Корисні властивості білої редьки

Цю редьку називають білою, китайською, японською або дайконом. Родичка редису і капусти, ця овочева культура відрізняється високими смаковими і поживними властивостями. На вигляд вона схожа на величезну морквину з ніжною, світлою шкіркою, яку навіть не обов’язково зчищати. Хрустка білосніжна м’якоть відрізняється соковитістю і відсутністю гіркоти, замість якої відчувається лише легка гострота.


                                    Полезные свойства белой редьки

Що корисніше: біла або чорна

Іспанська, або чорна редька, відрізняється від дайкона більш високим вмістом вітаміну C і калію. Але ще вона вимагає від організму вироблення набагато більше травних ферментів, в зв’язку з чим гірше засвоюється. Специфічний пряний, трішки землистий аромат чорної редьки забезпечений унікальною “палітрою” ефірних масел, які сприяють зміцненню імунітету і надають на організм дію схоже з коренем елеутерококу, тобто:

  • покращують слух;
  • знижують холестерин в крові;
  • знижують тривожність при стресі;
  • підвищують працездатність.

У Білій містяться кислоти, позитивно впливають на гормональний фон, вона сприяє нормалізації кишкової мікрофлори і покращує передачу імпульсів від нервової системи до всіх внутрішніх органів.

Так що варто визнати, що обидва різновиди культури хороші по своєму.

Склад і калорійність

Енергетична цінність дозволяє вважати цей овоч дієтичним продуктом-в 100 г міститься всього 21 ккал. Дайкон містить вітаміну C приблизно стільки ж, скільки лайм або лимон. Крім того, цей коренеплід багатий нікотиновою кислотою, калієм і фосфором. Він також насичений фітонцидами і як це не дивно, вони схожі на ті, що присутні в хвойних деревах, тільки ці — їстівні.

Корисні властивості

Завдяки фітонцидів біла редька ефективна при лікуванні простудних захворювань і ГРВІ, а специфічні білкові речовини з його складу можуть протистояти кишковим інфекціям. Вчені також відзначили наступні корисні властивості білої редьки:

  • захищати клітини від радіації природного і штучного походження;
  • нормалізувати апетит, в тому числі порушений на тлі стресу;
  • прискорювати регенерацію пошкоджених тканин;
  • зменшувати відкладення солей в суглобах.

Шкода і протипоказання

Дієтологи радять не з’їдати більше 150-200 на добу, пояснюючи це тим, що овоч насичений грубою клітковиною, проходження якої через травний тракт створює на нього високе навантаження. Овоч протипоказаний при захворюваннях печінки і нирок, подагрі, а також при виразковій хворобі шлунка і гастриті з будь-яким рівнем кислотності.

Як вибрати і зберігати

Корисні властивості білої редьки зберігаються тільки в якісних плодах, які легко впізнати по ряду ознак. Вони повинні бути не менше 20 см в довжину, рівні, без безлічі відростків. Шкірка не повинна мати пошкоджень, сіро-чорних або коричневих плям. Терміни зберігання прямо залежать від умов, в які поміщають овочі:

  • у погребі, будучи укладеними в ящики і пересипаними піском-до весни;
  • у нарізаному вигляді в морозильній камері холодильника-до 10 місяців;
  • в обгортці з кулінарної папері або пластиковому контейнері на полиці холодильника — до 4 тижнів.

Що можна приготувати: рецепти

Дайкон належить до тих овочів, які практично неможливо невдало приготувати. Також корисно знати, що корисні властивості білої редьки проявляються більш повно, якщо додавати в страви з нею рослинні масла — так як вони сприяють її засвоєнню.

Цей коренеплід можна додавати в перші і другі страви, закуски, а також маринувати.

Салат з кавуном 

Корисні властивості білої редьки зберігаються максимально при вживанні її в свіжому вигляді. Наприклад, в складі вітамінного салату, для приготування якого буде потрібно:

  • 200 г дайкона;
  • 300 г м’якоті кавуна;
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • зелень чебрецю свіжа;
  • 1 ст. л. горіхового масла;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • щіпка солі;
  • щіпка меленого чорного перцю;
  • 0,5 ч.л. меленої паприки.

Процес приготування включає наступні кроки:

  • Кавун нарізати тонкими скибочками.
  • Коренеплід нарізати напівпрозорими слайсами.
  • Перемішати цитрусовий сік, масла, сіль, перець і паприку. Додати дрібно нарізану зелень.
  • Викласти упереміш дайкон і кавун. Полити соусом.
  • Вегетаріанські стейки

    У такому вигляді в коренеплоді більше розкривається солодкість. Гарніром до страви можна зробити відварений рис. Для приготування будуть потрібні наступні інгредієнти:

    • 400 г дайкона;
    • 2 ст. л. соєвого соусу;
    • 2 зубчики часнику;
    • 50 мл оливкової олії без запаху;
    • масло для смаження;
    • зелень базиліка і кінзи свіжа;
    • 1 ст. л. лимонного соку;
    • щіпка солі;
    • 40 г кедрових горіхів.

    Процес приготування:

  • Дайкон нарізати кружечками товщиною в 1 см.на кожній скибочці зробити кілька неглибоких надрізів.
  • Бланшувати овоч протягом 2-3 хвилин в киплячій воді з додаванням соєвого соусу.
  • Відкинути на друшляк і дати обсохнути.
  • Часник порубати і обсмажити на сковороді в олії до рум’яного тону, потім видалити.
  • Обсмажити до золотистого кольору з обох сторін скибочки коренеплоду.
  • З’єднати оливкова олія, лимонний сік, роздавлені горіхи, сіль і рубану зелень.
  • Полити соусом стейки, накрити сковороду кришкою і залишити на плиті на малому вогні ще на 5 хвилин.