Як спорт і здорове харчування впливають на серце

Серцево-судинні захворювання поширені в сучасному світі. За даними ВООЗ вони є причиною 30% смертей від загального числа. Фактори спадковості, екології та наявність стресів не виключають впливу на розвиток хвороб способу життя людини.


Как спорт и здоровое питание влияют на сердце

Багато проблем з серцем можна попередити, якщо дотримуватися правильних звичок, більше рухатися і грамотно будувати раціон харчування.

Користь клітковини для серця

Клітковина або харчові волокна – це сполуки, що містяться в овочах, фруктах, злаках, які організм перетравлює не повністю.

Як вона діє на організм, і чим корисна в профілактиці хвороб серця:

  • Чи не переварювані волокна виступають в ролі зв’язуючого речовини. Вони адсорбують на себе шкідливі речовини, зайвий холестерин, не даючи їм всмоктатися в кров і осісти на стінках судин.
  • Багата клітковиною їжа довше засвоюється, створюючи відчуття ситості надовго, тим самим попереджаючи розвиток ожиріння. У той час як рафінована їжа, страви з високим вмістом швидкозасвоюваних вуглеводів насичують організм швидкою енергією. Відбувається різкий стрибок глюкози в крові, а потім такий же швидкий її спад, внаслідок чого людина знову відчуває бажання поїсти.
  • Продукти з високим вмістом волокон містять мало калорій. Низькокалорійне харчування – це профілактика зайвої ваги, розвитку діабету і атеросклерозу-всього того, що згубно позначається на стані судин.
  • Вченими з Німеччини було встановлено, що при перетравленні клітковини виробляється кислота пропіонат – речовина, що захищає стінки судин від руйнування.

Щоб продовжити здоров’я серця рекомендується з’їдати 3-4 порції продуктів, багатих клітковиною: бобові, овочі, зелень, горіхи, зернові.


Как спорт и здоровое питание влияют на сердце

Аеробні вправи зміцнюють серце

Аеробні тренування-це рухові вправи, де кисень виступає основним джерелом енергії для м’язів.

До аеробної активності відносяться:

  • Піші прогулянки;
  • Біг;
  • Плавання;
  • Біг на лижах;
  • Аеробіка та ін.

Вчені відзначають, що тренування середньої і високої інтенсивності протягом 15-30 хвилин в день знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Під час фізичної активності включається в роботу серце, дихальна система і кровообіг. Зміцнюються судини, м’язи, в тому числі і серцева, збільшується витривалість. Так само вправи стимулюють вироблення ендотеліальних клітин в стінках судин, що є профілактикою закупорки судин.

Силові тренування знижують ризик серцево-судинних захворювань

Під час силових вправ основне навантаження отримують м’язи. Коли відбувається скорочення м’язів, стискаються і кровоносні судини, в них створюється тиск. Серце, адаптуючись під такі навантаження, збільшує товщину стінок шлуночків, що необхідно, щоб виштовхувати кров із затиснутих судин під час тренування. Таким чином, відбувається зміцнення серця, посилення його витривалості, поліпшення кровообігу в органі і в усьому тілі.

Китайські вчені з’ясували, що регулярне силове навантаження до 1 години на тиждень знижує ризик розвитку серцевого нападу в два рази.

Так чи шкідливий холестерин для серця і судин?

Розмови про шкоду холестерину для серця ведуться з середини ХХ століття, коли вчений Ансель Кіс провів дослідження і зробив висновок, що збільшення жирів в їжі призводить хвороб коронарних судин. Надалі підсумки його експериментів були неодноразово перевірені іншими вченими, і дані про прямий вплив жирів на серце не підтвердилися.

Зазначалося, що люди, які вживають багато продуктів з корисним жиром (сюди не відносяться трансжири і фастфуд), рідше страждали від хвороб серця, а рівень холестерину в їх крові був в межах норми.

У дослідженнях вказується, що ризик виникнення атеросклерозу і серцево-судинних захворювань ховається не тільки в жирному харчуванні. На розвиток атеросклерозу і серцевих захворювань впливає цілий ряд факторів – від загального стану здоров’я людини до способу його життя і харчування в цілому.


Как спорт и здоровое питание влияют на сердце

Нездорове харчування впливає на рівень артеріального тиску та рівень холестерину в крові

При захворюваннях серцево-судинної системи правильне харчування з виключенням жирної, калорійної їжі, з високим вмістом фруктів і овочів нормалізує загальний стан пацієнтів.

Поліпшення показників не повинно стати причиною відмови від дієти і повернення до шкідливої їжі. Так як вже через кілька тижнів, нераціональне харчування знову може викликати загострення захворювання у вигляді підвищення тиску і порушення показників крові в аналізах.

Але це не означає, що суворі обмеження в їжі стають головним приписом на все життя. Головне, щоб здоровий раціон переважав над бажанням час від часу побалувати себе гамбургером і солодощами.