Серце-унікальний орган людського організму. Не зупиняючись ні на секунду, воно щодня прокачує більше семи тисяч літрів крові, поширюючи по організму кисень і корисні мікроелементи. Саме його здоров’я-це запорука повноцінного життя і гарного самопочуття. Щоб мінімізувати ризик захворювань, про серце необхідно піклуватися в будь-якому віці.
Причини виникнення серцево-судинних захворювань
Лікарі відзначають, що серцеві хвороби «помолодшали» в останній десяток років. І все частіше молоді люди до тридцяти років потрапляють на прийом до кардіолога. Причин тому чимало, серед основних виділяють:
- надлишкова вага;
- малорухливий спосіб життя;
- шкідливі звички (куріння, вживання алкоголю або наркотичних препаратів);
- неправильне харчування і як наслідок підвищений холестерин;
- порушення обміну речовин і ендокринні захворювання;
- високий тиск;
- занадто великі фізичні навантаження;
- постійний стрес і депресивні розлади;
- спадкова схильність;
- недостатня кількість необхідних вітамінів і мікроелементів.
Продукти, що впливають на роботу серця
Існує ряд продуктів, регулярне вживання яких допомагає зробити орган більш витривалим і сильним. Але є й ті, які тільки додадуть проблем зі здоров’ям.
Корисні продукти
Шкідливі продукти
· риба
· горіх
· курага
· маслинове масло
* темний шоколад
· імбир
· часник
* натуральне виноградне вино (але тільки вищої якості і в невеликих кількостях)
* овочі (помідори, авокадо, шпинат, гарбуз)
* фрукти (яблука, банани, абрикоси, фініки)
* фастфуд
* смажені страви
· копченості
· насолода
* м’ясні напівфабрикати
* продукти з великим вмістом цукру і солі
* жирна їжа
Принципи харчування для профілактики серцево-судинних захворювань
Найбільш популярна дієта для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань – це середземноморська. Вона включає в раціон вживання багатьох корисних інгредієнтів: Риба і морепродукти, велика кількість овочів і фруктів, оливкова олія. Також в щоденний раціон входять цільні злаки, пісне м’ясо, бобові, зелень і знежирені молочні продукти. При цьому страви слід варити, запікати або готувати на пару, а овочі краще їсти в сирому вигляді. Замість підсилювачів смаку використовують пряні трави і спеції.
Основні правила харчування для здоров’я серця:
Вітаміни і мікроелементи, що сприяють зміцненню серця
Навіть при здоровому харчуванні часто виникає необхідність в додатковому вживанні вітамінів і мінералів, що зміцнюють серцевий м’яз, нормалізують тиск і роблять організм міцним і більш стійким до захворювань.
Необхідні вітаміни:
- ретинол (А);
- аскорбінова кислота (C);
- токоферол (Е);
- рутин (Р);
- тіамін (В1);
- піридоксин (В6);
- вітамін F.
Серед найбільш важливих мінералів виділяють:
- кальцій-формує стінки судин, відповідає за правильний серцевий ритм;
- калій-сприяє формуванню нервових імпульсів для скорочення серцевого м’яза;
- магній-відповідає за метаболізм, відсутність тромбів;
- фосфор-необхідний для формування клітинних оболонок і регулювання серцевого ритму.
Перед початком вживання будь-яких лікарських засобів, вітамінних комплексів і БАДів, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Зміцнення серця в літньому віці
З віком відбуваються фізіологічні зміни в серцево-судинній системі. Орган стає більше, його стінки ущільнюються, серцеві клапани втрачають колишню еластичність, та й загальна регенерація відбувається набагато повільніше. Тому щоб уникнути серйозних проблем зі здоров’ям і підвищеного ризику летального результату, необхідно дотримуватися рекомендацій:
- вести здоровий спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок, ввести в звичку щоденне фізичне навантаження (навіть мінімальні прогулянки);
- дотримуватися здорового харчування і пити багато очищеної води;
- уникати спеки, мінімізувати походи в лазню або сауну;
- зберігати емоційну стабільність, менше піддаватися впливу стресу;
- регулярно відвідувати лікаря, здавати необхідні аналізи;
- приймати препарати і вітаміни, що підтримують роботу серця, розріджують кров (тільки за призначенням лікаря).
Дотримання всіх рекомендацій дозволить залишатися здоровим і повним сил, добре себе почувати і жити повноцінно.