Авітаміноз-це патологічний стан, що виникає при відсутності одного або декількох вітамінів в організмі. Симптоми варіюються в залежності від типу недуги. Діагностується за допомогою біохімічного дослідження крові. Без консультації фахівця і медикаментозного лікування не обійтися.
Навесні стає актуальною проблемою для багатьох людей. У зимовий період раціон незбалансований. Віддається перевага більш жирним продуктам харчування. Свіжі овочі замінюються маринованими або піддаються тривалій термічній обробці і нутрієнти руйнуються. Існують інші фактори, розберемо детальніше
Причини захворювання
Екзогенний тип спостерігається при неправильному харчуванні, збільшенні добової норми цукру, солі, а також різкому обмеженні вживання жирних видів риби, свіжих фруктів, ягід і зелені. Виступає побічним ефектом Експрес-методик схуднення.
Загострення певних хвороб шлунково-кишкового тракту може спровокувати появу ендогенного авітамінозу. Порушується травний і метаболічний процеси. Вітаміни просто не засвоюються.
Пошкодження основних транспортних білків призводить до утруднення або повного припинення надходження вітамінів і мінералів в органи, тканини. Зустрічається розлад взаємодії даних білків з клітинними рецепторами. Виникає дисиміляційний тип. Корисні речовини руйнуються вже всередині організму.
Ахрестичний з’являється в наслідок порушення всмоктування нутрієнтів. Це може відбуватися через прийом медикаментозних препаратів, наприклад, для розрідження крові.
Симптоматика
- Вітамінодефіцит ретинолу характеризується різким зниженням гостроти зору і погіршенням фертильності. Підвищується сприйнятливість до респіраторних інфекцій.
- При нестачі вітаміну D доведеться зіткнутися з ламкістю або розшаруванням нігтьових пластин, зміною кольору зубної емалі. Додатково людина страждає від підвищеної пітливості, болю в кістках і суглобах, м’язової слабкості. Зростає ризик патологічних переломів.
- Недолік токоферолу супроводжується анемією, хронічною втомою, дратівливістю, безпричинною тривожністю. Сповільнюється процес регенерації клітин шкірного покриву. Змінюється структура волосяних фолікулів, що викликає появу посічених кінчиків, випадання волосся.
- Дефіцит менахінону та філохінону досить рідкісний. До симптомів відносяться: спонтанне носова кровотеча, гематоми, що утворюються навіть від невеликого удару. Пригнічується вироблення остеокальцину, білка сприяє мінералізації матриксу кісток, що призводить до остеопорозу.
- Низький рівень нікотинової кислоти проявляється у вигляді діареї, шкірного дерматиту.
- Нестача аскорбінової кислоти чревата виникненням цинги. Має наступні ознаки: загальна слабкість, точкові шкірні крововиливи, кровоточивість і набряклість ясен.
- При дефіциті фолієвої кислоти виникають мігрень, запаморочення, почастішання серцебиття, задишка. Знижується працездатність, погіршується пам’ять. Шкіра набуває нездоровий блідий відтінок. Відбувається збій функціонування імунної системи.
Методи лікування
Екзогенна вітамінна недостатність усувається за допомогою дієтотерапії. Обов’язковою умовою для початку лікування є задовільний стан здоров’я. Не повинно бути ніяких ознак патологій, пов’язаних з дисфункцією травної системи. Необхідно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. Не можна намагатися самостійно практикувати будь-які програми харчування, засновані на матеріалах із засобів масової інформації. Терапію доповнюють полівітамінними комплексами, які приймаються перорально. Однак при наявності загостреної форми, використовуються вже розчини, які вводяться у вигляді ін’єкцій. Дозування підбирає лікар індивідуально.
Профілактика авітамінозу
Уникнути сезонного авітамінозу нескладно. Досить відмовитися від швидких способів схуднення. Наприклад, голодування, монодієт. Скорегувати звичний раціон.
- Вживати більше ківі, чорної смородини, ананасів, цитрусових, солодкого перцю. Адже ці продукти збагачені вітаміном C.
- Токоферол присутній в хімічному складі обліпихи, шипшини, калини.
- Не слід забувати про сухофруктах, горіхах.
- Мікрозелень принесе максимум користі.
- Краще вибирати макаронні вироби з борошна грубого помелу, хліб з висівками.
- Підвищена концентрація менахінону і філлохінону зафіксована в оливковій олії, печінці, цукіні, шпинаті.
- Жирні види риби, ікра, білі лісові гриби, курячі яйця і коров’яче молоко визнані незамінними джерелами вітаміну D.
- Рекомендується частіше виходити на прогулянки в сонячні дні.