Чи є користь від вживання мюслі

Багато прихильників здорового харчування часто задаються питанням, чи є користь від вживання мюслі. Яка його калорійність, користь і «побічні» ефекти.


                                    Есть ли польза от употребления мюсли

Деякі категорично стверджують, що краще обходити їх стороною і вживати в їжу що-небудь менш калорійне. Прихильники, навпаки, вважають їх незамінним продуктом для здорового харчування, особливо для тих, хто стежить за своєю фігурою.

Щоб остаточно зробити висновки про необхідність вживання цього продукту, варто з ним познайомитися ближче.

Мюслі, гранола і пластівці: відмінності

Мюслі, гранола, пластівці – найбільш популярні сніданки швидкого приготування, здатні зарядити енергією на весь день. Основна відмінність мюслі від граноли полягає в тому, гранола являє собою, як правило, плющену вівсянку, мед, горіхи, рис, які запікаються до хрусткого стану. Мюслі складаються з сирих, рідше запечених злаків з додаванням горіхів, сухофруктів, висівок, насіння, паростків пшениці. Третій за популярністю швидкий сніданок-звичайні пластівці. Відрізняються від двох перерахованих вище страв тим, що до їх складу входять тільки злаки – кукурудза, пшениця, овес, гречка.

Склад і калорійність

Тим, хто цікавиться питанням, чи є користь від вживання мюслі, слід ознайомитися зі складом продукту і його калорійністю. Блюдо вважається дуже поживним і калорійним. Його цінність 352 ккал на 100 г:

  • вуглеводи-67;
  • жири-13, 4;
  • білки-11,3.

Класичний склад продукту-суміш злаків з сухофруктами, з додаванням насіння, горіхів, насіння, свіжих фруктів і ягід.

Чим корисні 

Виріб містить в собі велику кількість клітковини, мінералів, вітамінів. Отже, благотворно впливає на:

  • Стан кишечника-виводить шлаки, холестерин, солі важких металів, нормалізує роботу всього шлунково-кишкового тракту, знижує ризик появи пухлин кишечника.
  • Підвищує настрій, заряджає енергією.
  • Нормалізує роботу нервової системи.
  • Покращує стан шкіри, волосся, нігтів.
  • Чи корисні на сніданок

    Правильно підібраний сніданок підтримує відповідну швидкість обміну речовин. Блюдо завдяки великій кількості клітковини,» повільних ” вуглеводів, які відповідають за відчуття насичення, є ідеальним сніданком.

    Батончики мюслі: користь і шкода

    Даний продукт можна вживати у вигляді батончиків. Вони також містять багато клітковини, органічне поєднання білків, вуглеводів, жирів, вітаміни і мінерали. Але батончик хороший для швидкого перекусу, наприклад, після тренування. Не варто замінювати їм основну їжу.

    Чи можна їсти при схудненні

    Розглянутий продукт-калорійне високоуглеводное виріб. До того ж, до його складу неодмінно входять цукор і швидкі вуглеводи. Всупереч деяким думкам блюдо не сприяє схудненню.

    Шкода і протипоказання

    Перш ніж вирішити для себе, чи є користь від вживання мюслі, необхідно дізнатися, чим може бути шкідливий цей продукт, які є у нього протипоказання. Дієтологи виділяють його такі “погані” якості, як:

  • Висока калорійність. На сніданок рекомендується вживати не більше 50 г.
  • Цукати, сухофрукти в складі мюслі піддаються хімічній обробці.
  • Ароматизатори, підсолоджувачі, розпушувачі в складі продукту негативно впливають на здоров’я.
  • Сприяє збільшенню цукру в крові.
  • Обсмажені пластівці, як правило, погано перетравлюються.
  • Як вибрати і зберігати

    При виборі продукту слід уважно ознайомитися зі складом. Вибирати слід той, де менше міститься цукру, ароматизаторів, синтетичних підсолоджувачів, стабілізаторів. Краще брати блюдо з сирих пластівців. Зберігати слід в сухому прохолодному місці відповідно до рекомендацій, зазначених на упаковці.

    Як зробити блюдо в домашніх умовах

    Для тих, хто більше не сумнівається, чи є користь від вживання мюслі, цікаво буде дізнатися, як їх можна приготувати вдома. А готуються вони просто. Для початку слід підготувати вівсяні або кукурудзяні пластівці. Потім додати в них сухофрукти, цукати, горіхи та інші улюблені інгредієнти. Все ретельно перемішати. Мюслі готові. Зберігати домашній продукт слід в скляній банці і діставати в міру необхідності.

    Як правильно їсти мюслі

    Немає єдиної думки, як правильно вживати цей блюдо. Його можна поєднувати з молоком, йогуртом, кефіром, соком, ряжанкою. В якості натурального підсолоджувача рекомендується додавати мед. Деякі вважають за краще їсти блюдо просто з водою.