Томати містять велику кількість органічних кислот, що підсилюють запальні процеси в організмі. Тому помідори настійно не рекомендується вживати людям з наступними захворюваннями:
- панкреатит та інші захворювання підшлункової залози;
- подагра;
- Регулярний метеоризм і здуття кишечника;
- хронічна печія;
- підвищена температура тіла (ГРВІ);
- екзема;
- псоріаз;
- алергічні реакції в період загострення;
- захворювання шкіри і суглобів, що супроводжуються сверблячкою.
Категорично не варто вживати помідори людям з гастритом, каменями в нирках і жовчному міхурі. Завдяки все тим же кислотам, томати мають сильну жовчогінну властивість. Якщо в жовчному міхурі вже є камені, регулярне вживання помідор може спровокувати їх прискорене зростання.
Користь у цій ягоди, безсумнівно, також є. Так, помідори багаті магнієм, калієм, фосфором, кальцієм, цинком і вітаміном З, звичайно. Велика кількість антиоксидантів, властиве всім яскраво забарвленим овочам і фруктам, захищає серце і судини, допомагаючи при геморої, порушення кров’яного тиску, варикозі, а також при анемії, підвищуючи засвоюваність заліза з їжі.