Як харчуватися при коліті кишечника

Дієта при коліті є частиною комплексного лікування. Допомагає запобігти виникненню рецидиву гострої форми захворювання. Меню розробляє лікар, індивідуально для кожного пацієнта. Однак існує кілька узагальнених рекомендацій. Деякі продукти та напої тимчасово забороняються. Так як погано перетравлюються, погіршують симптоматику, перешкоджають повному одужанню.


                                    Как питаться при колите кишечника

Суть захворювання

Коліт кишечника-це запалення слизової оболонки товстої кишки. Супроводжується больовим синдромом, здуттям живота, діареєю і запорами, рідше кривавим стільцем. Здатний провокувати виникнення гемороїдальних вузлів. Протікає в хронічній або гострій формах.

Налічується чотири типи:

  • виразковий (ніколи не поширюється на тонку кишку);
  • ішемічний;
  • хімічний (токсичні хімічні речовини накопичуються в кишці);
  • мікроскопічний (важко діагностувати, рентгенологічні та ендоскопічних дослідження нічого не показують).

Захворювання виникає в результаті інфекційного ураження, порушення режиму харчування, різкої зміни меню або аутоімунної реакції організму. Якщо конкретні причини встановити відразу не вдалося, то вдаються до проведення колоноскопії і ректороманоскопії для діагностики. Під час процедури здійснюється забір зразка тканини слизової оболонки для подальшого дослідження. Лікування медикаментозними препаратами більш ефективно при дотриманні дієтичного раціону.

Особливості раціону

  • Харчування має бути максимально збалансованим.
  • Дієта дотримується протягом 4-5 тижнів.
  • Головним завданням є зменшення навантаження на травний тракт. Тому прийоми їжі поділяються на 5-6 разів.
  • Лікарі рекомендують по можливості віддавати перевагу рідким або напіврідким страв. Супів, рагу і каш.
  • Оптимальна температура подачі 40°С. занадто гарячі або холодні субстанції погіршують травлення.
  • Курячі яйця краще відварювати некруто.
  • Слід намагатися уникати вживання гострого, кислого і занадто жирного.
  • Знизити споживання клітковини рослинного походження.
  • Білий хліб замінити сухариками.
  • Необхідно підтримувати водно-сольовий баланс, щодня випивати до 1,5 л мінеральної води.
  • Денна норма солі і цукру дорівнює 10 г.
  • Зразкове меню

    Після пробудження, натщесерце необхідно випивати склянку води, бажано не поспішаючи і маленькими ковтками. Порції їжі скоротити до 300 г.готувати страви на пару або за допомогою відварювання. Картопля вживати виключно некрохмальних сортів. Притому обов’язково пюрировать.

    Приклад стандартного меню на 1 день

    Сніданок: розварена вівсянка або манна каша. Допускається додавання невеликої кількості вершкового масла. Ні в якому разі не маргарину. Натуральний чорничний компот без цукру. Мед теж не використовувати, він викликає підвищене газоутворення, стимулює відтік жовчі.

    Другий сніданок: парові фрикадельки з філе індички-2-3 шт.на десерт з’їсти гранатове желе.

    Обід: суп на овочевому бульйоні з куркою і довгозернистим рисом. Шматочок відвареної тріски. Сік не з кислих фруктів або ягід.

    Полудень: відвар на основі шипшини і чорної смородини. Сирне суфле, приготоване на пару або водяній бані.

    Вечеря: гречана каша з парою парових яловичих котлет.

    Приблизно за 3 години до сну: кизиловий компот або кисіль.

    Що не можна їсти

    При лікуванні коліту кишечника з меню виключаються продукти харчування, які провокують виникнення бродіння, а також гниття. Мається на увазі повна відмова від алкогольних напоїв. Етиловий спирт подразнює слизову, посилює запальний процес.

    Груба рослинна клітковина, що міститься в бобових культурах, викликає підвищене газоутворення, що тільки погіршить самопочуття. Регулярне вживання прянощів негативно впливає на шлунково-кишковий тракт. Жири і жирні молочні продукти заважають засвоюватися поживним речовинам. Додатково прискорюють дефекацію, погіршуючи симптоматику діареї.

    Перелік заборонених продуктів:

    • чорний свіжий хліб з борошна грубого помелу;
    • солодкі борошняні вироби;
    • бульйони з жирних сортів м’яса і риби;
    • макаронні вироби;
    • горох, нут, квасоля, сочевиця;
    • смажені страви, Напівфабрикати і фастфуд;
    • маринади, соління;
    • копчені м’ясні та рибні делікатеси;
    • консервовані овочі, фрукти;
    • риб’яча ікра;
    • гриб;
    • необроблені овочі та фрукти;
    • незбиране молоко;
    • горіхи, сухофрукти (занадто груба їжа);
    • крупи з підвищеним вмістом клітковини.