Які продукти можуть знизити тиск

Як правило, скачки артеріального тиску стають однією з причин розвитку атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи. Виникають в результаті неправильного харчування, ведення малорухливого способу життя, генетичної схильності або під впливом стресу. Дефіцит вітамінів, мінералів тільки посилює симптоматику. Перед початком медикаментозного лікування слід скорегувати раціон, доповнивши повсякденне меню корисними продуктами.


                                    Какие продукты могут понизить давление

Цитрусові

Відвари на основі цедри лимона і апельсина використовуються в народній медицині для зниження тиску. Поєднання аскорбінової кислоти з кверцетином запобігає утворенню холестеринових бляшок. Підвищує еластичність стінок кровоносних судин. Налагоджує правильне функціонування серцево-судинної системи. Підтримує реологічні властивості крові в нормі. Ефірні олії характеризуються антигіпертензивною дією. Часто використовується в ароматерапії.

Буряк

Буряковий сік ефективно знижує тиск у людей, які страждають від прегіпертонії. Уповільнює подальший розвиток хвороби. Мінімізує ризик прояву атеросклерозу. До таких висновків прийшли ще в 2008 році, після проведення ряду досліджень. Подібні властивості обумовлені наявністю в хімічному складі солей азотної кислоти, що розширюють кровоносні судини, що сприяють поліпшенню циркуляції крові. Втім, для точного визначення механізму гіпотензивного впливу нітратів вчені планують провести ще кілька експериментів.

Шпинат

Завдяки великій кількості калію, магнію і фолатів зменшує показання артеріального тиску. Нормалізує водно-сольовий баланс. Лікарі рекомендують вживати шпинат щодня. Бажано в сирому вигляді. Після навіть мінімальної термічної обробки втрачається до 50% корисних речовин.

Часник

Сирий часник виробляє сірководень і оксид азоту, які стимулюють вазодилатацію (розширюють судини). Зменшують рівень шкідливого холестерину. Нормалізують показники ліпідів. Додавання концентрованого екстракту часнику в їжу запобігає появі деяких захворювань серцево-судинної системи.

Шипшина

Містить дубильні речовини, органічні кислоти і флавоноїди. Зафіксовано підвищену концентрацію калію. Даний елемент попереджає виникнення гіпертензії. Зменшує рівень натрію в крові, що дозволяє стабілізувати артеріальний тиск. Але після вживання будь-яких напоїв із сушених плодів шипшини слід прополоскати ротову порожнину водою, щоб уникнути пошкодження зубної емалі.

Цикорій

Головними цілющими властивостями порошку з висушеного кореня рослини є: розширення стінок судин, розрідження крові, відновлення запасів енергії і сил. Напій тонізує, корисний для хворих на гіпертонію. Налагоджує режим сну, позбавляє від дратівливості. Протипоказаний при м’язової гіпотонії.

Какао

Вживання напою зменшує ризик виникнення інфаркту міокарда на 20%. У порівнянні з чаєм знижує тиск набагато швидше. Какао-боби синтезують флавоноїди, що нейтралізують вільні радикали, що захищають клітини від руйнування. Роблять благотворний вплив на капіляри.

Імбир

Цінне джерело магнію, калію, фосфору, филлохинона, ретинолу, вітамінів групи B. у комплексі ці речовини розслаблюють серцеві м’язи. Насичують кров киснем, знімають спазми і знижують тиск. Корінь імбиру погано поєднується з медичними препаратами. Більше підходить для профілактики. Протипоказаний при гіпертонії другого ступеня, так як може спровокувати гіпертонічний криз.

Обліпиха

Обліпиха ефективна при боротьбі з авітамінозом. Макроелементи, що містяться в свіжих плодах, регулюють скорочення міокарда і передачу нервових імпульсів. Відновлюють водно-електролітний баланс. Нормалізують тиск, частоту серцевих скорочень. Антиоксиданти покращують роботу центральної нервової системи. Активізують жировий і білковий метаболізм.

Куркума

У їжу вживається тільки корінь рослини. Визнаний потужним природним антиоксидантом. Виробляє поліфенол під назвою куркумін. Особливо корисний для людей похилого віку. Згідно з останніми дослідженнями вчених, допомагає знизити кров’яний тиск, викликане віковим порушенням функції ендотелію. Покращує ремоделювання судин.  Додатково регулює рівень цукру в крові. Однак має один великий недолік-низьку біодоступність. Тому лікарські засоби виготовляються виключно з екстракту.

Гранат

Високий рівень кортизолу, глюкокортикоїдного стероїдного гормону прискорює розвиток стресу. Ефірні масла кісточок граната налагоджують гормональний фон, усуваючи загрозу появи неконтрольованої артеріальної гіпертензії. Сік виступає в ролі природного інсуліну.

Молоко і кефір

Молоко, кисломолочні продукти містять велику кількість кальцію. Елемент не тільки зміцнює кістки, регулює роботу нервової системи, виводить з організму зайву рідину, але і зменшує проникність капілярних стінок. Бере участь в процесі згортання крові. Активізує регенеративний потенціал міокарда, а також стабілізує клітинні мембрани. Необхідний для профілактики інсульту, гіпертонічної хвороби. При щоденному вживанні в помірних кількостях знижує абсорбцію жирів.