Міф чи реальність: продукти необмеженого вживання

Почуття голоду-незмінний супутник людей, які дотримуються дієти. Існує думка, що необхідності в подібних жертвах не буде при грамотному складанні раціону харчування. Існують певні категорії продуктів з мінімальною або негативною калорійністю. Дізнатися, міф чи реальність продукти необмеженого вживання можна далі.


                                    Миф или реальность: продукты неограниченного употребления

Що таке продукти необмеженого споживання?

У кожної людини індивідуальні особливості набору і зниження ваги. Кому-то досить утриматися від фастфуду і цукру, щоб почати худнути, а кому-то потрібно повноцінна перебудова системи харчування для якісного зниження ваги.

Найчастіше бажаючі позбутися від надлишкових кілограмів сприймають будь-яку їжу як ворога і роблять ставку на екстремальне обмеження калорійності. 

Ефективність такої стратегії зводиться до нуля по ряду причин:

  • Уповільнення метаболізму. Якщо організм недоотримує потрібних поживних речовин і калорій, він переходить на режим створення запасів. По завершенні голодування у людей прокидається «вовчий» апетит, і вони набирають колишню вагу з додатковими кілограмами.
  • Зниження працездатності. Організм людини влаштований подібно машині, а їжа – своєрідне паливо. Якщо наповнити тіло неякісним паливом, воно стане погано працювати.
  • Косметичні дефекти-тьмяне волосся, ламкі нігті, в’яла шкіра.
  • Проблеми зі здоров’ям, наприклад, збої в роботі шлунково-кишкового тракту.
  • Вирішити проблему голоду при зниженні ваги можна за допомогою Продуктів необмеженого споживання, тобто корисної їжі, від якої неможливо набрати кілограми.

     Приклади категорій такої їжі:

    • риба та морепродукти;
    • нежирні сорти м’яса;
    • свіжі овочі.

    Детальний список продуктів буде представлений нижче.

    Перелік

    Список корисних продуктів необмеженого вживання:

  • Селера складається на 95% з води, багатий вітамінами і містить всього 12 ккал на 100 гр.
  • Рукола-трав’яниста рослина, яке додають в салати і вживають в їжу самостійно. У ній міститься 25 ккал на 100 гр.
  • Салат-латук, крім необхідних для тіла фолієвої кислоти, заліза, калію, каротину, продукт містить вітаміни груп PP, B, C. 
  • Томати-основа середземноморської кухні, яку можна їсти в сирому, в’яленому, тушкованому, запеченому вигляді. Помідори поєднуються з будь-якими овочами, сирами, м’ясом, рибою та іншими продуктами. Багатий склад робить їх незамінними для підтримки здорового способу життя. Калорійність – 20 ккал.
  • Яєчний білок-володар рекордної кількості білка, який легко засвоюється організмом. Це основа дієтичного харчування (52 ккал).
  • Огірки-культура, майже повністю складається з рідини, швидко наповнює шлунок і поставляє корисні речовини.
  • Ламінарія-ситний і корисний продукт, в складі якого багато білка, кальцію, заліза, фосфору, клітковини, аскорбінової кислоти.
  • Зелений горошок-постачальник рослинного білка і клітковини.
  • Брокколі-пікантна капуста з багатим складом і низькою калорійністю в 25 ккал на 100 гр.
  • Чорниця знижує ризик виникнення онкологічних захворювань, сприяє зниженню ваги. Дика ягода-джерело незамінних вітамінів і мінералів.
  • Думка дієтологів

    На думку більшості дієтологів, важливо дотримуватися принципу помірності при вживанні будь-яких продуктів. Зрозуміти, міф чи реальність продукти необмеженого вживання, можна вивчивши механізми набору ваги.

    Для підтримки здоров’я і самопочуття на високому рівні, слід планувати кожен прийом їжі заздалегідь і дотримуватися додаткових рекомендацій:

  • Повноцінність-в раціоні повинні бути присутніми всі необхідні поживні речовини в достатній кількості. Монодієти в довгостроковій перспективі здатні погіршити роботу систем організму. Екстремальне зниження калорій здатне привести до уповільнення обміну речовин і набору ваги.
  • Своєчасність-оптимальне число прийомів їжі-від 3 до 6 разів на день з рівними інтервалами і достатньою кількістю часу на нічний відпочинок. Більшість систем плавного зниження ваги рекомендують не робити тривалих перерв між прийомами їжі, щоб уникнути появи сильного почуття голоду.
  • Натуральність-для приготування їжі важливо купувати свіжі продукти або свіжозаморожені заготовки. При сучасному ритмі життя складно повністю відмовитися від напівфабрикатів, копченостей фастфуду і консервованих продуктів, але слід звести їх вживання до мінімуму.
  • Збалансованість – тільки грамотне співвідношення білків, вітамінів, клітковини, жирів, мікроелементів і вуглеводів буде підтримувати працездатність людини на високому рівні і допоможе поліпшити самопочуття.
  • Включивши в раціон продукти необмеженого вживання, можна домогтися плавного зниження ваги без наслідків для організму. Оптимальний варіант-застосування кожного з продуктів в списку з певною періодичністю на додаток до основного раціону.