За результатами дослідження, проведеного об’єднанням Generation Futures, було оприлюднено перелік овочів і фруктів з найвищою концентрацією пестицидів. Зокрема, їх виявили в таких популярних продуктах, як виноград і мандарини.
Чим займалися вчені
Експерти розглянули 33 овоча і 19 фруктів. Виявилося, що в 40% перших і 70% других містяться шкідливі речовини. Їх найбільшу концентрацію виявили в селері: цей овоч містить більше 80% отруйних хімікатів.
Також забрудненими виявилися:
- цикорій (більше 70%);
- листя салату і зелень (понад 74% шкідливих хімічних речовин);
- виноград, нектарини, грейпфрути, полуниця, вишня і мандарини (близько 80-90% шкідливих сполук).
Хімікати виявили також у спаржі та кукурудзі, аличі (35%).
Майже не містять пестициди:
- авокадо;
- слива;
- ківі.
Дослідження проводиться у Франції щороку. Фрукти і овочі закуповуються в звичайних магазинах.
У чому небезпека
Продукти проходять обробку і вбирають шкідливі хімічні речовини, які містяться в препаратах для боротьби з комахами та іншими шкідниками. Вони є токсичними для організму.
При надлишку хімікатів:
- погіршується самопочуття;
- виникають онкологічні захворювання;
- з’являються психічні розлади;
- порушується робота репродуктивної системи;
- виникають проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту.
За даними дослідників, один продукт може містити 1-5 пестицидів. Коли хімікати змішуються, їх токсичність підвищується в два – три рази.
Як боротися
Щоб позбутися від шкідливого нальоту, необхідно ретельно мити продукти рослинного походження перед вживанням. Це дозволить позбутися від ряду отруйних речовин.
Овочі« ” вбивці»
Про користь овочів відомо всім. Однак деякі з них можуть серйозно нашкодити здоров’ю, оскільки в них містяться забруднювачі-контамінанти і навіть харчові добавки. Всі ці хімічні речовини називають ксенобіотиками.
Ксенобіотики потрапляють в овочі ще в період вирощування, а також при зберіганні і транспортуванні. Вони можуть бути як природного, так і штучного походження.
До токсичних елементів хімічного походження відносяться:
- ртуть;
- мідь;
- свинець;
- кадмій і миш’як.
Нашкодити людині, крім пестицидів, можуть і всілякі мікроорганізми – цвіль, сальмонели, грибок, а також гельмінти (личинки і яйця).
Найнебезпечнішими вважаються наступні овочі:
- Коренеплоди, а саме-редис, буряк і морква.
- Овочі листові зелені: щавель, шпинат, кріп з петрушкою, салат.
- Молоді огірки.
- Кабачок.
- Капуста білокачанна.
- Пасльонові, а саме томати, баклажани, перець солодкий, картопля.
У чому небезпека
Овочі потребують нітратах для повноцінної життєдіяльності. Деякі з них схильні до накопичення цих шкідливих речовин (коренеплоди, кабачки, огірки, капуста).
Нітрати концентруються в різних місцях.
- У буряка, редису і моркви – у корінця.
- У капусти-в качані.
- У листових зелених овочів-в черешках і стеблах.
Важливо! Про небезпеку пестицидів ми вже поговорили. Нітрати не менш шкідливі для здоров’я. Слід знати, що їх менше в грунтових плодах.
Якщо овочі зберігаються неправильно (вологість і температура повітря підвищені), нітрати перетворюються в отруйні нітрити. Потім відбувається наступне:
- Нітрити потрапляють в кров.
- Отруйні речовини вступають в зв’язок з еритроцитарним гемоглобіном.
- Утворюється метгемоглобін, не здатний транспортувати кисень.
- Організм відчуває кисневе голодування.
- Розвивається гіпоксія в гострій формі. Ймовірний смертельний результат.
Овочі та алергени
Окрім пестицидів та нітратів, овочі містять речовини, що викликають алергію. Деякі продукти провокують їх вироблення організмом.
Помідор
Підсилюють виробництво організмом гістаміну. У вільному стані ця речовина викликає спазми м’язів.
Соєві, баклажани, боби, квашена капуста
Містять гістамін. При гіперчутливості до нього провокують алергію. Ймовірні анфілактичні реакції.
Важливо! Консервування в рази підвищує концентрацію гістаміну.
Не слід зловживати іноземними овочами з іншого кліматичного поясу, а також тепличними продуктами.
Соланін-ще одна шкідлива речовина, крім пестицидів. Він є алергеном і міститься в:
- картопляних позеленілих бульбах;
- незрілих томатах, перці солодкому і баклажанах.
У помірній кількості соланін викликає розлад шлунка, у великих же негативно впливає на психіку.
Про шкоду грибків
Цвіль також з’являється через неправильне вирощування, зберігання, транспортування і переробки продуктів. Грибок викликається мікотоксинами. У зоні ризику:
- баклажан;
- томат;
- капуста;
- квасоля, бобові.
Дані речовини провокують серйозні розлади організму. Вони викликають сильні отруєння, які вражають шлунок, печінку, ЦНС, репродуктивну систему, вбивають імунітет. Хвороба може приймати хронічну або гостру форми. Людина відчуває нездужання, а у важких випадках все закінчується летальним результатом. Тому боятися слід не тільки пестицидів, а й грибків.
Як бути
Відмовлятися від вживання овочів, зрозуміло, не можна.
Щоб убезпечити себе, слід придбати нітратомір. Він дозволить провести експрес-аналіз на вміст в продукті шкідливих речовин. Результат висвітиться на табло приладу. Його єдиним мінусом є вартість – від 6 000 рублів в середньому.
Крім того, не рекомендується купувати ранні овочі: вміст небезпечних для здоров’я речовин менше в пізніх продуктах.
Важливо! Чим довше зберігаються грунтові овочі, тим менше в них контамінантів.
Ранні продукти необхідно:
- промивши;
- замочити у воді на півгодини.
Позбутися від хімікатів можна, очистивши плоди від шкірки, провівши теплову обробку продуктів.
При варінні зникає від 40 до 70% пестицидів та інших отрут, при бланшуванні – 50%. А ось сушити овочі не рекомендується.
Заборонено вживати пошкоджені цвіллю продукти. Навіть видаливши небезпечні ділянки, ви повністю не позбудетеся від отрут.
Мікотоксини не бояться термічної обробки: варіння і смаження не позбавлять продукти від шкідливих речовин.
Купуйте овочі без пошкоджень в торгових точках, де для них відведено місце. Не купуйте м’які плоди. Дотримуючись цих порад, ви збережете здоров’я.