Від яких продуктів і напоїв краще відмовитися при печії

Печія, або кислотний рефлюкс – стан, знайоме кожному. Нормально, якщо воно виникає після переїдання. Однак якщо напади занадто часті, краще перевірити стан стравоходу і переконатися, що у вас немає гастроезофагеальної рефлюксної хвороби.


                                    От каких продуктов и напитков лучше отказаться при изжоге

З’ясували, що здорові, а неприємні відчуття не відпускають? Їх можуть провокувати деякі продукти і напої, про які піде мова в цій статті.

Жирна їжа

Жирні продукти розслаблюють нижній сфінктер стравоходу. Шлункова кислота потрапляє в стравохід, провокуючи кислотний рефлюкс. Також така їжа стимулює вивільнення холецистокініну-гормону, що діє аналогічним чином.

З меню необхідно виключити наступне, щоб позбутися від печії:

  • м’ясо, особливо жирне, пироги на його основі, пельмені;
  • сало;
  • масла: топлене, вершкове, пальмова, кокосова;
  • повітряну кукурудзу;
  • сметану з вершками;
  • сир (особливо шкідливі тверді сорти);
  • морозиво;
  • будь-які кондитерські вироби та випічку.

Гострі страви

Навіть якщо ви любите гостре, від нього доведеться відмовитися, якщо зі здоров’ям не все в порядку. Неприємні відчуття часто провокують спеції.

У такій їжі міститься капсаїцин-речовина, що уповільнює травлення. Особливо цим “славиться” Чилі.

Томат

На жаль, що страждають від печії помідори протипоказані. Однак важливо знати, що томати містять антиоксидант лікопін, що знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також калій і вітамін С.

Алкогольні напої

Спиртне у великій кількості викликає кислотний рефлюкс. Тому алкоголю слід уникати, в тому числі і тому, що він викликає звикання, провокує набір зайвої ваги і в цілому послаблює організм.

Напої з кофеїном

Кава і чай, в тому числі зелений, теж можуть спровокувати неприємні відчуття. Вважається, що вживання напоїв з кофеїном можна порівняти з вживанням спиртного. Всі ці напої розслаблюють нижній стравохідний сфінктер.

Соки з цитрусів

Печію можуть спровокувати цитрусові соки:

  • апельсиновий;
  • лимонний;
  • грейпфрутовий та інші.

Після їх вживання кількість кислоти в шлунку різко збільшується, слід негативна реакція. Згідно з дослідженням, проведеним в Кореї, в якому взяли участь 382 людини, 67% з них після вживання апельсинового соку відчули себе гірше.

Будьте уважні до свого здоров’я!