Бактерії створюють нормальний кислотний баланс в травному тракті і тим самим сприяють нормальному травленню. У здорової людини велика частина мікрофлори складається з біфідо – і лактобактерій, бактероїдів і непатогенної кишкової палички. При дисбактеріозі цей баланс порушується, і починає переважати умовно патогенна і хвороботворна мікрофлора. В результаті дисбактеріозу порушується робота всього організму.
Поняття мікробіоти людини, її значення
Під мікробіотою розуміють мікроорганізми, що знаходяться в симбіозі з людиною. Кишкова мікрофлора складається з декількох сотень мікробів – бактерій, мікроскопічних грибів, дріжджів і найпростіших. Загально кількість мікроорганізмів в кишечнику-близько 50 трильйонів.
Дослідження показують, що життєдіяльність мікробів в органах травлення має характер мутуалізму. Для господаря вони виконують такі функції:
- анаеробне травлення;
- розвиток імунної системи;
- запобігання розвитку шкідливих мікроорганізмів;
- забезпечення нормального утворення соляної кислоти;
- недопущення потрапляння бактерій з товстого і тонкого кишечника;
- забезпечення нормальної моторики тонкої кишки.
Поняття і відмінність біфідо – і лактобактерій
Біфідо – і лактобактерії-це корисна мікрофлора. Між ними є деякі відмінності.
Ознаки дефіциту корисних бактерій в кишечнику і як його заповнити
До симптомів дефіциту корисної кишкової мікрофлори відносять:
- метеоризм;
- чергування запорів і проносів;
- больові відчуття в животі різної локалізації;
- нудота;
- порушення сну;
- дратівливість;
- депресивний стан;
- сприйнятливість до інфекцій;
- погіршення стану шкіри і волосся.
Щоб відновити мікрофлору потрібно:
Продукти, багаті корисними бактеріями
До них відносяться:
- йогурти (тільки з активними, живими культурами);
- квашена капуста;
- солоний огірок;
- м’які сири;
- кефір;
- ацидофільне молоко.
Добавки з корисними бактеріями слід постійно приймати особам з непереносимістю молочного цукру.
Також сприяють злагодженій роботі травлення наступні продукти:
- корінь цикорію;
- топінамбур;
- банан;
- часник;
- вівса;
- яблуко;
- корінь лопуха (його треба приймати у вигляді відварів як засіб, що запобігає диспепсію).
Кому не можна вживати добавки з біфідо – і лактобактеріями
Добавки з корисною мікрофлорою не можна вживати при:
- гострий панкреатит;
- виразкової хвороби;
- синдром роздратованого кишечника;
- прийомі медикаментів, які спеціально пригнічують імунітет.
Дефіцит потрібних бактерій в кишечнику призводить до розладу травлення і інтоксикації організму. Вживання добавок і продуктів, що містять молочнокислі бактерії допоможе позбутися від симптомів дисбактеріозу і підвищити імунітет.