12 продуктів для зниження холестерину

Значення холестерину для організму людини неоднозначно. Вплив на життєдіяльність велике: він запобігає старінню, сприяє засвоєнню жирів і жиророзчинних вітамінів і так далі. З іншого боку, він завдає шкоди, перешкоджаючи нормальній циркуляції крові.


                                    12 продуктов для снижения холестерина

Підтримувати нейтральний рівень допомагають медичні препарати, але основне навантаження лежить на організації правильного харчування. Слід вживати в їжу ті продукти, які розщеплюють «поганий» холестерин.

Шипшина

Ягоди використовують для заварювання чаю і приготування настою. Поліпшується робота печінки, нормалізується кількість холестерину в крові. Вітамін C, що міститься в шипшині, підстьобує імунітет, підвищує резистентність (стійкість) організму до простудних захворювань.

Гарбуз

Чудове джерело клітковини в натуральному вигляді. Харчові волокна продукту, потрапивши в організм людини, виконують роль скрабу, виводячи зайвий холестерин разом з токсинами і отруйними речовинами. Заодно нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

Червоний рис

Корисний вплив на організм властиво нешліфованому червоному рису. Він містить статини-речовини, що блокують роботу ферменту печінки, відповідального за синтез даного з’єднання.

Горіх

Підходить все різноманіття видів:

  • незамінні жирні кислоти омега – 3 і омега-6 перешкоджають виникненню атеросклерозу;
  • магній в мигдалі і кешью сприяє підвищенню еластичності судин і розчиненню бляшок;
  • флавоноїди зміцнюють стінки судин;
  • вживання арахісу, лісових горіхів і мигдалю запобігають жировій печінці.

Вживати горіхи слід в натуральному вигляді, так як високі температури при обсмажуванні руйнують корисні речовини.

Насіння льону

Корисними властивостями лляне насіння зобов’язане хімічним складом:

  • клітковина затримує в шлунково-кишковому тракті жир і холестерин, його вміст в крові значно знижується;
  • вітаміни групи B позитивно впливають на жировий обмін. Кількість ліпопротеїдів низької щільності, що сприяють при окисленні утворювати атеросклеротичні бляшки в крові, знижується;
  • селен підвищує рівень корисної сполуки, отже, рівень поганого-знижується.

Маслинове масло

Головна властивість-яскраво виражений сечогінний ефект. Ненасичені жирні кислоти сприяють синтезу корисного холестерину, виведенню поганого. Фітостерини масла виводять надлишок шкідливих ліпопротеїдів.

Авокадо

До складу входять:

  • фолієва кислота;
  • мононенасичені жири;
  • магній;
  • фітостерини.

Зазначені речовини перешкоджають виробленню холестерину в печінці, знижують всмоктування жирів в шлунково-кишковому тракті, сприяють розпаду ліпопротеїдів низької щільності.

Чорноплідна горобина

Вживання відварів, компотів, варення з ягід покращує стан судин, зміцнює їх стінки, позитивно впливає на печінку. Результат-зниження рівня холестерину.

Зелений чай

Є джерелом катехінів-органічної речовини, що уповільнює процес всмоктування шкідливого холестерину. Сприяє виведенню отруйних речовин.

Бобові

Харчові волокна:

  • квасоля;
  • сочевиця;
  • горох;
  • бобу.

Вони не дають всмоктуватися поганому з’єднанню, забезпечують хороший висновок отруйних речовин. 

Часник

Не тільки підвищує резистентність організму в холодний період, але і перешкоджає виникненню тромбів, нормалізує артеріальний тиск і циркуляцію крові. Фітонциди часнику приводять в норму ліпідний вміст крові.

Помідор

Лікопін, що міститься в них, є природним антиоксидантом. Він не дає накопичуватися поганому холестерину, не дає окислюватися низькорівневому ліпопротеїну.