Які овочі треба їсти для здорового шлунка

Здуття живота, відчуття дискомфорту-це те, з чим стикався кожна людина хоча б раз у житті. Згідно зі статистикою, за останні 30 років хвороби шлунково-кишкового тракту все частіше реєструються у підлітків. Зловживання жирними стравами швидкого приготування, недолік фізичної активності і стрес погано позначаються на травленні. Додавання в повсякденний раціон деяких овочів може значно поліпшити самопочуття. Послужити профілактикою запору і коліту.


                                    Какие овощи надо есть для здорового желудка

Картопля

Не відноситься до дієтичних продуктів харчування. Калорійність 100 грамів відвареної картоплі з невеликою кількістю масла дорівнює 87 ккал. Є потужним природним антиоксидантом. Виводить з організму солі важких металів. Прискорює відновлення після важкої алкогольної інтоксикації. Містить ферменти, що активізують регенерацію слизової оболонки шлунка. Сік використовують при лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки. Ацетилхолін частково пригнічує секрецію соляної кислоти. Відвар з шкірки допомагає позбутися від проблем з дефекацією.

Буряк

Покращує функціонування органів травного тракту. Підсилює перистальтику кишечника. Усуває хронічний запор. У хімічному складі присутній метил-метіонін-сульфоній, що характеризується противиразковим властивістю. Захищає клітини печінки від пошкоджень. Стимулює метаболічні процеси. Однак слід пам’ятати, що надмірне споживання коренеплоду викликає розлад шлунка. Буряковий сік активізує утворення і виведення жовчі

Кукурудза

Досить важко перетравлюється. Клітковина благотворно впливає на мікрофлору. Вітамінний комплекс підтримує здоров’я травної системи. Має сечогінну дію. Сприяє всмоктуванню амінокислот в кишечнику. Регулярне вживання олії із зародків кукурудзи нормалізує функціонування товстої кишки. Знижує рівень шкідливого холестерину.

Броколі

Колір овоча обумовлений наявністю пігменту хлорофілу. Щоденне вживання брокколі захищає слизову оболонку шлунка від пошкоджень. Перешкоджає виникненню виразкової хвороби. Виробляє сульфорафан, що запобігає росту бактерії “Helicobacter pylori”. Допомагає усунути порушення в роботі підшлункової залози. Виводить з організму зайву рідину. Є ефективним профілактичним засобом проти запору. Усуваючи токсини, очищає кишечник. Знижує кислотність шлункового соку при загостренні гастриту.

Квасоля

Нейтралізує печію і відрижку. Виступає в ролі натурального проносного. Прискорює процес травлення. Має знезаражувальну властивість. Перешкоджає розвитку патогенних бактерій. Переїдання провокує появу підвищеного газоутворення, здуття живота.

Шпинат

Збагачений вітамінами і органічними кислотами. Усуває надмірне газоутворення, а також набряки. Запобігає згущення жовчі. Полегшує перебіг інфекційних захворювань, викликаних вживанням неякісної їжі тваринного походження. Скорочує кількість вільних радикалів в організмі. Знижує ризик розвитку раку шлунка. Через високу концентрацію щавлевої кислоти протипоказаний хворим на коліт і панкреатит.

Часник

Сприяє позбавленню від метеоризму і коліту. Надає спазмолітичну дію. У народній медицині настоянка з витяжки часнику застосовується для посилення моторики і секреції шлунка. Це пригнічує процеси бродіння, гниття. Згубний для гельмінтів. Аліцин, що надає часнику гострі нотки, перешкоджає виникненню харчового отруєння.