Профілактика і принципи дієтотерапії при остеопорозі

Остеопороз нерідко називають тихою і ласкавою епідемією, хоча далеко не кожна людина знає, що це за захворювання, які його симптоми і перебіг. Сумарно більше 250 мільйонів чоловік страждають від цієї недуги, в їх число входить кожна третя жінка після менопаузи. Всесвітня організація охорони здоров’я, найсуворіша і авторитетна комісія в галузі медицини, заявляє, що цей діагноз знаходиться на четвертому місці в переліку поширених причин смертності. Випередили його інфаркт міокарда, онкопатології і раптова смерть. А якщо людина стикається з переломами кісткових структур, недуга розвивається в 80% випадків за даними офіційної статистики.


                                    Профилактика и принципы диетотерапии при остеопорозе

Навряд чи хтось зважиться оскаржити серйозність даного захворювання. А тому життєво необхідно знати «ворога» в обличчя, щоб розпізнати його на ранніх стадіях, щоб зберегти не тільки своє здоров’я, але і життя. Ця стаття розкриє подробиці, пов’язані з хворобою.

Що це таке: симптоми та діагностика

Захворювання являє собою порушення в тканинах скелета, коли значно знижується кісткова маса, стаючи при цьому вкрай крихкою. Стан вважається небезпечним внаслідок того, що на ранніх стадіях ніяк себе не проявляє. Пацієнти звертаються до фахівця лише після перелому або травми – найчастіше саме вони стають первинними ознаками наявності хвороби.

До основних симптомів лікарі відносять наслідки, викликані множинними компресійними переломами в тілах хребців:

  • Уповільнення зростання;
  • Зниження ваги;
  • Труднощі при русі;
  • Біль у спині та тазостегнових суглобах;
  • Живіт, що виступає вперед;
  • Печія;
  • Болі в грудній частині.

Фактори ризику та причини виникнення

Виділяють наступний перелік факторів ризику розвитку даного захворювання:

Причини руйнування тканин кістки:

  • Недостатня фізична активність;
  • Тривале вимушене обмеження руху (в результаті травм,хвороб);
  • Шкідливі звички;
  • Недолік кальцію та інших мікроелементів в харчуванні;
  • Дефіцит вітаміну D;
  • Гормональні порушення;
  • Прийом гормональних препаратів.
  • Гормональний

  • Найчастіше піддаються остеопорозу жінки, у яких пізно почалася менструація, підвищує ймовірність хвороба аменорея, безпліддя і раніше настання менопаузи.

    Схильні до розвитку захворювання пацієнти з хворобами щитовидної залози за типом гіперфункції.

  • Генетичний

  • Ключову роль, грає спадковість, але статистика показує, що люди з білою шкірою значно частіше зустрічаються з такою недугою, також ризик підвищений серед пацієнтів з низькою масою тіла, менше 54 кг.

  • Шкідливі звички

  • Остеопороз любить людей, які ведуть не самий здоровий спосіб життя: зловживають алкоголем або курінням, часто п’ють каву або напої, що містять багато кофеїну, наприклад, енергетики.

  • Малорухливість

  • Недостатня фізична активність або вимушене обмеження руху тривалий час в результаті травм і хвороб послаблює кістки.

    При малорухливому способі життя тканини скелета стають слабкішими через втрату кальцію. Кістки спортсменів щільніше на 20-25% через постійне навантаження. 

  • Дефіцит елементів

  • Може з’явитися внаслідок нераціонального харчування, нестачі в їжі вітаміну D, мінералів кальцію та інших сполук. Вторинні причини, що призводять до нестачі речовин – це проблеми в травному тракті: операції, хронічні хвороби пов’язані з порушенням перетравлення і засвоєння їжі.

  • Лікарський

  • Прийом гормональних препаратів (глюкокортикоїдів) негативно відбивається на стані кісток. Деякі препарати для лікування органів шлунково-кишкового тракту, онкології, нервових порушень також підвищують ризики.

    У 80% випадків у пацієнтів розвивається первинний остеопороз, він викликається:

    • у жінок-у зв’язку з естрогенною недостатністю.
    • у літніх людей-через прискореної втрати кісткової маси.
    • у дітей і підлітків – особливостями функціонування статевих залоз, без їх видимих патологій.

    Загальні принципи дієти

    Спеціальне харчування для лікування і профілактики порушення направлено на усунення дефіциту потрібних мікроелементів і вітамінів, і підтримки загального здоров’я організму.

    Основний упор робиться на їжу з високим вмістом кальцію.

    Рекомендовані продукти:

    • молочна, кисломолочна продукція;
    • сир;
    • морепродукти (молюски, устриці);
    • риба;
    • яловичина, птиця, кролик;
    • інжир, родзинки, чорнослив та ін. сухофрукти;
    • горіхи і насіння;
    • бобові;
    • яйце;
    • зелень;
    • хрестоцвіті овочі (брокколі та білокачанна капуста);
    • злаки, житні хлібобулочні вироби;
    • гарбуз, кабачки, томати.

    
                                    Профилактика и принципы диетотерапии при остеопорозе

    Продукти, які не рекомендуються:

    • шпинат, ревінь (можуть зв’язувати і виводити солі кальцію);
    • солоні, мариновані, копчені напівфабрикати;
    • кава, чай міцні;
    • гіркий шоколад;
    • продукти з рафінованим цукром;
    • газована вода;
    • алкоголь;
    • магазинні соуси (майонез, кетчуп);
    • ковбаса;
    • чіпси, фастфуд.

    Загальні принципи побудови раціону при захворюваннях кісток можна описати так:

  • Харчування 5-6 разів на добу в рівному обсязі (так краще засвоюється їжа).
  • Регулярне вживання кисломолочної продукції.
  • Правильна термічна обробка вживаної їжі (без смаження, переважно відварювання, запікання, для збереження корисних нутрієнтів).
  • Підбір меню, виходячи з принципів здорового харчування.
  • Загальна профілактика

    Тільки харчування недостатньо для запобігання початку і прогресування захворювання. Важливо дотримуватися наступних правил стосуються способу життя:

  • Щоденна помірна фізична активність;
  • Здоровий сон;
  • Збалансоване харчування;
  • Відстеження вмісту кальцію, вітаміну D в організмі;
  • Відмова від шкідливих звичок;
  • Зниження рівня стресу.