Як запобігти авітаміноз у дитини

Дефіцит вітамінних речовин є однією з найпоширеніших причин погіршення здоров’я дітей молодше 5 років. Згідно зі статистикою, проблема набагато рідше зустрічається у підлітків. Батькам не завадить ознайомитися з суттю проблеми і методиками лікування.


                                    Как предотвратить авитаминоз у ребенка

Авітаміноз частіше виникає навесні. Адже восени і взимку харчування досить одноманітно. Скорочується споживання фруктів. Ягоди практично повністю виключаються з меню. До того ж, важливу роль відіграють смакові переваги. Малюки можуть просто відмовлятися від риби, певних овочів, свіжої зелені, сухофруктів.

Суть проблеми

Авітамінозом називають патологічний стан, викликане гострою недостатністю нутрієнтів. Існують дві форми: гіповітаміноз і субнормальная забезпеченість вітамінами. Обидві характерні для початкової стадії захворювання, розвиваються повільно. Перша супроводжується погіршенням апетиту, підвищеною стомлюваністю, плаксивістю, нервозністю. Протікає без серйозних ускладнень, легко піддається лікуванню. Друга відрізняється яскраво вираженим проявом порушення фізіологічних, метаболічний реакцій. Варто відзначити, що симптоми бувають різними. Однак визначити основні не складе труднощів.

  • Ретинол робить позитивний вплив на структуру клітин шкірного покриву, слизової оболонки. Відповідає за нормальне функціонування зорових органів. Тому при недостатній концентрації знижується гострота зору. Шкіра стає сухою, проявляються тріщини на п’ятах. 
  • Нестача тіаміну провокує втрату апетиту, розлад сну.
  • Дефіцит аскорбінової кислоти викликає кровоточивість ясен, ослаблення імунітету, виникнення цинги.
  • Якщо мало рибофлавіну, то з’являються запалення слизової оболонки ротової порожнини.
  • Ознаками нестачі вітаміну D вважаються карієс і остеомаляція. Зростає ризик розвитку рахіту.

Причини появи

  • Екологічно несприятливі фактори. Наприклад, біологічне або хімічне забруднення навколишнього середовища.
  • Надходження в організм антивітамінів-сполук, що знижують біологічну активність вітамінів.
  • Незбалансоване харчування під час вагітності матері і при годуванні груддю. Використання неадаптованих молочних сумішей.
  • Зловживання здобними хлібобулочними виробами, рафінованими продуктами в підлітковому віці.
  • Недотримання норм зберігання овочів, м’яса і риби. Руйнування вітамінів в результаті надмірної термічної обробки.
  • Патології щитовидної залози, хронічні хвороби шлунково-кишкового тракту призводять до того, що корисні речовини перестають засвоюватися.
  • У деяких випадках обумовлений наявністю генетичних мутацій.

Способи лікування

Діагностується за допомогою лабораторного дослідження крові. Лікування починається тільки якщо не виявлено збоїв в роботі травної системи. Застосовуються полівітамінні комплекси і монопрепарати. Усунення важкої форми вимагає більш радикальних заходів. Лікарські засоби вводяться вже парентерально. Дозування, схеми призначаються в індивідуальному порядку. 

Після, лікар підбирає спеціальну лікувальну дієту. 

Додатково рекомендується відмовитися від смаження. Віддавати перевагу запіканню, термічній обробці парою. Уникати знежирених кефіру, йогурту, сиру і сметани, які не приносять користі. Включити в повсякденне меню продукти рекордсмени за вмістом вітамінів: лосось, яловичу печінку, шпинат, болгарський перець, горіхи, бобові, цільнозерновий хліб. Слід не забувати регулярно гуляти на свіжому повітрі.