Останнім часом все більшої популярності набирають здорові сніданки швидкого приготування. Незважаючи на це, багато хто досі не знають, що таке гранола. Тому виникає ряд додаткових питань: Як правильно її вживати? Скільки рекомендується з’їдати на добу? У чому її користь?
Чим відрізняється від мюслі
Гранола відрізняється від традиційних мюслі тим, що злаки в її складі запікаються під час приготування. Тому вони виходять такими хрусткими. Цей продукт необов’язково вживати з молоком або йогуртом, можна хрустіти просто так. У ній міститься не так багато цукру, як в мюслі, але калорійність її вище. Дієтологи також стверджують, що вона більш поживна.
Склад і калорійність
Гранола вважається калорійним продуктом-450 ккал на 100 г. її традиційний склад включає в себе:
- злакові культури (вівсянка, пшениця, гречка, рис та ін.);
- горіх;
- банани сушені;
- насіння;
- сухофрукти;
- мед.
Готовий виріб являє собою хрустку суміш. Поживний продукт рекомендується їсти на сніданок. В цьому випадку надлишок калорій і вуглеводів в складі страви дасть організму необхідну енергію на весь день.
Чим корисна
Щоб в точності дізнатися, що таке гранола, варто ознайомитися з корисними якостями продукту. Блюдо, як і мюслі, містить в собі багато клітковини, мінералів, вітамінів, вуглеводів, мала кількість жирів.
Це сприяє:
Шкода і протипоказання
Незважаючи на перераховані вище гідності, у нього є і обмеження:
Гранола також здатна завдати шкоди організму:
Приготування граноли вдома
Рецепт страви простий. Незмінним інгредієнтом продукту є пластівці злаків – гречки, вівсянки, рису, пшениці, жита. Далі в них додають цукати, сухофрукти, мед, горіхи, насіння. Але перед тим як інгредієнти перемішати з пластівцями, їх треба подрібнити. У блюдо також додають фрукти, ягоди, спеції, іноді шматочки шоколаду. В якості натурального підсолоджувача додається не тільки мед, але і сиропи.
Отриману суміш необхідно розкласти рівним шаром на змащене маслом деко або в спеціальну форму. Потім запікати в розігрітій духовці. Готовність визначається по характерному хрускоту. Важливо при приготуванні помішувати отриману суміш, щоб в результаті блюдо вийшло розсипчастим.
Скільки можна їсти в день
Даний продукт є висококалорійним і дуже поживним, тому не призначений для щоденного вживання. Експерти рекомендують за один прийом їжі з’їдати не більше 200 м, а використовувати блюдо в якості сніданку не частіше 3 разів на тиждень.
Чи можна їсти на ніч
Гранола ідеально підходить для першого прийому їжі. Але перед сном є її не рекомендується. Через велику кількість клітковини воно довго перетравлюється.
Гранола-смачне, поживне блюдо. Без сумніву, воно сподобається і дорослим, і дітям. Подарує багато сил і зарядить енергією на весь день.