Як харчування впливає на роботу нирок

Нирки-це один з найважливіших органів людського організму. Від їх роботи залежить загальне здоров’я і якість життя людини. І в наших силах цю роботу підтримати, і навіть налагодити. Безпосередньо це стосується харчування.


                                    Как питание влияет на работу почек

Певні продукти можуть завдавати шкоди сечовидільної системи, а інші допомагають роботі органу. Сьогодні поговоримо про їжу для здоров’я нирок.

Вплив харчування на роботу органу

Будь-які захворювання сечовивідної системи пов’язані з порушенням обміну речовин.

  • Незасвоєні білки утворюють азотисті сполуки, які осідають на нирках, що створює зайве навантаження на орган, порушуючи її очисні функції.
  • Надлишок цукру пошкоджують судини і капіляри в тканинах нирок.
  • Порушений водно-сольовий обмін призводить до утворення конкрементів в нирках і сечовому міхурі.

Крім медикаментозного лікування захворювань органу, значення має спеціальне харчування. Дієта показана людям з:

  • спадкової обтяженістю;
  • цукровий діабет;
  • гіпертонією і серцево-судинними захворюваннями;
  • частими запальними захворюваннями нирок (цистит, пієлонефрит).

Певне харчування призначає лікар, в залежності від особливостей конкретного захворювання або факторів, що привертають.

Загальними рекомендаціями для всіх хворих будуть:

  • Скорочення споживання солі. Натрій бере участь у водному обміні, його надлишок створює навантаження на нирки. А при порушеній функції цього органу висновок мікроелемента ускладнюється. Кількість солі в день не повинно перевищувати половини чайної ложки.
  • Обмеження калію. У денному раціоні його повинно бути не більше 2000 мг.багаті калієм бобові, картопля, зелені овочі.
  • Зниження кількості фосфору і білка. При порушеній роботі нирок ці елементи, не можуть повноцінно виводиться. Тому важливо стежити за їх кількістю, що надходять з їжі. Багато фосфору і білка містять: молочна продукція, сир, субпродукти, риба, яйця, горіхи, м’ясо.
  • Що корисно їсти

    За допомогою харчування можна попередити розвиток багатьох захворювань і порушень в роботі сечовидільної системи. 

    Цвітна капуста

    Продукт налагоджує роботу ниркових канальців.

    У капусті містяться вітаміни: А, з, в, До, які відповідають за нормальний обмін речовин в тканинах органу.

    Ягоди чорниці

    Користь забезпечується великою кількістю антиоксидантів. Речовини в складі продукту допомагають розчиняти дрібні камені і пісок, є хорошою профілактикою сечокам’яної хвороби.

    Морський окунь

    Містить корисну омегу-3, яка знижує запальні процеси в органах.

    Червоний виноград

    Аскорбінова кислота і флавоноїди в складі захищають від запалень. Продукт нормалізує обмін речовин тканинах нирок.

    Маслинове масло

    Олеїнова кислота в олії має протизапальні якості, знижує аутоімунні реакції в нирках при гломерулонефриті.

    Часник

    За рахунок своїх смакових якостей може служити заміною солі в стравах.

    Наукові дані підтверджують профілактичні якості часнику проти нефропатії діабетиків.

    Рукола

    Велика кількість вітаміну до, з, цинку і магнію регулюють мінеральний обмін в нирках.

    Ананас

    Попереджає запалення в тканинах органу завдяки вітамінам в і марганцю в складі.

    Журавлина

    Володіє сильними антибактеріальними властивостями, попереджає розвиток інфекцій в сечовивідних шляхах.

    Шиітаке

    Марганець, вітаміни групи В, мідь, селен в складі продукту необхідні для роботи нирок.

    
                                    Как питание влияет на работу почек

    Шкідливі продукти

    Деякі продукти містять велику кількість речовин, які складно виводяться нирками або порушують їх роботу вже при наявності проблем з сечовидільної системою.

    • М’ясо-тваринний білок важче засвоюється, приводячи до інтоксикації, порушуючи діяльність ниркових канальців.
    • Гостре, кава, газована вода – дратують слизову органу, провокуючи запалення.
    • Алкоголь-пошкоджують клітини нирок, призводять до зневоднення, що позначається на нормальному функціонуванні видільної системи.
    • Бобові-містять багато фосфору, їх вживати можна, але в обмеженій кількості.
    • Шпинат, щавель – калій і щавлева кислота в складі можуть провокувати утворення каменів. Як і всі зелені овочі, вони допускаються до вживання, але помірно.

    Рекомендації по харчуванню

    Дотримання суворої дієти при вже наступив захворюванні обов’язково. Але якщо, будучи здоровою людиною, дотримуватися нормального раціону в якості профілактики, можна уникнути неприємних наслідків з нирками і зберегти їх здоров’я.

  • Різноманітне харчування. У раціоні не повинні переважати якісь певні продукти, наприклад, м’ясні або молочні. Збалансоване меню дозволяє насичувати організм важливими мінералами без зайвого навантаження на певні органи.
  • Краще рослинні білки. Це не означає, що тваринні продукти потрібно прибирати повністю. Слід їх просто обмежити.
  • Відмова від шкідливих звичок. Про алкоголь було сказано вище. Але куріння – ще один фактор порушення роботи нирок. Тютюновий дим може викликати розвиток аутоімунних захворювань, що позначаються на роботі органу.
  • Рухова активність-зміцнює імунітет, підвищують стійкість до інфекцій.
  • Невеликі порції-знижується навантаження на нирки, поліпшується засвоєння речовин.
  • Багато чистої води-для виведення токсинів потрібно більше рідини. При нестачі води, шкідливі речовини затримуються в нирках.