Правда про гранати: кому принесуть користь, а кому не можна їх їсти

Гранат-фрукт родом з сонячних країн, таких як Узбекистан, Грузія і Азербайджан.

Він так давно полюбився нашим співвітчизникам, що язик не повертається назвати його екзотичним.

Корисні властивості

До складу граната входять мікроелементи (вітаміни В1, В6, В9, С, А, Е, йод, залізо, кальцій), джерело клітковини. На смак-соковита кислувата солодкість, при цьому гранат містить мінімальну кількість цукру.

Завдяки своїм складом гранат знайшов застосування для профілактики різних захворювань:

Правда о гранатах: кому принесут пользу, а кому нельзя их есть

  • авітамінозу і зниження імунітету;
  • серцево-судинної системи, у тому числі анемії, зниженого рівня гемоглобіну, підвищеного артеріального тиску;
  • щитовидної залози, а також при отруєннях і діареї.

Унікальність граната полягає в тому, що він відноситься до небагатьох натуральних продуктів, які здатні пригнічувати ріст деяких видів клітин раку, наприклад, легенів, шлунка, простати. Варто відзначити, що гранат входить в обмежене число фруктів, дозволених до вживання при цукровому діабеті.

Шкідливі властивості

Незважаючи на корисні якості граната, є обмеження по його вживання. Одним з таких обмежень є норма споживання: для жінок вона становить 1-2 граната або півсклянки соку в день, для чоловіків досить 3 граната або неповна склянка соку в день.

Такі обмеження встановлені неспроста:

  • по-перше, сік граната за своїм хімічним складом є, в першу чергу, сумішшю кислот, що згубно може позначитися на рівні кислотності шлунка, а також привести до проблем з емаллю зубів;
  •  по-друге, гранат вкрай не рекомендується до вживання дітьми у віці до 4-х років через їх недостатньо міцної системи шлунково-кишкового тракту;
  •  по-третє, сік граната містить потенційні алергени-пігменти, завдяки яким він має насичений червоний колір. Ці речовини нерідко викликають реакцію, що характеризується появою кропив’янки, свербіння, слабкості і нудоти.

Вкрай небажано захоплюватися нерозбавленим водою гранатовим соком при виразках шлунка або гастриті – це може привести до загострення захворювань.

Безумовно, наявність можливих негативних наслідків може відлякати від вживання такого чудового фрукта, як гранат, але не варто забувати, що все добре в міру, і досить дотримуватися кількох простих рекомендацій: не вживати гранат натщесерце, пити сік з використанням трубочки і не перевищувати добову норму.

Фото: Pixabay

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.