Роль хлору для організму людини

Хлор як мікроелемент присутній практично у всіх живих організмах. У нашому тілі він сконцентрований в шкірних покривах, міжклітинної рідини, крові, лімфі, кісткової тканини. Головна його функція полягає в регуляції водно-сольового обміну, що протікає всередині клітин. Крім цього, мікроелемент грає і інші ролі. Розглянемо їх детальніше.


                                    Роль хлора для организма человека

Властивості хлору

Хлор займає 17 місце в періодичній системі Менделєєва. Вперше про нього дізналися в 1774 році. Хлор є хімічно активним неметалом і входить до групи галогенів. » Справжній ” хлор при нормальних умовах (0 градусів) являє собою жовто-зелений отруйний газ, що володіє задушливим запахом. В цілому в природі елемент зустрічається в складі різних мінеральних сполук. Основні запаси хлору зосереджені в солях океанів і морів. У нашому організмі налічується приблизно 95 г цієї речовини.

Роль в організмі людини

Хлорид-іони можуть проникати крізь клітинні стінки. Разом з калієм і натрієм вони підтримують в нормі осмотичний тиск, а також беруть безпосередню участь в процесах водно-сольового обміну. При наявності хлору створюється сприятливе середовище для дії, що чиниться ферментами шлункового соку. Плюс до всього, хлор необхідний для підтримки рН-балансу в наших біологічних рідинах. Іншими функціями хлору є:

  • Забезпечення транспортування поживних речовин в клітини;
  • Поліпшення травлення і роботи органів шлунково-кишкового тракту;
  • Передача імпульсів від однієї нервової клітини до іншої;
  • Активізація розщеплення жирової тканини;
  • Поліпшення функцій серцево-судинної системи;
  • Підтримка життєздатності еритроцитів;
  • Надання суглобової тканини еластичності і гнучкості.


                                    Роль хлора для организма человека

Користь і шкода хлору

Користь хлору важко переоцінити. Цей елемент регулює кислотно-лужний баланс, сприяє виведенню надлишків рідини і солей, активізує процеси травлення, очищає печінку від жиру. З іншого боку, наукові дослідження показують, що при тривалому впливі хлору і його надлишку в тілі починають утворюватися вільні радикали. Вони відносяться до групи канцерогенних речовин і завдають непоправної шкоди клітинами і тканинам. І дефіцит хлору, і його надлишок – не дуже добре для нашого організму, тому важливо стежити за його кількістю.

Нестача і надлишок

Нестача хлорид-іонів зустрічається не часто, але вона може виникнути з таких причин, як:

  • Неправильне харчування;
  • Сильна, нестримна блювота або діарея;
  • Порушення функцій нирок, через які виникає надмірне виведення солей;
  • Відхилення в обміні речовин.

Дефіцит хлору в організмі проявляється у вигляді загальної слабкості, млявості, сонливості. У людини можуть спостерігатися запори, анорексія, алкалоз, дерматит. В особливо важких випадках починають випадати волосся і зуби.

Надлишок хлору розвивається на тлі, знову ж таки, неправильного харчування і порушень обміну речовин. Якщо цього елемента занадто багато, то людина відчуває часті головні болі, у нього з’являються набряки і підвищується артеріальний тиск.

Добова норма

Вчені підрахували: здоровій дорослій людині необхідно приблизно 4000-6000 мг хлору на добу. Збалансоване харчування цілком може забезпечити цю кількість. Для дітей норма встановлена на рівні 300-2300 мг в залежності від віку. Немовлятам потрібно і того менше-280 мг.цей обсяг вони легко отримають з молоком матері. Потреба в хлорі збільшується в жарку погоду, при інтенсивних спортивних тренуваннях, рясному потовиділенні і підвищеному вживанні води.


                                    Роль хлора для организма человека

Продукти, багаті хлором

Головний натуральний джерело хлору – всім відома кухонна сіль. Вона може забезпечити 90% добової норми, і до того ж її можна знайти в морепродуктах, злаках, овочах і зелені. Щоб забезпечити свій організм хлором, намагайтеся включати в раціон такі продукти, як:

  • Житній хліб;
  • Сири твердих сортів;
  • Свинячі нирки і яловичий язик;
  • Хек, минтай, мойва, оселедець, сайра;
  • Устриця;
  • Оливка;
  • Коров’яче молоко;
  • Вівсяна каша і гречка;
  • Відварені картопля і буряк.

Без хлору нашому організму доведеться не солодко, тому харчуйтеся правильно, щоб тіло працювало як годинник!