Часті питання про вплив продуктів на здоров’я серця

Коли заходить мова про здоров’я серцево-судинної системи, багато людей вважають, що деякі продукти строго протипоказані. Обмеження в їжі, необхідність дотримуватися дієти викликають додатковий стрес, що не може позитивно позначатися на загальному здоров’ї і на стані серця.


Частые вопросы о влиянии продуктов на здоровье сердца

Про те, що потрібно виключити калорійні, жирні, солоні продукти, страви з великим вмістом швидких вуглеводів сказано багато. Але здоровий раціон-це не чіткий звід правил, відступ від яких не допускається. Розберемо основні питання, щодо вживання певних продуктів для збереження здоров’я серця і судин.

Білий хліб і рис-шкідливо для серця?

Основним аргументом рекомендацій виключити хліб і рис з раціону є їх висока калорійність і велика кількість швидких вуглеводів. Харчування з переважанням таких продуктів може стати причиною ожиріння або ризику розвитку цукрового-діабету, які безпосередньо позначаються на здоров’ї серцево-судинної системи.

Насправді, білий хліб і рис є можна, але в помірних кількостях. Ці продукти є чудовими джерелами енергії.

Рекомендація:

  • Віддавати перевагу хлібу з цільнозерновий борошна – в такій випічці, крім швидких цукрів, є багато корисних речовин і харчових волокон.
  • Вибирати хліб на заквасці. Вчені встановили, що вживання продуктів на заквасці знижує вміст цукру в крові, покращує його засвоєння.
  • Вживати хліб і рис в першій половині дня, коли в організмі найбільш активні всі обмінні процеси, отримані швидкі калорії будуть використані в повній мірі, зарядять організм бадьорістю і дадуть сили.

Продукти з холестерином під повною забороною?

Повністю виключати їх не варто. Холестерин-найважливіший елемент жирового обміну, будови клітинних мембран, це компонент з якого утворюються гормони, синтезується вітамін D.

Холестерин буває “хороший»і “поганий”.

Продукти з» поганим ” холестерином містять мало білка і викликають порушення обміну речовин і атеросклероз.

До них відносяться:

  • Вершкове масло;
  • Яєчний жовток;
  • Жирне м’ясо;
  • Маргарин;
  • Молоко.

» Хороший ” холестерин пов’язаний з білком. Високобілкові сполуки мають захисні властивості для судин і артерій.

Такі продукти:

  • Рослинна олія;
  • Горіх;
  • М’ясо птиці;
  • Риба.

Вчені в останніх дослідженнях з’ясували, що яйця не несуть сильної шкоди через вміст холестерину, як описувалося раніше. Допускається включати в раціон 1 яйце в день людям без хронічних захворювань, при проблемах з серцем, судинами і при підвищенні рівня холестерину в крові – до 2-3 разів на тиждень.


Частые вопросы о влиянии продуктов на здоровье сердца

Рекомендація:

  • Повністю відмовлятися від холестерину не варто, але вживати потрібно помірно.
  • Поєднуйте високохолестеринові продукти з овочами і зеленню.
  • Віддавайте перевагу корисним жирам: птиці, рибі, рослинним оліям.

Чи шкідливий цукор?

Сам по собі цукор безпосередньо не впливає негативно на стан серця. Обмеження пов’язані з ризиком набору зайвої ваги при надмірному вживанні солодкого і підвищеному навантаженні на підшлункову залозу, що виробляє інсулін. Проблеми з серцем і судинами є вторинними після виникнення ожиріння і порушень вироблення інсуліну.

У збалансованому меню цукор бути присутнім може, важливо тільки стежити за його кількістю. Всесвітня організація охорони здоров’я в своїх рекомендаціях допускає присутність до 5-10% цукру в раціоні.

Наведемо приклад: якщо денному меню близько 2000 ккал, то цукру допускається 200 ккал. Це приблизно:

  • 10 чайних ложок цукру;
  • 2 склянки пакетованого соку;
  • 1 маленька шоколадка.

Рекомендації щодо вживання цукру при захворюваннях серця:

  • Норми ВООЗ наведені для здорових людей, при проблемах кількість цукру бажано вживати менше, до 5% в день від загальної кількості продуктів.
  • Враховувати вміст цукру в інших продуктах: хлібобулочні вироби, йогурт, томатний соус та інші.
  • Замінювати кондитерські вироби на корисні солодощі: сухофрукти, мед, солодкі ягоди і фрукти, зефір, фруктову пастилу.

Чи важлива повна відмова від солі?

Натрій в складі солі бере участь у важливих обмінних процесах. Повна відмова від солі недоцільний.

Для нормального протікання процесів водно-сольового обміну достатньо всього 0,25 м солі на добу. Але меню звичайної людини часто містить солі в 10 разів більше, близько 10-12 грам.

Для збереження здоров’я допускається вживання до 3-5 грам солі на добу.

Рекомендація:

  • Літнім людям і особам із захворюваннями серця бажано обмежити надходження солі до 2-3 грам в день.
  • У страви можна додавати спеції і пряні трави, так вони будуть менш прісними і бажання досолити не виникне.
  • При приготуванні їжі солити її потрібно в кінці, так продукти вберуть менше солі, і її кількість в готовій страві буде менше.