Захворювання серця вважаються одними з частих причин смертності серед населення. Крім спадковості, особливостей способу життя, харчування значно впливає на виникнення проблем з серцем і судинами.
Вживання певних продуктів може як погіршити ситуацію, ставши головним поштовхом для хвороби і ускладнень, так і поліпшити стан здоров’я важливих органів.
Які захворювання називаються серцево-судинними
Серцево – судинні захворювання-це загальне визначення захворювань серця і кровоносних судин.
До них відносяться:
- Ішемічна хвороба;
- Судинні захворювання головного мозку;
- Захворювання периферичних артерій;
- Пороки серця (вроджені та набуті);
- Серцева недостатність;
- Інфекційний ендокардит;
- Міокардит, перикардит;
- Тромбоемболічні порушення;
- Артеріальна гіпертензія.
Вплив харчування на розвиток захворювань серця
Причин серцево-судинних захворювань багато. Серед них:
- Неправильний спосіб життя (малорухливість, шкідливі звички);
- Ожиріння;
- Ендокринні порушення (цукровий діабет, порушення роботи щитовидної залози);
- Порушення роботи нирок;
- Спадковість та інші.
Неправильне харчування не є прямим фактором, що викликає захворювання серця. Але воно впливає на загальний стан здоров’я, і опосередковано впливає на ризик розвитку вище описаних захворювань.
Жир
- Надмірне вживання жирної їжі збільшує в крові вміст холестерину, який накопичуючись в бляшки, викликає судинні порушення.
- Але повністю виключати жир і тваринні продукти з раціону не можна. Вони є будівельним матеріалом для клітин, основою для синтезування гормонів і вітамінів всередині організму людини. Здорове харчування для серця і судин передбачає помірне вживання корисних жирів.
Вуглевод
- Занадто калорійна їжа або їжа з високим вмістом цукру призводить до надмірної маси тіла, порушення функції згортання крові, що збільшує ризик розвитку ішемії і тромбоемболії.
- Помірне включення в раціон вуглеводів необхідно, вони служать джерелом енергії.
Білки
- Одним з етапів розвитку захворювань серцево-судинної системи є виникнення атеросклерозу, який виражається в порушенні жирового обміну і освіті холестеринових бляшок. Цей стан згубно впливає на еластичність судин.
- Для відновлення структури судинної сітки і її зміцнення необхідна достатня кількість білка.
Солі
- Кількість солі в продуктах харчування впливає на обмін калію і натрію в організмі. Порушення водно-сольового обміну призводять до підвищення тиску.
- Оптимальна кількість солі за даними ВООЗ становить до 5 м на добу.
Який тип харчування краще для профілактики захворювань серця
Серед різних підходів до організації раціону (вегетаріанство, сироїдіння, роздільне харчування та інші) для підтримки нормальної роботи серця і судин варто віддавати перевагу традиційному збалансованому харчуванню.
Таке харчування відповідає наступним умовам:
Які продукти відповідають цим вимогам:
- Фрукти і сухофрукти: цитруси, гранат, виноград, банани, яблука;
- Ягоди: Чорниця, калина, вишня, суниця, смородина;
- Овочі: картопля, помідори, огірок, гарбуз, баклажан, кабачок, редис, перець, горох, морква;
- Горіхи: волоські, мигдаль, арахіс, фундук;
- Листова зелень і трави;
- Кисломолочні продукти;
- Риба, в тому числі і жирних порід;
- Рослинні олії: кунжутна, лляна, оливкова;
- Цільнозернові продукти: хліб, каші;
- Яйце;
- М’ясо птиці;
- Соя.
При наявності серцево-судинних захворювань позитивний вплив надають спеціальні дієти. З огляду на необхідність скоротити надходження жиру і збільшити кількість рослинної їжі, добре відповідають цим вимогам наступні види харчування: