Натрій-це хімічний елемент, який необхідний нашому організму для нормального функціонування. Він є» противником ” калію, і вони відповідають за різні процеси, що протікають на мікробіохімічному рівні. Для балансу необхідно, щоб і натрій, і калій знаходилися в строго визначених пропорціях, інакше можуть виникнути серйозні проблеми.
Роль натрію в організмі
Замінити натрій в нашому організмі не може жоден елемент. Його функції можна по праву назвати унікальними:
- Він підтримує клітинний тургор, нормалізує осмотичний тиск і бере безпосередню участь в регуляції водно-сольового балансу, який є основою нашого виживання;
- Натрій запобігає появі набряклості і надмірне накопичення рідини;
- Елемент сприяє транспортуванню поживних речовин в клітку;
- Мінерал підтримує роботу серця і забезпечує передачу сигналів по нервовій системі.
Натрій необхідний для синтезу деяких ферментів, які виробляє підшлункова залоза, і перетворення їх у певні сполуки. Він також активізує виділення шлункового соку і нормалізує стан слизової шлунка.
Користь натрію
Натрій робить позитивний вплив на весь організм, причому він може «діяти» як самостійно, так і в союзі з іншими мікро – і макроелементами. Наприклад, в тандемі з хлором він запобігає витоку рідини з судин в довколишні тканини. Крім цього, натрій необхідний для доставки цукру крові тканинам, а також для забезпечення м’язових скорочень. Елемент надає потужну судинорозширювальну дію.
Добова норма натрію
Підраховано, що дорослій здоровій людині необхідно приблизно 1 г натрію в день. Якщо ви дотримуєтеся основ правильного харчування і не додаєте в їжу кухонну сіль, то ваш організм отримає близько 0,8 г натрію – тобто майже цілу добову дозу. Але її рекомендується збільшити, якщо ви займаєтеся спортом або фізичною працею. Те ж саме стосується і тих, хто проживає в регіонах з високою вологістю – в цих випадках норма натрію повинна становити 2-3 м дітям і підліткам можна вживати максимум 0,3 г на добу.
У яких продуктах міститься натрій
Наш організм не вміє синтезувати натрій, тому ми можемо отримати його виключно з їжею. Найвідоміший джерело цього елемента – всім знайома кухонна сіль. У 100 г цього продукту міститься аж 40 г натрію, тобто в 1 чайній ложці – приблизно 2 г.
Іншими продуктами, що містять мінерал, є морська сіль, хороший соєвий соус, розсоли домашніх заготовок, квашена капуста. Лікарі і дієтологи рекомендують включити в раціон саме морську сіль, тому що вона не сприяє накопиченню зайвої рідини в організмі.
Для насичення клітин і тканин натрієм також слід вживати житній хліб, тверді сири, яловичину, молоко, яйця. У деякій кількості елемент можна знайти в моркві і буряках, селері, морській капусті, крабах, устрицях.
Недолік і надлишок
Шкода натрію для організму визначається, перш за все, його надлишком або недоліком. Дефіцит натрію виникає через неправильне харчування. Він відзначається у людей, які дотримуються дієти без солі і при цьому інтенсивно займаються спортом – все це супроводжується сильним потовиділенням, в результаті якого організм втрачає цінний елемент. Основними симптомами нестачі натрію є:
- Зниження і зміна смакових відчуттів;
- Погіршення апетиту;
- Підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- Поява судом і спазмів;
- Часті захворювання, зниження імунітету.
Надлишок натрію теж не є чимось хорошим. Він також виникає через неправильне харчування і зловживання різними БАДами і добавками. В цьому випадку наш організм втрачає магній і кальцій, що неминуче призводить до порушення водно-сольового балансу. При незначному надлишку натрію людина починає відчувати спрагу, а після рясного пиття у нього з’являється набряклість. У більш серйозних ситуаціях розвиваються гіпертонічні кризи, підвищується артеріальний тиск, в рази зростає шанс «заробити» інсульт та інфаркт. Сам по собі мінерал не є токсичним, але в підвищених концентраціях він порушує співвідношення води і солі всередині клітин і тканин.
Завжди потрібно пам’ятати, що сіль міститься навіть в хлібі та інших продуктах і приготованих стравах, тому так важливо стежити за тим, що ми їмо.