Запорука здоров’я-це правильне харчування, і дуже важливо стежити за тим, що надходить в наш організм. Важливо стежити не тільки за балансом білків, жирів і вуглеводів, але і за наявністю інших мікро – і макроелементів, адже кожен з них відіграє певну роль. Серед таких речовин-крохмаль. Зовні він нагадує борошно, але під мікроскопом ви розгледіть, що він складається з дрібних зерен або пластівців.
Склад і калорійність
Крохмаль є вуглеводом, полісахаридним з’єднанням з амілози і амілопектину. У ньому можна виявити трохи білка, жирів і зольних елементів. Крохмаль повністю позбавлений вітамінів, але містить калій, натрій, кальцій, фосфор. Його калорійність становить 300-313 ккал, і вона залежить від виду.
Вид
Найчастіше на полицях магазинів зустрічається картопляний крохмаль, але порошкоподібна речовина виділяють і з інших продуктів. Для його виготовлення використовують кукурудзу, пшеницю, ячмінь, горох, батат, рис. Різні види крохмалю розрізняються кольором, щільністю і тактильними відчуттями.
Хімічні та фізичні властивості
Крохмаль-це порошок. Найчастіше він має білий колір або злегка жовтуватий відтінок. Речовина не розчиняється в холодній воді, а в гарячій утворює колоїдний розчин. Воно не має смаку, при стисненні скрипить, а по консистенції схоже на борошно.
Відмінність від целюлози
Целюлоза і крохмаль – близнюки-брати. Це два полімери, які» виготовлені ” з глюкози. Головна відмінність полягає в хімічній формулі: в крохмалі ланки глюкози повторюються, а молекули целюлози мають бета-зв’язок. Саме цим пояснюється той факт, що наш організм може розщеплювати і засвоювати крохмаль, а целюлозу – ні.
Функції в організмі
Потрапляючи в організм, крохмаль перетворюється в глюкозу і в такому вигляді доставляється клітинам, щоб забезпечити їх енергією. Він починає руйнуватися, як тільки потрапляє в рот: під дією слини спочатку утворюється мальтоза, яка в кишечнику доходить до стану глюкози. Крохмаль-це головна їжа для головного мозку.
У яких продуктах він міститься
Знайти цю речовину не так вже й складно. Крохмаль присутній в злаках, бобових культурах, овочах і фруктах. Дуже багато його в крупах і борошняних виробах: наприклад, манна, рисова або пшенична каша практично на 70% складається з крохмалю, якщо робити перерахунок на 100 г продукту. Речовина також присутня в складі макаронів, зеленому горосі, гарбузі, банані, часнику, перці, капусті, петрушці, грибах.
Користь і шкода
Крохмаль робить благотворний вплив на організм:
- Насичує енергією;
- Сприяє виведенню надлишків води;
- Зменшує концентрацію шкідливого холестерину в крові;
- Зміцнює захисні сили організму;
- Запобігає розвитку запальних процесів;
- Нормалізує обмін речовин і кислот;
- Активізує загоєння виразок і ран;
- Покращує стан шкіри;
- Має антиоксидантну дію, запобігаючи передчасному руйнуванню і старінню клітин.
Крохмаль є безпечним продуктом, проте в рафінованому або модифікованому вигляді він може викликати ряд негативних наслідків. Так, при надмірному вживанні крахмалосодержащих продуктів будуть страждати м’язи і кістки, виникнуть різкі скачки інсуліну в крові, підвищиться ризик цукрового діабету.
Добова норма
Ми вже говорили, що в процесі травлення крохмаль розпадається до глюкози, яка відповідає за забезпечення організму енергією, і її надходження в клітини і тканини обов’язково. Майже половину калорій наше тіло бере саме з вуглеводів, яким і є крохмаль. Вчені розрахували, що щодня нам потрібно приблизно 350 г крохмалю. Для цього необхідно приймати в їжу різні каші, бобові, Картопляні страви. Хороший джерело нерафінованого крохмалю-висівки, їх теж слід включити в раціон. Одна порція страви їх продуктів, що містять крохмаль, може дати організму близько 16 г вуглеводів, причому основна їх частина буде саме крохмалем. Якщо ви активно займаєтеся спортом, виконуєте важку фізичну навантаження або займаєтеся високоінтелектуальним працею, «дозу» крохмалю можна збільшити.