7 продуктів на допомогу кишечнику після свят

У багатьох звичний раціон зазнає значних змін під час тривалого відпочинку. Так, в новорічні канікули громадяни налягають на олів’є і мандарини, а в Травневі – на шашлики.


                                    7 продуктов в помощь кишечнику после праздников

З одного боку, немає нічого поганого в тому, щоб порадувати себе смачним блюдом в святковій обстановці, але з іншого – надмірне споживання не завжди корисних салатів, жирного м’яса і алкоголю може завдати значної шкоди кишечнику.

Кращим методом попередження можливих проблем зі здоров’ям буде, звичайно ж, знати міру за святковим столом і намагатися вибирати найбільш корисні варіанти частувань. Однак якщо цей план зазнав фіаско, існують продукти, які допоможуть впоратися з неприємними наслідками свят. Але відразу ж уточнимо, що це не панацея і при будь-яких проблемах зі здоров’ям найкраще відразу ж звернутися до кваліфікованого лікаря.

Цукіні

Цей різновид кабачка має досить багатий склад:

  • фолієва кислота;
  • вітаміни C і A;
  • лютеїн і зеаксантин;
  • магній;
  • Калій;
  • Кальцій;
  • залізо;
  • амінокислота;
  • клітковина.

За рахунок легкозасвоюваних вуглеводів цуники не подразнює слизову оболонку шлунка і при цьому відновлюють кишкову перистальтику.

Цвітна капуста

У цвітній капусті представлені наступні елементи:

  • вітамін до;
  • антиоксидант;
  • омега-3;
  • клітковина;
  • вітамін С.

Цей продукт вважається відмінним сечогінним засобом, що допомагає позбутися від зайвої рідини в організмі.

Броколі

Ця капуста багата наступними елементами:

  • вітамінами В9 і Е;
  • антиоксидант;
  • Кальцій;
  • Калій;
  • Фосфор;
  • мідь;
  • амінокислота;
  • омега-кислотами;
  • білки.

Харчові волокна прискорюють метаболізм. Жовчогінний ефект овоча благотворно впливає на стан печінки.

Буряк

Добре всім відомий коренеплід містить в своєму складі:

  • пектин;
  • аскорбінову кислоту;
  • клітковина;
  • магній;
  • залізо;
  • марганець;
  • бору.

Так, пектин пригнічує діяльність кишкових бактерій і відновлює слизову, обволікаючи її і знімаючи запалення. А клітковина покращує перистальтику кишечника і сприяє відновленню його роботи.

Авокадо

Вітаміни групи В, фолієва кислота, кальцій, калій, натрій, мідь, фосфор, йод, клітковина, а також вітаміни до, А, з представлені в популярному нині авокадо. І тому цей продукт буде вельми корисний запорах і проблемах з шлунково-кишкового тракту. Встановлено, що його харчові волокна стан кишечника. Вони створюють сприятливе середовище, яка підходить для розмноження корисних бактерій.


                                    7 продуктов в помощь кишечнику после праздников

Інжир

Одне з найдавніших культурних рослин може похвалитися чималою кількістю вітамінів в своєму складі – вітаміни з, до, Е, А, групи в (B1, B2, B3, B5, B6, В9). Також в інжирі багато клітковини, кальцію, цинку, магнію.

Подібний набір позитивно впливає на метаболізм і загальний стан травної системи. Крім того, інжир часто рекомендують при запорах і діареї.

Груша

Всім звичний фрукт також радує своїм складом. У ньому є:

  • вітаміни з І Р;
  • вітаміни групи В;
  • танін;
  • залізо;
  • Фосфор;
  • клітковина;
  • Калій;
  • магній.

А що міститься в груші клітковина дозволяє знизити рівень холестерину, нормалізувати мікрофлору кишечника.