Нові дослідження показують, що яйця та продукти, що містять холестерин, підвищують ризик смерті. Але наскільки в реальності небезпечний холестерин в продуктах? Розібратися в даному питанні допоможе наш матеріал.
Чи дійсно небезпечний холестерин?
Невірним буде твердження про те, що весь холестерин небезпечний для здоров’я. В цілому холестерин навіть необхідний організму. Він виробляється в малих дозах в печінці, також дієтичний холестерин міститься в яйцях, морепродуктах, в м’ясі і в маслі. У крові холестерин транспортується за допомогою ліпопротеїнів, і якщо це ліпопротеїни з низькою щільністю, то це з’єднання називається «поганий» холестерин, висока щільність, навпаки, означає «хороший» холестерин. Але» поганий ” холестерин може збільшитися не тільки через вживання певних продуктів.
Існують припущення, що у деяких людей сприйнятливість до тваринного холестерину може бути різною. Ще в 1991 році був зафіксований випадок, коли практично 90-річний чоловік з’їдав близько 25 яєць в день. І при цьому у нього не було ніяких симптомів атеросклерозу. Але це дуже рідкісний випадок, який все-таки необхідно вважати винятком.
Роль насичених жирів
Не тільки холестерин, а й інші фактори впливають на ризик розвитку захворювань серця і судин. Особливо шкідливі для організму насичені жири. Їх досить велика кількість в кокосовій олії, а також у багатьох тваринних продуктах. Ще в 1965 році були проведені дослідження серед пацієнтів психіатричних клінік. І тоді було виявлено, що насичені жири більш небезпечні, ніж холестерин, що потрапляє в організм при вживанні продуктів тваринного походження.
Нові дослідження про небезпеку холестерину
Не так давно проводився аналіз даних понад 500 тис.осіб, і його результати повинні були показати, наскільки яйця шкідливі для здоров’я. 16-річні спостереження за пацієнтами показали, що ризик виникнення різних захворювань зі смертельним результатом збільшувався на 7%, якщо в раціон на 300 мг холестерину більше норми. При цьому білок яйця не враховувався в результатах дослідження. Це означає, що обмеження в раціоні повинні стосуватися тільки яєчних жовтків.