Харчування при цукровому діабеті передбачає безліч строгих обмежень. Але в ньому залишається місце і багатьом фруктам, в тому числі — винограду, який, однак, необхідно вибирати і вживати з урахуванням деяких важливих нюансів.
Корисні властивості і протипоказання
Цукру в плодах рослини представлені переважно фруктозою і глюкозою. Рівень їх змісту може значно відрізнятися в залежності від сорту. Але для того, щоб дізнатися це, не обов’язково уточнювати його конкретну назву (тим більше, що в магазині або на ринку це зробити просто нереально, оскільки це невідомо самим продавцям). Вміст цукрів в плодах цієї рослини легко визначити по окрасу (про що буде сказано ще далі).
Говорячи про те, чи можна при цукровому діабеті їсти виноград, перш за все, потрібно звернутися до вмісту в ньому хлібних одиниць (хе). У 100 г ягід міститься близько 1,25 хе. Для порівняння варто додати, що приблизно стільки ж ХЕ міститься в невеликому яблуці, 4 абрикосах, 20 вишнях або 1 груші.
Вченими доведено, що ягоди можуть принести певну користь при захворюванні. Справа в тому, що цей фрукт є рекордсменом за вмістом біологічно активних речовин з властивостями антиоксидантів, які:
- посилюють захист клітин від руйнівного впливу вільних радикалів;
- прискорюють процес кровотворення;
- підвищують чутливість організму до інсуліну.
Крім того, виноград корисний при більшості супроводжуючих цукровий діабет захворювань, оскільки він:
- позитивно впливає на функціонування мозку;
- зміцнює серцевий м’яз;
- надає делікатне судинорозширювальну дію;
- підвищує імунітет;
- нормалізує вуглеводний обмін;
- сприяє повноцінному насиченню тканин організму киснем;
- відновлює водно-сольовий баланс.
Виходить, що при цукровому діабеті є виноград можна, в обмеженій кількості. Але від нього доведеться відмовитися назовсім, якщо діагноз супроводжується наступними захворюваннями:
- панкреатит;
- виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки;
- сечокам’яна хвороба;
- гастрит з підвищеною кислотністю.
Вибір сорту
Варто уникати вживання темних сортів (наприклад, кишмишу). Також не рекомендуються зелені. Кращим вибором стануть червоні сорти:
- Велюр;
- Фавор;
- Граф Монте-Крісто;
- Альянс.
При цукровому діабеті бажано їсти тільки стиглий виноград. Справа в тому, що в недозрілих, хоч це і здається парадоксальним, але рівень глюкози набагато вище, ніж у зрілих.
Скільки можна з’їсти в день
За день дозволяється з’їдати 12 ягід середнього розміру. Це, звичайно, невелика кількість для апетитного фрукта. Але дієтологи вважають, що в такому обсязі він не повинен заподіяти шкоди здоров’ю. Крім того, цю норму слід розділити на 3 порції і не рекомендується ласувати ягодами на ніч. Тому що в цей час доби організм вже перенаправляє ресурси на відновлення серця і печінки, а не на роботу шлунково-кишкового тракту.
На закінчення теми варто відзначити, що діабет – це серйозне захворювання і у кожної людини стан здоров’я при ньому відрізняється особистими показниками. Тому щодо допустимості вживання винограду, як і інших складових меню, необхідно приймати рішення не самостійно, а в ході консультації з власним лікарем.