Які продукти провокують появу каменів в жовчному міхурі?

Камені в жовчному міхурі стають все більш поширеною проблемою. Сумно те, що ця хвороба більше не вікова, все частіше операції з видалення піддаються люди у віці від 15 до 30 років.


Какие продукты провоцируют появление камней в желчном пузыре?

Нутриціолог Катерина Новікова поділилася основними правилами, дотримуючись яких можна спробувати запобігти утворенню каменів.

Найчастіше від жовчнокам’яної хвороби страждають жінки після 40 років. Причина тому-порушення вироблення жіночих статевих гормонів естрогенів. Неправильний метаболізм гормонів сприяє тому, що естрогени порушують виведення жовчі з жовчного міхура, що і провокують утворення каменів. З подібним ефектом стикаються і жінки в період вагітності, коли гормональний фон сильно змінюється.

До групи ризику потрапляють також:

  • діабетик;
  • мають спадкову схильність до утворення каменів;
  • офісні службовці, які ведуть сидячий спосіб життя;
  • страждають від ожиріння;
  • тривало приймають комбіновані оральні контрацептиви;
  • мають харчові алергії;
  • страждають від харчових розладів.

Але навіть при наявності одного з перерахованих факторів, можна підтримувати своє здоров’я на гідному рівні. Для того, щоб уникнути утворення каменів, Нутриціолог рекомендує включати в свій раціон якомога більше клітковини і продуктів, багатих антиоксидантами. Це можуть бути, наприклад, бобові, що не обсмажені насіння і горіхи, свіжі овочі, фрукти і зелень. Буряк, листя кульбаби і артишок покращують відтік жовчі, а з ним і процеси детоксикації.

Категорично не бажано наповнювати своє меню:

  • смаженими на маслі продуктами;
  • гідрогенізованими жирами або трансжирами;
  • тваринними жирами (жирним м’ясом, сиром, сметаною і т. д.);
  • цукром і простими вуглеводами;
  • сильними алергенами (молоком, глютеносодержащими продуктами і арахісом);
  • пасльоновими (картоплею, баклажанами, перцем і томатами).

Якщо ж ситуація вже почала виходити з-під контролю, допомогти своєму організму можна за допомогою деяких трав і ферментів. Особливо Катерина Новікова виділила ростаропшу, куркуму, корінь кульбаби, барбарис і масло розмарину. Змінивши своє харчування укупі з цими травами допомагає в короткі терміни повернути здоров’я свого жовчного на рейки здоров’я. Контроль кількості і якості вживаних калорій, спорт і грамотний питний режим будуть відмінним доповненням, що закріплює позитивний результат.