Як за допомогою харчування підвищити гемоглобін

Гемоглобін-білок, що утворюється в еритроцитах, що містить залізо – елемент необхідний, для нормального Кисневого обміну в тканинах. Його дефіцит може призвести до порушень обміну речовин. З’єднання відповідає за транспортування кисню в клітини тканин і вуглекислого газу в легені. Які ознаки свідчать про падіння рівня гемоглобіну, і за допомогою яких продуктів вдасться його підвищити?


                                    Как при помощи питания повысить гемоглобин

Причини і ознаки

Про падіння рівня цього важливого показника крові говорять наступні симптоми:

  • Втома, апатія, запаморочення. Тканини і м’язи отримують менше кисню, що призводить до втрати енергії.
  • Блідий колір шкіри. Червоний колір крові досягається завдяки гемоглобіну в червоних тільцях. Тому при зниженні його рівня кров стає менш червоною, відчуває нестачу речовин і шкіра втрачає здоровий відтінок.
  • Головний біль. При нестачі еритроцитів мозок отримує недостатньо кисню, і його судини набухають, що провокує головні болі.
  • Сухе волосся. Порушений обмін речовин призводить зниження якості живлення шкіри і волосяних цибулин, що неодмінно відбивається на їх зовнішньому вигляді і здоров’я – вони стають ламкими, тьмяними, часто січеться.
  • Набряк язика. Ще одна ознака залізодефіцитної анемії-запалення і набряки мови.

Крім цього, стан супроводжується сонливістю, ламкістю нігтів, втратою апетиту і підвищеною температурою тіла.

Падіння рівня гемоглобіну в організмі може бути викликано з ряду причин:

  • хвороби нирок;
  • інфекційні захворювання;
  • кровотечі та переливання крові;
  • пухлина;
  • авітаміноз;
  • тривалі стреси;
  • дефіцит харчування;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту.

Чи можна його підвищити продуктами харчування?

Засвоюваність заліза визначається кислотністю шлункового соку і станом кишечника. Так, всмоктуваність цього мікроелемента, одержуваного з їжі тваринного походження, становить близько 20%, а з рослинної – не більше 5%.

А значить, підняти рівень гемоглобіну за допомогою фруктів і овочів можна, але на це буде потрібно більше часу, ніж при введенні в раціон м’яса.

Продукти, що підвищують гемоглобін в крові

У боротьбі з низьким рівнем гемоглобіну допоможуть наступні продукти:

  • Печінка. Залізом багата будь-яка печінка, будь то куряча, яловича або свиняча.
  • Яловичина. Будь-яке м’ясо складається з білків і амінокислот, в результаті реакції яких з залізом утворюються молекули гемоглобіну.
  • Гречка. Це єдиний рослинний продукт з високою біодоступністю заліза. Містить близько 7 мг цього мікроелемента на 100 г продукту.
  • Буряк. У складі буряка міститься не тільки залізо, але і цінні амінокислоти.
  • Гранат. Цей фрукт багатий вітаміном B6, також корисним для синтезу гемоглобіну, а в кісточках граната міститься залізо.
  • Морква. Червона морква багата вітаміном A і бета-каротином, що сприяють збільшенню біодоступності заліза.
  • Горіх. Їх ядра-джерело поліненасичених кисло, що прискорюють міжклітинні обмінні процеси, включаючи ті, що пов’язані з залізом.

Дієта при низькому гемоглобіні

При зниженому рівні гемоглобіну важливо дотримуватися правил харчування, які дещо розрізняються для кожної з груп:

Дорослий

Добова норма заліза становить 10 мг для чоловіків, 18 мг – для жінок. Рекомендується включати в щоденний раціон м’ясні та субпродукти, які добре засвоюються дорослим організмом.

Діти

Для дітей доза щоденного споживання заліза не повинна перевищувати 12 мг.при цьому основна частина надходить з їжею мікроелемента повинна бути представлена рослинною їжею. Більш того, неприпустимо зловживання жирними молочними продуктами, що уповільнюють засвоєння заліза.

Вагітна

Жінки в період виношування дитини найбільш потребують залозі – близько 20-30 мг на добу. З раціону виключаються спеції, що стимулюють спазми гладкої мускулатури – петрушка, куркума та ін.

Особливості раціону

Для підвищення рівня гемоглобіну мало включити в раціон їжу, багату залізом. Щоб домогтися належного ефекту, слід враховувати певні особливості раціону:

  • Обмеження вживання кави і чаю через високий вміст таніну, що зв’язує молекули мікроелемента, що перешкоджає його всмоктуванню.
  • Регулярний прийом з їжею вітамінів і мінералів, що сприяють засвоєнню заліза: вітаміни A, групи B і c, хрому, міді, цинку, кремнію, селену і коензиму Q10.
  • Дотримання пропорцій при прийомі вітамінно-мінеральних комплексів, оскільки деякі з них є конкурентними і при зловживанні можуть перешкоджати засвоєнню заліза.