Невидима небезпека: як пестициди шкодять здоров’ю

За результатами дослідження, проведеного об’єднанням Generation Futures, було оприлюднено перелік овочів і фруктів з найвищою концентрацією пестицидів. Зокрема, їх виявили в таких популярних продуктах, як виноград і мандарини.


                                    Невидимая опасность: как пестициды вредят здоровью

Чим займалися вчені

Експерти розглянули 33 овоча і 19 фруктів. Виявилося, що в 40% перших і 70% других містяться шкідливі речовини. Їх найбільшу концентрацію виявили в селері: цей овоч містить більше 80% отруйних хімікатів.

Також забрудненими виявилися:

  • цикорій (більше 70%);
  • листя салату і зелень (понад 74% шкідливих хімічних речовин);
  • виноград, нектарини, грейпфрути, полуниця, вишня і мандарини (близько 80-90% шкідливих сполук).

Хімікати виявили також у спаржі та кукурудзі, аличі (35%).

Майже не містять пестициди:

  • авокадо;
  • слива;
  • ківі.

Дослідження проводиться у Франції щороку. Фрукти і овочі закуповуються в звичайних магазинах.

У чому небезпека

Продукти проходять обробку і вбирають шкідливі хімічні речовини, які містяться в препаратах для боротьби з комахами та іншими шкідниками. Вони є токсичними для організму.

При надлишку хімікатів:

  • погіршується самопочуття;
  • виникають онкологічні захворювання;
  • з’являються психічні розлади;
  • порушується робота репродуктивної системи;
  • виникають проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту.

За даними дослідників, один продукт може містити 1-5 пестицидів. Коли хімікати змішуються, їх токсичність підвищується в два – три рази.

Як боротися

Щоб позбутися від шкідливого нальоту, необхідно ретельно мити продукти рослинного походження перед вживанням. Це дозволить позбутися від ряду отруйних речовин.

Овочі« ” вбивці»

Про користь овочів відомо всім. Однак деякі з них можуть серйозно нашкодити здоров’ю, оскільки в них містяться забруднювачі-контамінанти і навіть харчові добавки. Всі ці хімічні речовини називають ксенобіотиками.

Ксенобіотики потрапляють в овочі ще в період вирощування, а також при зберіганні і транспортуванні. Вони можуть бути як природного, так і штучного походження.

До токсичних елементів хімічного походження відносяться:

  • ртуть;
  • мідь;
  • свинець;
  • кадмій і миш’як.

Нашкодити людині, крім пестицидів, можуть і всілякі мікроорганізми – цвіль, сальмонели, грибок, а також гельмінти (личинки і яйця).

Найнебезпечнішими вважаються наступні овочі:

  • Коренеплоди, а саме-редис, буряк і морква.
  • Овочі листові зелені: щавель, шпинат, кріп з петрушкою, салат.
  • Молоді огірки.
  • Кабачок.
  • Капуста білокачанна.
  • Пасльонові, а саме томати, баклажани, перець солодкий, картопля.

У чому небезпека

Овочі потребують нітратах для повноцінної життєдіяльності. Деякі з них схильні до накопичення цих шкідливих речовин (коренеплоди, кабачки, огірки, капуста).

Нітрати концентруються в різних місцях.

  • У буряка, редису і моркви – у корінця.
  • У капусти-в качані.
  • У листових зелених овочів-в черешках і стеблах.

Важливо! Про небезпеку пестицидів ми вже поговорили. Нітрати не менш шкідливі для здоров’я. Слід знати, що їх менше в грунтових плодах.

Якщо овочі зберігаються неправильно (вологість і температура повітря підвищені), нітрати перетворюються в отруйні нітрити. Потім відбувається наступне:

  • Нітрити потрапляють в кров.
  • Отруйні речовини вступають в зв’язок з еритроцитарним гемоглобіном.
  • Утворюється метгемоглобін, не здатний транспортувати кисень.
  • Організм відчуває кисневе голодування.
  • Розвивається гіпоксія в гострій формі. Ймовірний смертельний результат.

Овочі та алергени

Окрім пестицидів та нітратів, овочі містять речовини, що викликають алергію. Деякі продукти провокують їх вироблення організмом.

Помідор

Підсилюють виробництво організмом гістаміну. У вільному стані ця речовина викликає спазми м’язів.

Соєві, баклажани, боби, квашена капуста

Містять гістамін. При гіперчутливості до нього провокують алергію. Ймовірні анфілактичні реакції.

Важливо! Консервування в рази підвищує концентрацію гістаміну.

Не слід зловживати іноземними овочами з іншого кліматичного поясу, а також тепличними продуктами.

Соланін-ще одна шкідлива речовина, крім пестицидів. Він є алергеном і міститься в:

  • картопляних позеленілих бульбах;
  • незрілих томатах, перці солодкому і баклажанах.

У помірній кількості соланін викликає розлад шлунка, у великих же негативно впливає на психіку.

Про шкоду грибків

Цвіль також з’являється через неправильне вирощування, зберігання, транспортування і переробки продуктів. Грибок викликається мікотоксинами. У зоні ризику:

  • баклажан;
  • томат;
  • капуста;
  • квасоля, бобові.

Дані речовини провокують серйозні розлади організму. Вони викликають сильні отруєння, які вражають шлунок, печінку, ЦНС, репродуктивну систему, вбивають імунітет. Хвороба може приймати хронічну або гостру форми. Людина відчуває нездужання, а у важких випадках все закінчується летальним результатом. Тому боятися слід не тільки пестицидів, а й грибків.

Як бути

Відмовлятися від вживання овочів, зрозуміло, не можна.

Щоб убезпечити себе, слід придбати нітратомір. Він дозволить провести експрес-аналіз на вміст в продукті шкідливих речовин. Результат висвітиться на табло приладу. Його єдиним мінусом є вартість – від 6 000 рублів в середньому.

Крім того, не рекомендується купувати ранні овочі: вміст небезпечних для здоров’я речовин менше в пізніх продуктах.

Важливо! Чим довше зберігаються грунтові овочі, тим менше в них контамінантів.

Ранні продукти необхідно:

  • промивши;
  • замочити у воді на півгодини.

Позбутися від хімікатів можна, очистивши плоди від шкірки, провівши теплову обробку продуктів.

При варінні зникає від 40 до 70% пестицидів та інших отрут, при бланшуванні – 50%. А ось сушити овочі не рекомендується.

Заборонено вживати пошкоджені цвіллю продукти. Навіть видаливши небезпечні ділянки, ви повністю не позбудетеся від отрут.

Мікотоксини не бояться термічної обробки: варіння і смаження не позбавлять продукти від шкідливих речовин.

Купуйте овочі без пошкоджень в торгових точках, де для них відведено місце. Не купуйте м’які плоди. Дотримуючись цих порад, ви збережете здоров’я.