Нирки-це один з найважливіших органів людського організму. Від їх роботи залежить загальне здоров’я і якість життя людини. І в наших силах цю роботу підтримати, і навіть налагодити. Безпосередньо це стосується харчування.
Певні продукти можуть завдавати шкоди сечовидільної системи, а інші допомагають роботі органу. Сьогодні поговоримо про їжу для здоров’я нирок.
Вплив харчування на роботу органу
Будь-які захворювання сечовивідної системи пов’язані з порушенням обміну речовин.
- Незасвоєні білки утворюють азотисті сполуки, які осідають на нирках, що створює зайве навантаження на орган, порушуючи її очисні функції.
- Надлишок цукру пошкоджують судини і капіляри в тканинах нирок.
- Порушений водно-сольовий обмін призводить до утворення конкрементів в нирках і сечовому міхурі.
Крім медикаментозного лікування захворювань органу, значення має спеціальне харчування. Дієта показана людям з:
- спадкової обтяженістю;
- цукровий діабет;
- гіпертонією і серцево-судинними захворюваннями;
- частими запальними захворюваннями нирок (цистит, пієлонефрит).
Певне харчування призначає лікар, в залежності від особливостей конкретного захворювання або факторів, що привертають.
Загальними рекомендаціями для всіх хворих будуть:
Що корисно їсти
За допомогою харчування можна попередити розвиток багатьох захворювань і порушень в роботі сечовидільної системи.
Цвітна капуста
Продукт налагоджує роботу ниркових канальців.
У капусті містяться вітаміни: А, з, в, До, які відповідають за нормальний обмін речовин в тканинах органу.
Ягоди чорниці
Користь забезпечується великою кількістю антиоксидантів. Речовини в складі продукту допомагають розчиняти дрібні камені і пісок, є хорошою профілактикою сечокам’яної хвороби.
Морський окунь
Містить корисну омегу-3, яка знижує запальні процеси в органах.
Червоний виноград
Аскорбінова кислота і флавоноїди в складі захищають від запалень. Продукт нормалізує обмін речовин тканинах нирок.
Маслинове масло
Олеїнова кислота в олії має протизапальні якості, знижує аутоімунні реакції в нирках при гломерулонефриті.
Часник
За рахунок своїх смакових якостей може служити заміною солі в стравах.
Наукові дані підтверджують профілактичні якості часнику проти нефропатії діабетиків.
Рукола
Велика кількість вітаміну до, з, цинку і магнію регулюють мінеральний обмін в нирках.
Ананас
Попереджає запалення в тканинах органу завдяки вітамінам в і марганцю в складі.
Журавлина
Володіє сильними антибактеріальними властивостями, попереджає розвиток інфекцій в сечовивідних шляхах.
Шиітаке
Марганець, вітаміни групи В, мідь, селен в складі продукту необхідні для роботи нирок.
Шкідливі продукти
Деякі продукти містять велику кількість речовин, які складно виводяться нирками або порушують їх роботу вже при наявності проблем з сечовидільної системою.
- М’ясо-тваринний білок важче засвоюється, приводячи до інтоксикації, порушуючи діяльність ниркових канальців.
- Гостре, кава, газована вода – дратують слизову органу, провокуючи запалення.
- Алкоголь-пошкоджують клітини нирок, призводять до зневоднення, що позначається на нормальному функціонуванні видільної системи.
- Бобові-містять багато фосфору, їх вживати можна, але в обмеженій кількості.
- Шпинат, щавель – калій і щавлева кислота в складі можуть провокувати утворення каменів. Як і всі зелені овочі, вони допускаються до вживання, але помірно.
Рекомендації по харчуванню
Дотримання суворої дієти при вже наступив захворюванні обов’язково. Але якщо, будучи здоровою людиною, дотримуватися нормального раціону в якості профілактики, можна уникнути неприємних наслідків з нирками і зберегти їх здоров’я.