Цей чудовий фрукт відомий людині з найдавніших часів. У китайських царствах його квіти символізували п’ятірку божеств щастя, а самим плодам присвячували безліч поем, легенд і творів мистецтва.
Незважаючи на достаток екзотичних фруктів з усіх куточків Землі, сливу досі нікому не перевершити за смаковими і корисними якостями.
Склад і калорійність різних видів
На сьогоднішній день в світі налічується кілька сотень сортів рослини, розподілених між кількома десятками їстівних різновидів. Найбільшого поширення набула Слива домашня, що має такі харчові характеристики:
- 46 ккал на 100 г;
- високий вміст клітковини;
- вміст вітамінів групи В і до;
- 6-18% цукрів.
Інші види сливи, наприклад, алича, можуть незначно відрізнятися калорійністю і рівнем цукрів, але їх хімічний склад практично ідентичний.
Корисні властивості
Слива корисна для жіночої краси. Вона покращує колір обличчя, зменшує набряки, захищає від УФ-випромінювання.
Продукт показаний для профілактики анемії і аритмії. Може бути включений в дієтичне харчування при остеопорозі і суглобових захворюваннях.
Цей фрукт сприяє регенерації клітин печінки і навіть прискорює виведення з організму радіоактивних речовин.
Чи можна їсти при схудненні
Під час дієти є сливу дозволяється з урахуванням деяких правил:
- не вживати на ніч,
- чи не перевищувати кількість з’їденого, допустимо до 300 г на добу.
Справа в тому, що в даному фрукті підвищений вміст цукрів. Навіть достаток клітковини, позитивно впливає на прискорення функціонування шлунково-кишкового тракту не рятує від ризиків того, що продукт може порушити обмін речовин, «налаштований» на спалювання жиру.
Сливові кісточки: користь і застосування
Ядерця з кісточок цих плодів можна зустріти в подрібненому вигляді в приправах кухонь народів Кавказу, а в цілому вигляді їх додають в наливки і настоянки.
Вважається, що ядерця позитивно впливають на сечостатеву систему людини, його імунітет і кровоносну систему.
Але важливо врахувати, що в зернах містяться речовини, які можуть становити небезпеку для людини у випадках, якщо вони неправильно приготовлені, довго зберігалися або вживаються у великій кількості. Ось чому компоти з сливи з кісточками мають термін придатності набагато менший, ніж без них.
Користь сливового листя
Листя дерева доречно використовувати в якості ароматної добавки до трав’яного і фруктового чаю. На сьогоднішній день вони також вважаються продуктом народної медицини. Травники Стародавнього Сходу вказували, що кошти з них продовжують молодість, включаючи здатність до дітонародження, а також загоюють рани і наділяють людину здатністю краще бачити в темряві. Природно, неприпустимо ніяке самолікування, і при наявності проблем зі здоров’ям, краще керуватися рекомендаціями лікарів.
Шкода і протипоказання
Фрукт слід обережно вживати людям із захворюваннями жовчного міхура і нирок. Фахівці відносять дерево в категорію алергенів під назвою «пилок берези», що зрівнює його за ризиками з такими традиційно алергенними плодами, як манго і полуниця.
Переїдання сливою може призводити до метеоризму, діареї і порушувати засвоюваність кальцію з молочних і кисломолочних продуктів, сирів.
Як вибрати і зберігати
Рекомендується вибирати стиглі, але без слідів перезрілості плоди. Справа в тому, що процеси гниття в цьому фрукті протікають дуже швидко. З’ївши зіпсований екземпляр можна отримати розлад шлунка.
Наліт на шкірці плодів є природною рисою, його не потрібно змивати. Зберігати сливи потрібно в холодильнику, у відділі для овочів-фруктів вони можуть пролежати 1-2 тижні. Чудово переносять вони і заморозку, природно, робити це потрібно з попереднім видаленням кісточок.
Як правильно їсти сливу
Дієтологи рекомендують перш за все вживати її в свіжому вигляді. Тільки це гарантує максимально повне засвоєння її біологічно активних речовин. Другий варіант-запечені фрукти в складі десертів і других страв.
Консервам, на зразок варення, і компотів відводиться останнє місце серед корисних продуктів, так як в них присутня багато цукру.
Що можна зробити зі слив: рецепти
Слива ніби була створена для того, щоб потрапляти в пироги. Одним з кращих яких вважається «Нью-Йорк», придуманий безіменною домогосподаркою XIX століття.
Сливовий пиріг
Для його приготування потрібно:
- 10 -12 шт. слив;
- 120 г вершкового масла;
- 125 г цукрового піску;
- 125 г пшеничного борошна;
- щіпка солі;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 1 ч.л. кориці.
Порядок приготування виглядає наступним чином:
Джем зі сливи
Це» перлина ” домашніх заготовок. Для його приготування потрібно:
- 1 кг сливи;
- 1 кг цукрового піску;
- 375 мл води;
- 2 ч.л. сухого меленого імбиру.
Процес приготування джему включає наступні кроки: