Що таке гранола

Останнім часом все більшої популярності набирають здорові сніданки швидкого приготування. Незважаючи на це, багато хто досі не знають, що таке гранола. Тому виникає ряд додаткових питань: Як правильно її вживати? Скільки рекомендується з’їдати на добу? У чому її користь?


                                    Что такое гранола

Чим відрізняється від мюслі

Гранола відрізняється від традиційних мюслі тим, що злаки в її складі запікаються під час приготування. Тому вони виходять такими хрусткими. Цей продукт необов’язково вживати з молоком або йогуртом, можна хрустіти просто так. У ній міститься не так багато цукру, як в мюслі, але калорійність її вище. Дієтологи також стверджують, що вона більш поживна.

Склад і калорійність

Гранола вважається калорійним продуктом-450 ккал на 100 г. її традиційний склад включає в себе:

  • злакові культури (вівсянка, пшениця, гречка, рис та ін.);
  • горіх;
  • банани сушені;
  • насіння;
  • сухофрукти;
  • мед.

Готовий виріб являє собою хрустку суміш. Поживний продукт рекомендується їсти на сніданок. В цьому випадку надлишок калорій і вуглеводів в складі страви дасть організму необхідну енергію на весь день.

Чим корисна

Щоб в точності дізнатися, що таке гранола, варто ознайомитися з корисними якостями продукту. Блюдо, як і мюслі, містить в собі багато клітковини, мінералів, вітамінів, вуглеводів, мала кількість жирів.

Це сприяє:

  • Зниження рівня холестерину.
  • Регулювання травлення.
  • Зміцнення серцево-судинної системи.
  • Зниження ризику появи анемії.
  • Нормалізації тиску.
  • Підвищенню мозкової діяльності.
  • Шкода і протипоказання

    Незважаючи на перераховані вище гідності, у нього є і обмеження:

  • Не рекомендується вживати людям з цукровим діабетом.
  • Людям, що страждають алергією.
  • Гранола також здатна завдати шкоди організму:

  • Пошкодження зубної емалі, тому що до складу продукту входять тверді «шматочки».
  • Ароматизатори, підсолоджувачі, стабілізатори негативно позначаються на здоров’ї.
  • При частому вживанні можна швидко набрати вагу.
  • Приготування граноли вдома

    Рецепт страви простий. Незмінним інгредієнтом продукту є пластівці злаків – гречки, вівсянки, рису, пшениці, жита. Далі в них додають цукати, сухофрукти, мед, горіхи, насіння. Але перед тим як інгредієнти перемішати з пластівцями, їх треба подрібнити. У блюдо також додають фрукти, ягоди, спеції, іноді шматочки шоколаду. В якості натурального підсолоджувача додається не тільки мед, але і сиропи.

    Отриману суміш необхідно розкласти рівним шаром на змащене маслом деко або в спеціальну форму. Потім запікати в розігрітій духовці. Готовність визначається по характерному хрускоту. Важливо при приготуванні помішувати отриману суміш, щоб в результаті блюдо вийшло розсипчастим.

    Скільки можна їсти в день

    Даний продукт є висококалорійним і дуже поживним, тому не призначений для щоденного вживання. Експерти рекомендують за один прийом їжі з’їдати не більше 200 м, а використовувати блюдо в якості сніданку не частіше 3 разів на тиждень.

    Чи можна їсти на ніч

    Гранола ідеально підходить для першого прийому їжі. Але перед сном є її не рекомендується. Через велику кількість клітковини воно довго перетравлюється.

    Гранола-смачне, поживне блюдо. Без сумніву, воно сподобається і дорослим, і дітям. Подарує багато сил і зарядить енергією на весь день.