У любителів картопляних снеків підвищений ризик смерті від хвороб серця і судин

Дослідження в США в 2003-2014 роках показали, що любителі картопляних снеків і картоплі фрі більшою мірою схильні до ризику, пов’язаного з серцево-судинними захворюваннями.


                                    У любителей картофельных снеков повышен риск смерти от болезней сердца и сосудов

Добровольці, які брали участь в такому дослідженні – це молоді люди у віці близько 30 років. Було виділено три групи. Одна з них харчувалася фруктово-овочевими сніданками, друга – західними сніданками (випічка, бекон, тости, кукурудзяні пластівці), а третя – з великим вмістом крохмалю. Контрольна група харчувалася різноманітно.

Ті, хто дотримувався харчування з західними сніданками, вживали велику кількість цукру, твердих жирів, швидких вуглеводів у вигляді рафінованих зерен. Група, яка споживала більше крохмалю, в основному харчувалася білою картоплею. Саме ця група мала найвищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, що збільшився до 52%. Також на стільки ж відсотків збільшилася ймовірність причин, що викликають ранню смерть.

Любителі західних сніданків стали вразливішими до таких захворювань на 44%, а прихильники фруктово-овочевої дієти і великої кількості крохмалю знизили дані показники на 23% і 31% відповідно.

Крім того, було з’ясовано, що вживання овочів у вечірній час знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, але вживання таких продуктів вдень ніяких змін не принесло.