Значення холестерину для організму людини неоднозначно. Вплив на життєдіяльність велике: він запобігає старінню, сприяє засвоєнню жирів і жиророзчинних вітамінів і так далі. З іншого боку, він завдає шкоди, перешкоджаючи нормальній циркуляції крові.
Підтримувати нейтральний рівень допомагають медичні препарати, але основне навантаження лежить на організації правильного харчування. Слід вживати в їжу ті продукти, які розщеплюють «поганий» холестерин.
Шипшина
Ягоди використовують для заварювання чаю і приготування настою. Поліпшується робота печінки, нормалізується кількість холестерину в крові. Вітамін C, що міститься в шипшині, підстьобує імунітет, підвищує резистентність (стійкість) організму до простудних захворювань.
Гарбуз
Чудове джерело клітковини в натуральному вигляді. Харчові волокна продукту, потрапивши в організм людини, виконують роль скрабу, виводячи зайвий холестерин разом з токсинами і отруйними речовинами. Заодно нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ).
Червоний рис
Корисний вплив на організм властиво нешліфованому червоному рису. Він містить статини-речовини, що блокують роботу ферменту печінки, відповідального за синтез даного з’єднання.
Горіх
Підходить все різноманіття видів:
- незамінні жирні кислоти омега – 3 і омега-6 перешкоджають виникненню атеросклерозу;
- магній в мигдалі і кешью сприяє підвищенню еластичності судин і розчиненню бляшок;
- флавоноїди зміцнюють стінки судин;
- вживання арахісу, лісових горіхів і мигдалю запобігають жировій печінці.
Вживати горіхи слід в натуральному вигляді, так як високі температури при обсмажуванні руйнують корисні речовини.
Насіння льону
Корисними властивостями лляне насіння зобов’язане хімічним складом:
- клітковина затримує в шлунково-кишковому тракті жир і холестерин, його вміст в крові значно знижується;
- вітаміни групи B позитивно впливають на жировий обмін. Кількість ліпопротеїдів низької щільності, що сприяють при окисленні утворювати атеросклеротичні бляшки в крові, знижується;
- селен підвищує рівень корисної сполуки, отже, рівень поганого-знижується.
Маслинове масло
Головна властивість-яскраво виражений сечогінний ефект. Ненасичені жирні кислоти сприяють синтезу корисного холестерину, виведенню поганого. Фітостерини масла виводять надлишок шкідливих ліпопротеїдів.
Авокадо
До складу входять:
- фолієва кислота;
- мононенасичені жири;
- магній;
- фітостерини.
Зазначені речовини перешкоджають виробленню холестерину в печінці, знижують всмоктування жирів в шлунково-кишковому тракті, сприяють розпаду ліпопротеїдів низької щільності.
Чорноплідна горобина
Вживання відварів, компотів, варення з ягід покращує стан судин, зміцнює їх стінки, позитивно впливає на печінку. Результат-зниження рівня холестерину.
Зелений чай
Є джерелом катехінів-органічної речовини, що уповільнює процес всмоктування шкідливого холестерину. Сприяє виведенню отруйних речовин.
Бобові
Харчові волокна:
- квасоля;
- сочевиця;
- горох;
- бобу.
Вони не дають всмоктуватися поганому з’єднанню, забезпечують хороший висновок отруйних речовин.
Часник
Не тільки підвищує резистентність організму в холодний період, але і перешкоджає виникненню тромбів, нормалізує артеріальний тиск і циркуляцію крові. Фітонциди часнику приводять в норму ліпідний вміст крові.
Помідор
Лікопін, що міститься в них, є природним антиоксидантом. Він не дає накопичуватися поганому холестерину, не дає окислюватися низькорівневому ліпопротеїну.