуть становити небезпеку для людини у випадках, якщо вони неправильно приготовлені, довго зберігалися або вживаються у великій кількості. Ось чому компоти з сливи з кісточками мають термін придатності набагато менший, ніж без них.

Користь сливового листя

Листя дерева доречно використовувати в якості ароматної добавки до трав’яного і фруктового чаю. На сьогоднішній день вони також вважаються продуктом народної медицини. Травники Стародавнього Сходу вказували, що кошти з них продовжують молодість, включаючи здатність до дітонародження, а також загоюють рани і наділяють людину здатністю краще бачити в темряві. Природно, неприпустимо ніяке самолікування, і при наявності проблем зі здоров’ям, краще керуватися рекомендаціями лікарів.

Шкода і протипоказання

Фрукт слід обережно вживати людям із захворюваннями жовчного міхура і нирок. Фахівці відносять дерево в категорію алергенів під назвою «пилок берези», що зрівнює його за ризиками з такими традиційно алергенними плодами, як манго і полуниця.

Переїдання сливою може призводити до метеоризму, діареї і порушувати засвоюваність кальцію з молочних і кисломолочних продуктів, сирів.

Як вибрати і зберігати

Рекомендується вибирати стиглі, але без слідів перезрілості плоди. Справа в тому, що процеси гниття в цьому фрукті протікають дуже швидко. З’ївши зіпсований екземпляр можна отримати розлад шлунка.

Наліт на шкірці плодів є природною рисою, його не потрібно змивати. Зберігати сливи потрібно в холодильнику, у відділі для овочів-фруктів вони можуть пролежати 1-2 тижні. Чудово переносять вони і заморозку, природно, робити це потрібно з попереднім видаленням кісточок.

Як правильно їсти сливу

Дієтологи рекомендують перш за все вживати її в свіжому вигляді. Тільки це гарантує максимально повне засвоєння її біологічно активних речовин. Другий варіант-запечені фрукти в складі десертів і других страв.

Консервам, на зразок варення, і компотів відводиться останнє місце серед корисних продуктів, так як в них присутня багато цукру.

Що можна зробити зі слив: рецепти

Слива ніби була створена для того, щоб потрапляти в пироги. Одним з кращих яких вважається «Нью-Йорк», придуманий безіменною домогосподаркою XIX століття.

Сливовий пиріг

Для його приготування потрібно:

  • 10 -12 шт. слив;
  • 120 г вершкового масла;
  • 125 г цукрового піску;
  • 125 г пшеничного борошна;
  • щіпка солі;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 1 ч.л. кориці.

Порядок приготування виглядає наступним чином:

  • Масло розтерти з сіллю і майже всім цукром, відклавши 1 ст. л.
  • Додати яйця і все збити.
  • Всипати борошно і розпушувач, завести тісто.
  • Сливи розрізати і прибрати кісточки.
  • Форму змастити маслом, вилити тісто і розрівняти.
  • Викласти сливи зрізами вгору, посипати корицею і цукром, що залишився.
  • Поставити в розігріту до 180 ° C на 40-45 хвилин.
  • Джем зі сливи

    Це» перлина ” домашніх заготовок. Для його приготування потрібно:

    • 1 кг сливи;
    • 1 кг цукрового піску;
    • 375 мл води;
    • 2 ч.л. сухого меленого імбиру.

    Процес приготування джему включає наступні кроки:

  • Фрукти ретельно вимити, розрізати на половинки, видалити кісточки.
  • Скласти плоди в каструлю з товстим дном, залити водою, довести до кипіння, зменшити вогонь і проварити 5 хвилин.
  • Додати вогонь до середнього рівня і варити, поки фрукти не стануть м’якими.
  • Засипати цукор, імбир і помішувати до розчинення цукру.
  • Знизити вогонь до слабкого і варити 30 хвилин, у міру потреби знімаючи пінку.
  • Прибрати посуд з вогню, злегка остудити і протерти плоди. Повернути пюре і сироп на плиту, довести до кипіння і варити на середньому рівні вогню ще 30 хвилин, регулярно помішуючи.
  • Розлити ласощі по банках. Прибрати їх під кришки.