Як харчування впливає на здоров’я серця

Захворювання серця вважаються одними з частих причин смертності серед населення. Крім спадковості, особливостей способу життя, харчування значно впливає на виникнення проблем з серцем і судинами.


                                    Как питание влияет на здоровье сердца

Вживання певних продуктів може як погіршити ситуацію, ставши головним поштовхом для хвороби і ускладнень, так і поліпшити стан здоров’я важливих органів.

Які захворювання називаються серцево-судинними

Серцево – судинні захворювання-це загальне визначення захворювань серця і кровоносних судин.

До них відносяться:

  • Ішемічна хвороба;
  • Судинні захворювання головного мозку;
  • Захворювання периферичних артерій;
  • Пороки серця (вроджені та набуті);
  • Серцева недостатність;
  • Інфекційний ендокардит;
  • Міокардит, перикардит;
  • Тромбоемболічні порушення;
  • Артеріальна гіпертензія.

Вплив харчування на розвиток захворювань серця

Причин серцево-судинних захворювань багато. Серед них:

  • Неправильний спосіб життя (малорухливість, шкідливі звички);
  • Ожиріння;
  • Ендокринні порушення (цукровий діабет, порушення роботи щитовидної залози);
  • Порушення роботи нирок;
  • Спадковість та інші.

Неправильне харчування не є прямим фактором, що викликає захворювання серця. Але воно впливає на загальний стан здоров’я, і опосередковано впливає на ризик розвитку вище описаних захворювань.

Жир

  • Надмірне вживання жирної їжі збільшує в крові вміст холестерину, який накопичуючись в бляшки, викликає судинні порушення.
  • Але повністю виключати жир і тваринні продукти з раціону не можна. Вони є будівельним матеріалом для клітин, основою для синтезування гормонів і вітамінів всередині організму людини. Здорове харчування для серця і судин передбачає помірне вживання корисних жирів.

Вуглевод

  • Занадто калорійна їжа або їжа з високим вмістом цукру призводить до надмірної маси тіла, порушення функції згортання крові, що збільшує ризик розвитку ішемії і тромбоемболії.
  • Помірне включення в раціон вуглеводів необхідно, вони служать джерелом енергії.

Білки

  • Одним з етапів розвитку захворювань серцево-судинної системи є виникнення атеросклерозу, який виражається в порушенні жирового обміну і освіті холестеринових бляшок. Цей стан згубно впливає на еластичність судин.
  • Для відновлення структури судинної сітки і її зміцнення необхідна достатня кількість білка.

Солі

  • Кількість солі в продуктах харчування впливає на обмін калію і натрію в організмі. Порушення водно-сольового обміну призводять до підвищення тиску.
  • Оптимальна кількість солі за даними ВООЗ становить до 5 м на добу.


                                    Как питание влияет на здоровье сердца

Який тип харчування краще для профілактики захворювань серця

Серед різних підходів до організації раціону (вегетаріанство, сироїдіння, роздільне харчування та інші) для підтримки нормальної роботи серця і судин варто віддавати перевагу традиційному збалансованому харчуванню.

Таке харчування відповідає наступним умовам:

  • Забезпечення достатнього надходження всіх необхідних поживних речовин і калорій.
  • Вміст помірної кількості солі, для нормального натрій-калієвого обміну.
  • Надходження необхідного кількість білка.
  • Постачання організм корисними жирами.
  • Виключення смаженої їжі і шкідливих жирів (пальмова олія, маргарин, жирний бекон, сало).
  • Включення не менше 500 г.овочів і фруктів в щоденний раціон.
  • Які продукти відповідають цим вимогам:

    • Фрукти і сухофрукти: цитруси, гранат, виноград, банани, яблука;
    • Ягоди: Чорниця, калина, вишня, суниця, смородина;
    • Овочі: картопля, помідори, огірок, гарбуз, баклажан, кабачок, редис, перець, горох, морква;
    • Горіхи: волоські, мигдаль, арахіс, фундук;
    • Листова зелень і трави;
    • Кисломолочні продукти;
    • Риба, в тому числі і жирних порід;
    • Рослинні олії: кунжутна, лляна, оливкова;
    • Цільнозернові продукти: хліб, каші;
    • Яйце;
    • М’ясо птиці;
    • Соя.

    При наявності серцево-судинних захворювань позитивний вплив надають спеціальні дієти. З огляду на необхідність скоротити надходження жиру і збільшити кількість рослинної їжі, добре відповідають цим вимогам наступні види харчування:

  • Середземноморська дієта, в якій основна перевага віддається овочам, зелені, рибі і морепродуктів.
  • DASH дієта, або спеціально організоване харчування для людей з підвищеним АТ. Вона передбачає включення великої кількості рослинних продуктів, скорочення солі, червоного м’яса і цукру.
  • Вегетаріанське меню. Це низкохолестериновая дієта, так як має на увазі відмову від продуктів тваринного походження.