Як зменшити ризики літніх отруєнь

Літній період-час, коли число харчових отруєнь зростає в рази. Пов’язано це зі значним підвищенням температури повітря і попаданням прямих сонячних променів на продукти, які люди беруть на дачу, пікніки і прогулянки.


                                    Как снизить риски летних отравлений

Отруєння продуктами в літній час

Найчастіше отруєння в теплий період року-це харчове. Температурна норма для зберігання більшості продуктів + 2 + 4°С.навіть невелике відхилення на пару градусів в сторону тепла прискорює процес псування їжі. Розвиток патогенної мікрофлори в спеку відбувається стрімко. Людина може навіть не відчути за смаком і запахом, що їжа вже містить небезпечні мікроби. Найбільш поширені збудники кишкових інфекцій в продуктах-стафілокок, ботулотоксин, сальмонела.

Які продукти потребують уваги

У списку продуктів, до яких влітку варто ставитися особливо обережно:

  • молочні;
  • салати з майонезом;
  • яловичина;
  • риба;
  • яйце;
  • кондитерські вироби з кремом;
  • гриб;
  • консерви.

Навіть нешкідливі ягоди, фрукти і овочі, що пролежали на спеці пару годин, становлять загрозу.

Ознаки отруєння

Симптоми інтоксикації розвиваються швидко. Вже через 6-12 годин людина, в організм якого проникли шкідливі мікроорганізми, відчує себе погано.

Насторожити повинні наступні ознаки:

  • Болі в області шлунково-кишкового тракту;
  • Нудота і блювота;
  • Діарея;
  • Підвищення температури тіла;
  • Слабкість;
  • Головний біль.

Зовсім необов’язково будуть присутні всі симптоми. Якщо хоча б один з них проявився, то необхідно вжити заходів.

Чим більше хвороботворних мікробів потрапило в організм, тим інтенсивніше проявляються інтоксикація. При легкому отруєнні можна відбутися симптоматичним лікуванням і постільною режимом. У важких випадках потрібно тривале лікування і відновлення в стаціонарі.

У разі стрімкого погіршення стану не варто займатися самолікуванням і втрачати час. Неприборкана блювота, пронос більше 5 разів на добу, температура тіла 39 градусів і вище – привід викликати швидку допомогу.

Що робити при перших симптомах отруєння

  • Якомога раніше необхідно промити шлунок, щоб позбутися від не переварених залишків зараженої їжі: 1 літр теплої кип’яченої води потрібно випити в максимально короткий термін, поки не виникне блювотного позиву. Допомогти собі можна, натиснувши чистими пальцями на корінь язика: це спровокує блювотний рефлекс. Повторювати процедуру потрібно до тих пір, поки вода, що виходить при блювоті, не стане чистою, без залишків їжі.
  • Після того, як шлунок промитий, потрібно прийняти сорбенти, щоб позбутися від токсинів, що потрапили в організм. Сорбенти як фільтр збирають хвороботворні речовини і виводять їх. З найбільш доступних препаратів цієї групи-активоване вугілля. Дозування розраховується виходячи з ваги людини. Частота і тривалість прийому залежить від тяжкості стану.
  • При нестримної блювоті і частому проносі лікар може призначити засоби, що знижують збудливість блювотного рефлексу і протидіарейні препарати. Саме блювота і пронос становлять велику небезпеку для людини через подальшого зневоднення організму.
  • Необхідно заповнити втрачену рідину в організмі. Якщо цього не зробити, є ризик отримати важкі ускладнення. В аптеці продають засоби, які відновлюють водно-сольовий баланс. Згідно з інструкцією, потрібно розчинити вміст пакетика в теплій кип’яченій воді і пити протягом дня маленькими ковтками.
  • У перший день хвороби краще відмовитися від їжі, щоб не перевантажувати шлунково-кишковий тракт, який в даний момент схильний до хворобливого стану. Поступово можна обережно вводити бульйони, безмолочні каші, супи-пюре. Є невеликими порціями.
  • Забезпечити повний спокій і постільний режим. Контролювати температуру тіла. У разі лихоманки-прийняти жарознижуюче.
  • Профілактика літніх отруєнь

    • Ретельно і часто мити руки. Якщо немає доступу до води і мила, використовувати антисептичні гелі та антибактеріальні серветки для рук.
    • По можливості харчуватися самостійно приготовленої їжею. Не купувати їжу на вулиці.
    • Не допускати зберігання страв поза холодильником навіть на короткий термін. Купуючи продукти в магазині, переконатися в наявності термометра в холодильнику.
    • Якщо має бути виїзд на дачу або на пікнік, потрібно обзавестися сумкою-холодильником. Так їжа збереже свою свіжість і буде безпечною.
    • Проводити ретельну термічну обробку продуктів, особливо, таких як м’ясо і риба.
    • Варто утриматися від покупки молока і м’яса, у яких термін придатності добігає кінця.

    Дотримуючись простих правил безпеки, можна уникнути такої неприємності як харчове отруєння. Якщо якість їжі викликає хоч найменший сумнів, варто відмовитися від її вживання. Купувати продукти потрібно тільки в перевірених магазинах, обладнаних холодильниками з термометрами. Вулична їжа з лотків і з ринків повинна бути під забороною в жарку погоду. В аптечці не зайвим буде мати засоби першої допомоги при отруєнні: сорбенти, жарознижуючий, засіб від зневоднення, протидіарейний препарат.