Користь крупи для людського організму

Щоб харчування було правильним і збалансованим в раціон повинні входити крупи. Вони багаті вуглеводами і забезпечують організм енергією на цілий день. Завдяки їм поліпшується здоров’я і самопочуття. Різновидів крупи в даний час існує більше 30 видів. Чи всі вони однаково корисні, як краще приготувати, щоб максимально зберегти їх позитивні властивості – дізнаємося далі.


                                    Польза крупы для человеческого организма

Склад крупи

Злаки забезпечують організм великою кількістю мікроелементів, що грають важливу роль в життєзабезпеченні.

У них присутній рослинний білок, вітаміни і харчові волокна. Останні нормалізують травлення, покращують мікрофлору кишечника, очищають, зменшують глікемічний індекс їжі і уповільнюють всмоктування цукрів. А ще це основний продукт для отримання медленноусвояемих вуглеводів. Найкраще використовувати в раціоні неочищені цільнозернові.

Види і користь круп

В даний час полки з крупою рясніють різноманітністю. Але при цьому з одного виду злаків виробляються різні продукти.

З пшениці

Одним з найбільш затребуваних злаків вважається пшениця. Це основа для виробництва різних круп.

  • Пшеничний. Вона виходить в результаті обробки і помелу пшениці твердих сортів. Її колір залежить від виду переробляється зерна. З озимої пшениці виходить сіра Пшонка, а з ярої – пшоняна крупа жовтого кольору. В її складі є цукру, мінеральні речовини, клітковина, крохмаль. Продукт покращує травлення, постачає організм вітамінами, очищає від металів і знижує тиск.
  • Манна. Різновид пшеничної крупи, що пройшла підвищену очистку. При виготовленні використовується пшениця м’яких сортів. З неї варять так улюблену дітьми манну кашу. Її рекомендують людям з недобором ваги. Готується швидко, не втрачає корисні властивості. Манка багата клітковиною, крохмалем і білком. Є в ній калій і вітаміни В1 і Е.
  • Кус-кус. Найчастіше зустрічається в раціоні жителів Північної Африки. Виробляється він також з пшениці. Готується дуже швидко. Страви з кус — куса-це відмінний варіант для обіду або перекусу.
  • Булгур. Для виробництва булгура використовується спеціальна технологія, при якій пшениця обробляється парою і подрібнюється. За рахунок цього для приготування страв з булгура потрібен мінімальний час. При цьому зберігає свої позитивні якості. Він містить багато вітамінів групи В і бета-каротин. Булгур корисний для травлення, нервової системи, нормалізує діяльність кишечника. Незамінне блюдо при важких фізичних навантаженнях.
  • Полба. Рідше користується попитом у сучасних кулінарів. Але також залишається корисною і її потрібно включати в раціон.

Рис

Види за розміром зерна:

  • довгозерний;
  • середньозерний;
  • круглозерний.

Різниться рис і за типом переробки. Найкорисніший цільнозерновий. У ньому містяться мікроелементи, клітковина, вітаміни групи В.а в білому рисі більше крохмалю. Якщо людина страждає ожирінням, то йому краще виключити з раціону білий рис і замінити його на бурий або коричневий.

Гречка

При її вирощуванні гречки використовуються екологічні методи. А в її складі знаходяться незамінні амінокислоти, легкозасвоювані білки, величезна кількість мікроелементів (йод, цинк, залізо, кобальт та ін.), вітамінів і фолієва кислота. Її рекомендують включати в раціон при хворобах вен, судин, при ожирінні і діабеті. Допоможе вона і збільшити м’язову масу.

Вівса

Крім вівсяної крупи, зі злаку виробляють вівсяні пластівці і толокно. Містить антиоксиданти, метіонін, магній, протеїн, клітковина. Вівсяні каші радять їсти при недостатній м’язовій масі, для нормалізації роботи нервової системи. Вівсянка покращує травлення, знижує холестерин.

Кукурудза

Крупу виготовляють шляхом дроблення і шліфування зерен кукурудзи. Вуглеводи, що містяться в ній, засвоюються повільно, а значить і організм буде отримувати енергію поступово протягом тривалого часу. Вона містить вітаміни В і Е, клітковину і рослинний білок. Корисна для роботи головного мозку і травлення.

Пшоно

Пшоняну крупу отримують шляхом мінімальної обробки зерен проса. Така каша незамінна для серця і шлунка. У ній містяться фосфор, харчові волокна, корисні жири, тому вона добре насичує організм.

Ячмінь

  • З нешліфованих ячмінних зерен виготовляють ячмінну крупу. Вона цінна великим вмістом фосфору, який бере участь в регулювання травних процесів і необхідний для роботи головного мозку. Завдяки міститься в ячмені клітковині стабілізується діяльність травної системи.
  • Перловка-це зерно ячменю без оболонки. Містить глютен і лізин. Страви з перловки поживні, дають організму запас енергії. Їх можна вживати при ожирінні. Діабет також не є протипоказанням для використання в раціоні перловки.