Дефіцит лактобактерій і біфідобактерій в організмі

Бактерії створюють нормальний кислотний баланс в травному тракті і тим самим сприяють нормальному травленню. У здорової людини велика частина мікрофлори складається з біфідо – і лактобактерій, бактероїдів і непатогенної кишкової палички. При дисбактеріозі цей баланс порушується, і починає переважати умовно патогенна і хвороботворна мікрофлора. В результаті дисбактеріозу порушується робота всього організму.


                                    Дефицит лактобактерий и бифидобактерий в организме

Поняття мікробіоти людини, її значення

Під мікробіотою розуміють мікроорганізми, що знаходяться в симбіозі з людиною. Кишкова мікрофлора складається з декількох сотень мікробів – бактерій, мікроскопічних грибів, дріжджів і найпростіших. Загально кількість мікроорганізмів в кишечнику-близько 50 трильйонів.

Дослідження показують, що життєдіяльність мікробів в органах травлення має характер мутуалізму. Для господаря вони виконують такі функції:

  • анаеробне травлення;
  • розвиток імунної системи;
  • запобігання розвитку шкідливих мікроорганізмів;
  • забезпечення нормального утворення соляної кислоти;
  • недопущення потрапляння бактерій з товстого і тонкого кишечника;
  • забезпечення нормальної моторики тонкої кишки.

Поняття і відмінність біфідо – і лактобактерій

Біфідо – і лактобактерії-це корисна мікрофлора. Між ними є деякі відмінності.

  • Біфідобактерій набагато більше, ніж лактобактерій. 95% здорової мікрофлори припадає на біфідобактерії.
  • Біфідобактерії знаходяться головним чином в просвіті кишечника. Лактобактерії можуть перебувати і в жіночому піхву, в ротовій порожнині.
  • Для біфідобактерій не потрібен кисень: вони є анаеробами. У той же час лактобактерії можуть існувати як в кисневому середовищі, так і в умовах повної його відсутності.
  • Головна функція біфідобактерій-це регуляція пристінкового травлення. Вони перешкоджають проникненню токсинів у внутрішнє середовище організму. Завдання лактобактерій-синтез лактази, що розщеплює молочний цукор, формування природного імунітету. Ці бактерії сприяють процесам фагоцитозу-руйнування і поглинання чужорідних частинок клітинами тканин.  
  • Ознаки дефіциту корисних бактерій в кишечнику і як його заповнити

    До симптомів дефіциту корисної кишкової мікрофлори відносять:

    • метеоризм;
    • чергування запорів і проносів;
    • больові відчуття в животі різної локалізації;
    • нудота;
    • порушення сну;
    • дратівливість;
    • депресивний стан;
    • сприйнятливість до інфекцій;
    • погіршення стану шкіри і волосся.

    Щоб відновити мікрофлору потрібно:

  • Нормалізувати раціон: більше свіжих овочів, фруктів, кисломолочних і ферментованих продуктів (квашена капуста, чайний гриб), продуктів з пребіотиками, цільнозернові крупи.
  • Прибрати перекушування на користь повноцінних прийомів їжі.
  • Скоротити споживання солодкого, мучного.
  • Пити більше чистої води.
  • Вести активний спосіб життя.
  • Не приймати антибіотики без призначення лікаря.
  • Продукти, багаті корисними бактеріями

    До них відносяться:

    • йогурти (тільки з активними, живими культурами);
    • квашена капуста;
    • солоний огірок;
    • м’які сири;
    • кефір;
    • ацидофільне молоко.

    Добавки з корисними бактеріями слід постійно приймати особам з непереносимістю молочного цукру.

    Також сприяють злагодженій роботі травлення наступні продукти:

    • корінь цикорію;
    • топінамбур;
    • банан;
    • часник;
    • вівса;
    • яблуко;
    • корінь лопуха (його треба приймати у вигляді відварів як засіб, що запобігає диспепсію).

    
                                    Дефицит лактобактерий и бифидобактерий в организме

    Кому не можна вживати добавки з біфідо – і лактобактеріями

    Добавки з корисною мікрофлорою не можна вживати при:

    • гострий панкреатит;
    • виразкової хвороби;
    • синдром роздратованого кишечника;
    • прийомі медикаментів, які спеціально пригнічують імунітет.

    Дефіцит потрібних бактерій в кишечнику призводить до розладу травлення і інтоксикації організму. Вживання добавок і продуктів, що містять молочнокислі бактерії допоможе позбутися від симптомів дисбактеріозу і підвищити імунітет.