У багатьох звичний раціон зазнає значних змін під час тривалого відпочинку. Так, в новорічні канікули громадяни налягають на олів’є і мандарини, а в Травневі – на шашлики.
З одного боку, немає нічого поганого в тому, щоб порадувати себе смачним блюдом в святковій обстановці, але з іншого – надмірне споживання не завжди корисних салатів, жирного м’яса і алкоголю може завдати значної шкоди кишечнику.
Кращим методом попередження можливих проблем зі здоров’ям буде, звичайно ж, знати міру за святковим столом і намагатися вибирати найбільш корисні варіанти частувань. Однак якщо цей план зазнав фіаско, існують продукти, які допоможуть впоратися з неприємними наслідками свят. Але відразу ж уточнимо, що це не панацея і при будь-яких проблемах зі здоров’ям найкраще відразу ж звернутися до кваліфікованого лікаря.
Цукіні
Цей різновид кабачка має досить багатий склад:
- фолієва кислота;
- вітаміни C і A;
- лютеїн і зеаксантин;
- магній;
- Калій;
- Кальцій;
- залізо;
- амінокислота;
- клітковина.
За рахунок легкозасвоюваних вуглеводів цуники не подразнює слизову оболонку шлунка і при цьому відновлюють кишкову перистальтику.
Цвітна капуста
У цвітній капусті представлені наступні елементи:
- вітамін до;
- антиоксидант;
- омега-3;
- клітковина;
- вітамін С.
Цей продукт вважається відмінним сечогінним засобом, що допомагає позбутися від зайвої рідини в організмі.
Броколі
Ця капуста багата наступними елементами:
- вітамінами В9 і Е;
- антиоксидант;
- Кальцій;
- Калій;
- Фосфор;
- мідь;
- амінокислота;
- омега-кислотами;
- білки.
Харчові волокна прискорюють метаболізм. Жовчогінний ефект овоча благотворно впливає на стан печінки.
Буряк
Добре всім відомий коренеплід містить в своєму складі:
- пектин;
- аскорбінову кислоту;
- клітковина;
- магній;
- залізо;
- марганець;
- бору.
Так, пектин пригнічує діяльність кишкових бактерій і відновлює слизову, обволікаючи її і знімаючи запалення. А клітковина покращує перистальтику кишечника і сприяє відновленню його роботи.
Авокадо
Вітаміни групи В, фолієва кислота, кальцій, калій, натрій, мідь, фосфор, йод, клітковина, а також вітаміни до, А, з представлені в популярному нині авокадо. І тому цей продукт буде вельми корисний запорах і проблемах з шлунково-кишкового тракту. Встановлено, що його харчові волокна стан кишечника. Вони створюють сприятливе середовище, яка підходить для розмноження корисних бактерій.
Інжир
Одне з найдавніших культурних рослин може похвалитися чималою кількістю вітамінів в своєму складі – вітаміни з, до, Е, А, групи в (B1, B2, B3, B5, B6, В9). Також в інжирі багато клітковини, кальцію, цинку, магнію.
Подібний набір позитивно впливає на метаболізм і загальний стан травної системи. Крім того, інжир часто рекомендують при запорах і діареї.
Груша
Всім звичний фрукт також радує своїм складом. У ньому є:
- вітаміни з І Р;
- вітаміни групи В;
- танін;
- залізо;
- Фосфор;
- клітковина;
- Калій;
- магній.
А що міститься в груші клітковина дозволяє знизити рівень холестерину, нормалізувати мікрофлору кишечника.